Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Curium: Skriftspråket - Ett döende språk?

Disclaimer: Ett av mina gamla skolarbeten som behandlar ett ämne som tyvärr känns ganska aktuellt..
Åsikterna är mina åsikter som jag fortfarande står fast vid.

--
 
Är skrivspråket utdöende? Överallt på internet ser man dåligt skriven svenska som rättfärdigas genom att folk kallar det för ”chattspråk”.
 
Chattspråk kan se ut på lite olika sätt men oftast är det alla möjliga förkortningar som gör texten oläslig.
Ett exempel på chattspråk är ”d e bara d att jag gillar d å d”. ”D” är tydligen en förkortning på ”det”, ”e” på ”är” och "å" på "och". Följaktligen betyder exemplet ”det är bara det att jag gillar det och det”.
 
Att man har överdrivet många utropstecken och frågetecken är också ett tecken på att det är chattspråk som används. Till exempel är det vanligt att konversationer inleds med ”Hej!!” och att en fråga avsluta ”vet någon svaret??”, fast det är mer troligt att frågans avslut blir ”vet nån svaret??” eftersom alla felaktiga förkortningar som man kan komma på används hur som helst. Överdriven användning av vokaler är också vanligt förekommande, vanligast i hälsningsfraser. Ett exempel skulle kunna vara ”Heeejsan!!”.
 
Att ”glömma bort” att man ska inleda namn och meningar med stor bokstav är också vanligt. Exempel vis ”heeej anna!!” Hur ska man få bukt med detta ”internet virus”? Någon som vet?
 
Curium, språkpolis

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

distens bild

Oftast vill man att det ska gå fort när man skriver i en chatt, och många har problem att skriva fort på ett tangentbord. Om jag chattar med någon som är mer ovan så bryr jag mej inte så mycket om hur de skriver.. bara man slipper vänta flera minuter på ett svar.
Men därimot om man skriver i en nyhet så behöver man inte vara lika stressad efter som man inte ska skriva för att få svar. Där är det viktigt att det är mer eller mindre korrekt svenska så att det ser seriöst ut. Här har man mer tid att läsa igenom nyheten innan man publicerar den.
Kan dock vara jobbigt om man använder onödigt många utropstäcken/frågetecken samt gamingspråk som "n00b", "lol" m.m. i en chatt!!!!!!!!! Wink

qufits bild

Chattspråket kan få vara dåligt. I alla fall enligt mig. För en chatt ska gå snabbt. Det ska vara som att man sitter och pratar med personen. Och om man pratar med personen så finns ingen delete knapp Smile Säger man fel så gör man.

Visst man ser mycket av chattspråk här och där. Men tycker ändå majoriteten av det man sett har varit bra svenska. Beror ju även på vad för slags sidor man går till. En community är ju lite grann som en chatt...

//Martin - Smile missbrukare

urbans bild

Chattspråk är användbart i just chatt, där alla läsare förväntas vara insatta i konventionerna för detta medium och där det dessutom går att be om ett förtydligande direkt. Kommunikationen sker i realtid.

Forum är en annan sak. Jag skriver nu, du läser kanske i morgon eller om en vecka och då är jag förmodligen off-line och kan inte förtydliga direkt. Hela ord och riktiga meningar underlättar då kommunikationen. Ändå får man vara lite tolerant i forum. Det är lite av en mellanform.

Nyheter, däremot bör skrivas så korrekt det bara är möjligt.

Det man kanske inte tänker på är att ett rimligt korrekt språk ger trovärdighet. Den som inte kan knåpa ihop riktiga ord och riktiga meningar verkar inte helt rätt konstruerad å huvudets vägnar. Jag vet att detta låter fördomsfullt. Man kan ha dyslexi och ändå vara hur smart som helst. Men, då kanske man också är smart nog att använda ett rättstavningsprogram som avslöjar de värsta grodorna.

