Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Maxtor 250 gigare blir 33 gigare..

Tjena, håller på och bygga en dator.. har stött på ett litet problem nu bara.. jag beställde en sata2 hådisk från komplett men fick en vanlig gammal ata disk ist. medans jag väntar till jag löst detta med komplett tängte jag köra med en gammal maxtor 250 gigare jag har hemma (vanlig ata) men problemet är att bios bara hittar en 33gb disk av någon anledning?? någon som har en aning?? (i datorn jag plocka disken i var det 250 gb..)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

distens bild

Kan det vara så att den är felbyglad (den lilla pluppen som berättar att den är master eller slave)? hur gammal är datorn?

Oscars bild

Försöker du lägga in Windows eller Linux på disken?

rickards bild

Det första man kommer att tänka på är ju Windows XP:s oförmåga att skapa FAT32-partitioner som är större än 32GB. Om man sätter i en stor disk och installerar XP med FAT32 så är det just en disk på 32-33 GB man får. Men du säger att även BIOS rapporterar en total storlek på 33GB, eller ser du möjligtvis bara en första partition?

I övrigt kan ju felaktigt angivna sektorstorlekar i BIOS ge andra storlekar, men det känns inte som det är problemet i det här fallet.

odågans bild

Har testat cs(cableselect) och master, men samma på bägge..

Det ska hammna windows på disken då det är gammla farsgubben som ska ha datorn.. Men disken är 33 gb både i bios och i instalationsprogrammet..

odågans bild

Det var min första tanke med.. så jag har kört maxtors lågformatateringsprogram på den gammla datorn och gjort en ntfs partition på 250 gig på disken så där kan inte heller efelet vara..

pcfixarens bild

förmodligen är ditt bios för gammalt och klarar in så stora hårddiskar men detta kan gå att lösa på flera sätt

1) Kolla upp vad det är för bios version på moderkortet och titta på tillverkarens hemsida om det finns någon nyare version men var VÄLDIGT noga med att det är rätt modell, är det fel kan du förstöra moderbordet

2) Ladda ner Ultimate Boot-cd. på den finns det hårddisk verktyg för många olika hårddisktilverkare, kanske kan du hitta ett som fungerar för att kunna få in disken i datorn
_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

odågans bild

Nja bios är nog inte för gammalt för en liten 250 gigare då det är från 2006 så där är nog inte felet..