Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Postkodmiljonären

Jag satt och tittade på TV4:s Postkodsmiljonären med min dotter igår kväll. Ett av inslagen i programmet handlade om Postkods Pingo, något nytt spel de skall lansera inför nästa säsong. Rikard Sjöberg (?) som är programledare satt i ett samtal med förre amerikanska presidenten, Bill Clinton och pratade om hur Poskodsprogrammet hjälper olika idella organisationer som Röda Korset, BRIS, Världsnatursfonden.. Då Clinton säger det jag alltid sagt (fast hans uttalande handlar om spelet..):

Kostnaden för att deltaga i spelet är låg, det är inte den lilla insatsen som gör spelet till en sådan framgång utan mängden insatser. Genom att många deltar blir det mycket pengar som går till bra ändamål. Tillsammans blir vi starkare än Bill Gates. (Taget ur minnet, men innebörden stämmer).

Låt oss applicera det här på Öppen- och fri programvara och titta på hur det fungerar. Målet för mig är att skapa en komplett programvara. Att nå det målet skulle kräva väldigt mycket tid från mig. Genom att flera, hundratals, andra utvecklare som också har samma mål hjälps åt kommer målet att nås mycket snabbare - dessutom med hög kvalitet. Tittar vi sen på kostnaden för utvecklingen av programvaran är den kanske lika hög totalt, men betydligt lägre för var och en som deltar i utvecklingen av programvaran.

Det här konceptet går naturligtvis att applicera på vad som helst. Säg att vi vill skriva dokumentation om hur man programmerar i LARS, starta ett dagis, hålla en fritidsgård öppen, ta hand om vår äldre generation, starta en liten klädbutik.. Ingenting är omöjligt om flera krafter går in och arbetar mot samma mål.

Något att fundera på så här dan före dopparedan..