Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

God jul!

God jul Linuxportalen!

Vi kan nu konstatera att det blev en jul även i år!

Hoppas ni alla får en trevlig jul och för er som vill veta mer om julen finns det lite matnyttigt på Wikipedia och på Nationalencyklopedins Internettjänst.

Från oss alla till er alla, ha en mycket trevlig fortsättning på julhelgen!

Ps. Och missa nu inte Karl-Bertil Jonssons julafton 19:00-19:25 i SVT 1 och passa på att tänka över varför vi firar jul samtidigt som ni smälter julmaten. Ds.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Karl-Bertil Jonssons julafton missar jag aldrig.
Det ser jag varje år.
Undrar om censuren gripit in i år.
Det är nämligen så att på bilen finns massor av vimplar och på den ena finns en swastika (hakkors).
Jag vill inte att dom ska tabort det då det tillhör orginalet och konstnärs skapandet.
Jo den är rätt gammal.
Men något år kommer det säkert att ske.
Om, man gillar hakkorset eller inte (vilket jag tror att dom flessta inte gillar) spelar ingen roll då det hör till det skapade verket.
Så nu fick ni något nytt att titta efter när ni ser den.

ekirs bild

När visas Karl Bertils Julafton?

Jag vill se!

God Jul på er Smile

*Tuxkramar*

Marcuss bild

god jul mates.

Sitter här på jobbet o myser Smile. ingenting händer! skönt


alberts bild

Det är ganska intressant att jämföra vad man skriver om julen i Wikipedia jämfört med vad man skrev i Nordisk Familjebok 1876:

http://runeberg.org/nfag/0717.html

På Wikipedia står det att det är en missuppfattning att ordet jul kommer från ordet hjul. Men i NF står det att att det antagligen gör det. Dessutom står det en förklaring att hjulet förr i tiden var en symbol för vintersolståndet.

Det står också att julgranen är en "lämning av den gamla trädkult de hedniska germanerna idkade".

curiums bild

19:00-19:25 i SVT 1.
--

--

curiums bild

Nazistflaggan (inte bara swastikan, det är en nazisitflagga) tror jag nog kommer vara kvar. Den hör till filmen. Om den ska bort tycker jag man ska ta bort det kristna budskapet också, DO vill ju förbjuda skolavslutningar i kyrkan..
--

--

ekirs bild

Vad jobbar du med på julafton? ^^

God jul Smile

rolandfranss bild

Flaggan med hakkorset är helt korrekt på en vimpel från åren kring andra världskriget, eftersom det var Tysklands flagga vid den tiden.

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

rickards bild

Den har jag svårt att tänka mig att de skulle ta bort. Det är ju en av kängorna Åhlin och Danielsson var noga med att få in. Då skulle de lika gärna kunna förbjuda att visa Schindlers list eller Pianisten i Sverige.

curiums bild

Sen får man tänka på att det dels skiljer 130 år mellan Nordisk Familjebok 1876 och Wikipedia 2006 samt att Wikipedia underhålls främst av lekmän. Vilken som stämmer bäst? Tja, på Nationalencyklopedins Internettjänst står det bara att ordet jul "ännu inte fått någon tillfredsställande etymologisk förklaring".
Och i Nordisk Familjebok 1876 står det faktiskt bara att det är den vanligaste förklaringen, inte att det är den mest troliga.
--

--

ekirs bild

Vanligtvis har Wikipedia större trovärdighet eftersom det är fler som har kunnat kontrollera att det är rätt. Öppen källkodsprogram är buggfriare så Tongue

rickards bild

Jag tror det har att göra med att det är det svenska ordet för "Christmas"

Marcuss bild

Som sagt så jobbar jag inte. Är bara närvarande Laughing out loud. Där händer ingenting. I övrigt så jobbar jag för Dell där jag är teknisk agent.