En del tror att de sparar tid genom att slarva. Detta är helt fel. Det tar kanske en minut att läsa igenom och korrigera en kortare text. Om hundra personer i stället ska fundera över vad du skrivit och vad du egentligen menade i en minut, så tar det hundra minuter.

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

Oscars bild

Vi bör inte glömma att skriftspråk (vilket jag antar handlar om det man finner i litteratur och liknande) bara är en formaliserad och pretentiös form av det vanliga språket (vilket _är_ det muntliga), inte mallen för hur språk _ska_ vara - för någon sådan mall existerar inte.

Ett av språkets fundament är att det förändras genom interaktion människor mellan - slang som utvecklas av folk som umgås mycket, blir till dialekter, förändrar ett helt lands språk o.s.v.

Jag brukar reta mig på chattspråket, det ser fult ut. Men hur ser facklitteratur ut i andra ämnen - visst, det är inte samma sorts förkortningar och språkbruk, men ofta kan facklitteratur för en oinvigd verka vara på grekiska, med långa overbaliserade meningar och tävlan i att använda flest multistaviga ord av obskyr karaktär.
Det var dumt av mig att jämföra chatt med facklitteratur, då chatt redan från början blev någon slags mellanting av formalia (e-post/snigelpost) och muntligt (har ni en aning om hur kryptiskt och slarvigt dagligt tal är?).

Jag tror fler borde få transkribera Henrik Shyffert innan ni klankar ner på chattspråk (jepp, det där var ett hot!)...
Vilken tur att jag redan har gjort det! Tongue
http://www.lysator.liu.se/~osccar/dokument/Taltranskription%20Labb%20ISK...
Där har ni en transkription av några minuters paneldiskussioner i ZTV. Tar en timme per minut, minst. Sådär ser talspråk ut - vänta, liknar inte det chattspråk lite? Eller är det kanske tvärt om? Smile

mindlights bild

Många hävdar envist att chattspråket är en form av vidareutveckling av svenska språket.

Jag håller inte med.

Jag vill inte gå så långt att jag smäller min sko i talarstolen men jag är övertygad om att den tiden du tjänar på att skriva "å" istället för "och", "e" för "är" och "D" istället för "det" är obetydlig.
Kom igen! vi snackar en 66-50% vinst i tid... men det handlar om hundradelar.
Om det är hundradelar som är det viktigaste du har att spara så är språket inte ditt största problem.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

Förtydligande:
Jag är inte emot chattspråk när folk chattar, jag skulle dock aldrig använda det själv då det ser för ja-du-vet ut.
Det jag inte gillar är att chattspråket ibland kan dyka upp i seriösa forum, i nyheterna på LP, i bloggar där den som skrivit bloggen vill vara seriös, vilket dock blir pannkaka enbart på grund av språket.
Visst, använd chattspråk när ni chattar med era kompisar men inte i seriösa sammanhang.

Jag är även fullt medveten om att skriftspråk och talspråk är två olka saker. Men låt skriftspråk och talspråk förbli två olika saker! Om jag skulle skriva likadant som jag pratar skulle det inte vara många som skulle begripa vad jag försöker få fram..
--

--

mauths bild

Att språket ändras är ju ingen nyhet det har det gjort i alla tider så det har inget med att vi använder oss av ny teknik att göra. Gösta Åberg hävdar i sin bok ``Handbok i svenska'' att språket förändras för att exludera folk som inte hör till gruppen. Det hade en social/ekonomisk funktion förr. Jag tror att han har rätt i det. Man använder olika omskrivningar av saker och ting för att visa att ``jag har varit med förr/jag hör till gruppen'' Det är nog inte ett fenomen som kan förhindras men jag tycker att det bör bromsas så mycket som möjligt då det gör teoretiska studier av ett språk svårare. Särskillt i skriftspråket som till sin natur är mer beständigt än talspråk och därför bör vara lite mer formellt.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

danielhedbloms bild

Jag tror det beror på den svenska skolan mer än någonting annat. Kan man inte korrekt svenska är det inte så lätt att se skillnad på chattspråk och skriven svenska.

