Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Programmera i C?

Har fått blodad tand efter att ha kollat in källkod till olika program. Har tidigare programmerat lite i C++ och Java i skolan. Nu vill jag lära mig allt om C. Någon som har bra tips på engelska men helst svenska böcker?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sebastian dahlgrens bild

Vägen till C tycker jag är en bra bok. Den har ISBN 9144014686.

--
Sebastian Dahlgren
http://www.medveten.nu

-- Sebastian Dahlgren

muchas bild

Finns de egentligen någon fördel att programmera i C istället för C++? Tja förutom att de flesta program i linux är skrivna med C då.

mcnilss bild

Om du vill lära dig allt om C finns det bara en bok.
Expert C Programming: Deep C Secrets

ISBN-10: 0-13-177429-8
ISBN-13: 978-0-13-177429-2

iaidokas bild

Det finns en stub i wikin om C-böcker. Kanske hittar du något spännande där, och de som har praktisk erfarenhet av böcker kan lägga in sina egna i listan. http://wiki.linuxportalen.se/index.php/C

Själv håller jag på A Book on C, som är helt fantastisk. Jag har aldrig hört någon säga ett ont ord om den, och de jag känner som har arbetat med den föredrar den framför K&R.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

mernils bild

Jag kan bara hålla med. Framförallt är formatet bra. Den är inte på 1000+ sidor och väger ett kilo, som många amerikanska böcker gör, så man kan läsa den liggande om man vill.
________
Molon labe

ekirs bild

Ja. Det är coolare... och så kompilerar det mer än dubbelt så snabbt Tongue *märkte jag väldigt tydligt när jag programmerade på en p1, 133 mhz föurt* ^^

alberts bild

När du kompilerar ett c-program så länkas det bara mot c-biblioteket glibc (libc.so.6), som finns på alla Linuxsystem. Ett C++-program länkas, förutom mot glibc, även mot ett speciellt libstdc++ bibliotek som är specifikt för den kompilator du använde dig av vid kompileringen. Du kan inte kompilera ett C++-program med g++-4 och köra det på ett system som bara har libstdc++ som motsvarar g++-3. Men du _kan_ ta binärfilen från ett c-program som är kompilerat med gcc-4 och köra det på (nästan) vilket Linuxsystem som helst. Utan att kompilera om. Skriv:

ldd programnamn

för att se efter vilka bibliotek som programmet är länkat mot.

Du kan dock länka mot flera bilbiotek även med vanlig c. Ange -l följt av bilbioteksnamnet sist på raden när du länkar. Typ:

gcc -o program program.c -lm

för att, förutom glibc som alltid kommer med, även länka mot mattebiblioteket (libm).

distens bild

291 sidor och på svenska.. låter bra det. Smile tack för tipset.

ekirs bild

Jag tycker också den är bra.

Vägen till C är populär här Smile

Kristians bild

*se blogg*

---------------------------------------

 

misiu_mps bild

Detta gäller såklart bara om du vill använda dynamiska bibliotek för att spara lite diskuttryme. Mindre och medelstora program kan gott länkas statiskt och då finns ju alla bibliotek med i binärfilen, som kan då köras varsomhelst.

distens bild

okej.. Smile Kämms som att C är rätt språk att lära sig då. Så vilken/vilka böcker rekommenderar du?

trappskis bild

En väldigt bra bok om du får tag på den är The C Programming Language (det finns en som heter "The C++ Programming Language" och en som heter "The C# Programming Language"också. INTE samma.)
Den Svenska upplagan har ISBN 0-13-0287277-4 och kan vara et h-vete att hitta. Den engelska utgåvan finns bla. hos Bokus
och hos Adlibris
författarna heter Brian W Kerningham och Dennis M Ritchie(Denne var med och skapade språket C)

Bra mycket mera omfattande än Vägen till C även om den boken är lite mera nybörjarvänlig. (Vi hade båda böckerna som litteratur när vi hade Programmering C kursen här på högskolan.)

mauths bild

"The C++ Programming Language" skrevs av Bjarne Stroustrup,
"The C Programming Language" skrevs av Dennis Ritchie är det bara jag som ser mönster i det här eller?
Hur är det med "The C# Programming Language" skrevs den också av språkets skapare?
I övrigt är Stroustrup's bok den bästa jag tvingat mig igenom om C++.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

"The C Programming Language" är grym kult och mycket omtyckt.

Jag är dock inte helt hundra på att den tar upp standarden C99. Den kan du hur som helst lätt sätta dig in i även om boken du använder inte lär ut det. Denna standard medger att man kan deklarera variabler var som helst (som i C++), indexera enstaka arrayelement vid deklarationen, skapa vektorer på stacken med variabel storlek och en del annat kul. Himla goa grejor och livet blir mindre slitsamt än med ANSI C, som dock används väldigt mycket fortfarande.
C99 är dock designad med GNU C i ögonvrån, som stött allt ovan nämnt under mycket lång tid. Så om ett program är skrivet med GNU C-extensions så kan det mycket väl vara C99-kompitabelt utan att programmeren vet om det.

Hur som helst är det bättre att använda ANSI89 och C99 än att köra på GNU C, för portabilitetens skull.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------