jontes bild

Trots att jag sällan stavar rätt så.. Visst har du rätt att svástika är en gammal symbol som utnyttjades för alledes fel syften på Nazismens flaggor bla. Å jamen visst skulle all religon bort. Svårare kanske med det rena politiska budskapen, dom förändras ju med samhällordningen under tidens gång(de styrande). Å det som hör till deras propaganda(tillhör filmen skrev du). Sad

Hmmm.. Stavade jag rätt den här gången tro? Å inga personliga ovanliga kommentarer? Smile

http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

-------------------------------------
Skriver alltid med glimten i ögat Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

alberts bild

Jo jag vet. Jag använder alltid wikipedia. Men ibland är det kul att läsa vad man skrev 1876. Det var annorlunda tider då och man hade annorlunda värderingar. Min sambo håller t ex på mycket med hästar och jag lät henne granska en artikel i NF som handlade om hästskötsel. Det visade sig att deras artikel om hästskötsel var väldigt modern och förvånansvärt korrekt. Bättre än många av dagens populärtidskrifter om hästar. På den tiden använde man ju hästar ungefär som man använder bilar idag. Så det var ju viktigt att man skötte om sina hästar på ett bra sätt. Nuförtiden används ju hästar mest som hobby.
 
Jag brukar ofta sitta och läsa om olika saker i NF. Ibland har jag till och med tagit delar ur NF och skrivit in i svenska wikipedia. Det finns ett speciellt makro på wikipedia som markerar att källan är NF, uggleutgåvan. Man skriver bara {{ugglan}} längst ner.
 
Men man får ju ta en del saker som står där med en nypa salt. Ibland märks det att kunskaperna om vissa saker var klart bristfälliga på 1800-talet. Lite charmigt faktiskt.

mauths bild

Jag har ett problem med julen, det är:
Vi firar jul för att fira Jesu födelse vår tideräknings början, varför är nyår en vecka efter?
Hur tänkte de då?

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

Visst har du rätt att svástika är en gammal symbol som utnyttjades för alledes fel syften på Nazismens flaggor bla.
Inte på nazismens flaggor utan på nazitysklands flaggor och på NSDAP:s fana.

Å jamen visst skulle all religon bort.
Varför ska all religon bort?

Svårare kanske med det rena politiska budskapen, dom förändras ju med samhällordningen under tidens gång(de styrande). Å det som hör till deras propaganda(tillhör filmen skrev du). Sad
Det som utgör grunden i en ideologi ändras sällan eller aldrig. Anarkism kommer aldrig handla om att slå sönder skyltfönster vare sig politiskt korrekta Reclaim The Streets-anhängare gör det eller ej.

Hmmm.. Stavade jag rätt den här gången tro? Å inga personliga ovanliga kommentarer? Smile
Alla dessa å:n skulle jag väl inte direkt vilja kalla för korrekt svenska. Vad är "personliga ovanliga kommentarer"?

http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika
De flesta här har svenska som modersmål:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svastika
--

--

curiums bild

Ingen vet när Jesus föddes, det är bara symboliskt.
--

--

mauths bild

Kalendern är betydligt nyare än Jesu födelse så när man spikade kalendern, varför la man nyår en vecka efter tidpunkten noll?

edit: Och mellan dagarna året för Jesu födelse vilket år ligger de i?
År noll finns inte.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

Kalendern är en gammal uppfinning och enligt vår moderna tidsräkning föddes Jesus år 0.
--

--

mauths bild

Jag är nästan säker på att du har fel. Tiden före Jesu födelse är år ett före Kristi födelse och från nyår veckan efter Kristi födelse räknas som år ett efter Kristi födelse veckan mellan är tid som inte tas med i kalendern. Nyår sattes av Julius Caesar runt år 50 f.Kr som en vecka efter vintersolståndet, men den kaledern var lite sned och årstiderna försköts lite och man knåpade i hop en ny nägon gång på medeltiden. Att Julle inte brydde sig om Kristi födelse kan jag ha förståelse för men den senare?
Min källa är en präst och de brukar ha koll på sådana saker men vi var rätt rökiga vid det tillfället så jag kan minnas fel.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild