Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kryptering av hårddisk

Hej igen alla,
Hur funkar det där med hårddisk-krypering i linux?

Har jag förstått der rätt att men definierar kryptering av hårddisk/partition vid installation?
Får man ett separat krypterings-lösenord eller hur funkar det?

Marre Jul-Mus

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

I SUSE Linux kan du välja att kryptera partitioner redan vid installation. Om du vill göra det i efterhand kan du göra det genom YaST2, tänk på att din partition kanske raderas när du skapar en krypterad partition. Om jag inte minns helt fel kan du dessutom skapa en "fil" på vilken partition som helst som blir en krypterad partition. Nåväl, när du gjort detta måste du ange att lösenord för att kunna montera den krypterade partitionen. Därför är det ganska dumt att kryptera partitioner som behövs vid uppstart Smile

En annan sak att tänka på är att den krypterade partitionen enbart är krypterad och oläsbar när den är AVMONTERAD. Om du har monterat en krypterad partition är den tillgänglig för alla som har rättigheter att läsa från filsystemet. Dvs, om jag tar mig in i din dator och din partition är monterad kan jag läsa filerna från den.

Ett alternativ, som jag själv använder, är GnuPG (PGP) som gör att jag kan kryptera mina filer. Jag skulle med hjälp av GnuPG kunna skapa en "fil" som monteras som en partition och kryptera filen med GnuPG när jag inte använder den.

Testa dig fram lite och undersök vad du behöver. Tänk på att om något går fel kan du förlora data - så se till att ha backup!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Oscars bild

Det finns ett par olika sätt att kryptera sina hårddiskar på, och alla har svagheter respektive fördelar.

Jag brukar använda mig av dm-crypt för att kryptera partitioner, då i synnerhet för att kryptera min /home (men då måste /home ligga på en separat partition, annars måste man kryptera hela filsystemet, med root och allt. Ett alternativ kan vara aes-loop om allt ligger på samma partition, men det är krångligt.)

Jag har faktiskt skrivit en gammal howto i ämnet på wikin, kolla in om du känner dig intresserad:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Kryptera_filsystem_utan_dataf%C3%...

I nyare kernels finns stöd för ecryptfs.
Men jag har bara läst om det och har inte hunnit testa det än.