Tur nog är det mest den yngre generationen som fått gå vår nuvarande "flower power" inspirerade skola som är kass på svenska. Dessa kommer att bli tvungna att lära sig ordentligt när de kommer ut i yrkeslivet. Jag skulle aldrig drömma om att jobba mot ett företag där jag får korrespondans som ser ut att vara skriven av en femåring. Känns som om man får känslan av att nån som inte orkar skriva korrekt inte heller är så bra på sitt yrke.

desirees bild

Tack för länken sådant har man alltid användning av. Eftersom jag är tvåspråkig Tyska/Svenska uppstår ibland vissa både stavproblem och tolkningsproblem. Till exempel: Vissa ord stavas olika men betyder samma sak och andra ord heter/stavas lika men betyder helt olika saker. Kanske kan det vara något liknande som påverkar hur han/hon skriver som Du riktar Din kritik mot. Om Du själv föregår med gott exempel gör Du en god insats för skriftspråkets bevarande.
Det finns de som anser att vi som lever i dator-, chatt-, sms-världen kommer vara de som inte lämnar några (skrift)spår efter oss, eftersom vi vanligen inte sparar våra olika inlägg. Vad tror ni om det?
Désirée
ingen kan allt men alla kan något

Désirée ingen kan allt men alla kan något

alberts bild

I min favoritkanal, P1, går det ett intressant program en gång i veckan som heter språket. Där brukar de diskutera svenska språket, varifrån olika uttryck kommer, hur språket utvecklas osv. Generellt kan man säga att när tillräckligt många personer börjar använda ett slangord eller uttryck så blir det till slut en del av det officiella svenska språket. Förra året kom det t ex med ett par ord från den s.k. Rinkebysvenskan i svenska akademiens lista över svenska ord (saob, saol eller vad den nu heter Smile.

urbans bild

Det är kul att se att så många engagerar sig när det kommer upp ett språkinlägg. Även om inte alla tycker lika, bryr vi oss om det svenska språket, och det är bra.

Skrivihop.nu hade på sin tid fler medlemmar än Folkpartiet, bara en sådan sak...

Om alla bryr sig och skriver efter bästa förmåga blir säkert också våra texter bra nog - även om en och annan är lite osäker. Om alla bryr sig kommer Linuxportalen att göra ett seriöst intryck och dessutom vara begriplig inte bara för innegänget utan också för nybörjare och alla som funderar på Linux men inte riktigt törs.

Kommunikation - det är det viktiga!

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

jonasbjorks bild

Vi får nog börja vänja oss med att vårt språk är under förändring, precis som det varit de senaste 2000 åren. Mina elever på gymnasiet använder till exempel "LOL" i sitt talspråk. En del elever skriver smilies [ Smile, Wink ] i inlämningsuppgifter. Det är deras sätt att uttrycka sig och om tio år kommer vi inte ens reagera på det.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

Ett bra exempel på varför man inte ska skriva i chattspråk i vanliga fall.. Det där ser hemskt ut.

Vad är det du läser för något?
--

--

danielhedbloms bild

Håller med dig där, tror det handlar mer om okunskap i svenska än om något försök till tidsbesparing.

annes bild

Jag hävdar att det beror i allra högsta grad på vilket forum man vänder sig till och vad eller vem man ska representera.

Om man representerar ett företag eller vill presentera sig som en "respektabel" person så _ska_ man använda korrekt språk. Särskrivningar, smilisar och icke erkända förkortningar ger ett sken av att man inte ens själv tar sig på allvar, så varför skulle någon annan göra det?

Om forumet däremot inte är så formellt så tycker jag att chattspråket har sin plats. När man leker med stavningar, förkortningar, ordföljder, skiljetecken, osv, så ger man det skrivna språket en ton och språkmelodi som kan göra att man bättre får fram poängen med vad man vill säga, och hur man vill säga det. Och, om man vågar misshandla språket, så behöver man inte förlita sig på att en smiley på slutet säger hur man ska tolka det skrivna. ;P

Oscars bild

Jag tror okunskapen snarare ligger hos folk som envist hävdar att språket bör bevaras, att ungdomen pratar slarvigt och borde läxas upp Smile

Börja med att lyssna på hur du själv talar, inte när du talar formalia, utan när du pratar med en granne eller en kompis. Talet är kryptiskt, refererar till oklara saker, man artikulerar inte som man ska och man förkortar utav bara helvete. Spela in några meningar när du pratar som vanligt, skriv ner exakt allt vad du hör (vi använder Praat för detta ändamål), och ompröva dina uppfattningar Smile

Oscars bild

Här vill jag bestämt hävda att du är helt ute och cyklar, går på fördommar och har fel, helt enkelt.
Dessutom är din svenska i inlägget ganska kass - det är ett skrivet medium, vilket ställer krav på meningsuppbyggnad, satser, bisatser och ett flyt i språket.

Vad är ett _korrekt_ språk? Det du talar med din familj? Med dina vänner? Det som svenska akademin (och hur kommer det sig att jag inte behöver lägga till en determinator [dvs, "den" i detta fall] för att få alla att förstå vilken svensk akademi jag talar om?) pletar ner på papper? Kanslisvenska?

Många tycks vara förvirrade på hur man lägger upp konversationer i böcker och liknande, och tror att det är så man talar - vilket är helt fel.

snabelsvens bild

Stenografi?? på turbo kanske! Smile)

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

curiums bild

Inte för att vara sådan men Urban, du skulle inte kunna tänka dig att korta ner ditt streck i din signatur? Oftast går det bra men ibland blir det samma effekt som en lång länk, dvs man måste hålla på och scrolla sidleds om man inte har stor skärm. Jag vet, dagens i-landsproblem..
--

--

alberts bild

Listan över nya ord 2006 finns här. Det är för övrigt språknämnden som sköter om listan (oavsett vad jag skrev tidigare Smile.

mindlights bild

Något som många inte vet är att det som är ganska unikt med Svenskan är att den är ett s k deskriptivt språk.
I korthet kan man säga att det du säger till en person behöver inte vara rätt i gramatik eller uttal, så länge avsedd mottagare förstår vad du vill ha sagt med det du säger.
Så är inte fallet med det skrivna språket.

Så jag kan spela in vad jag vill och hur jag vill och det ändrar inte fakta ändå.

För övrigt så skulle jag vilja höra dig lägga ut ditt språktips som en RFC för att förändra TCPIP till ett par mindre strikta standarder.
Lycka till. Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

Jo "LOL" används ganska flitigt på mitt gymnasium med.
Men frågan är om det kommer att bli accepterat att använda smilisar och slang i skriftspråket i seriösa sammanhang (insändare, böcker, nyheter med mera)..
--

--

Oscars bild

Jag läser kognitionsvetenskap i Linköping. Lingvistik är ett av fundamenten i kognitionsvetenskapen (hur kommunicerar man utan ett språk? röksignaler, tecken osv är också språk, om än i en annan bemärkelse).

Mer information finns på kogvet.se/sokande och på kognitionsvetenskap.se (den senare håller jag på att göra om)

danielhedbloms bild

Kan du ärligt säga att kvaliteten på svensk utbildning inte har sjunkit på senaste 10 åren?

Vitsen med ett korrekt språk är att alla använder samma kod för samma saker. Det är precis som vilken standard somhelst. Säger du spislock är det en fördel för vår kommunikation om jag tolkar det som någonting man lägger på spisen och inte en högergängad cykelpump.

Ett korrekt språk betyder att man inte sticker av för mycket från standarden. Det blir så opraktiskt och svårt att kommunicera annars.

curiums bild

Talspråket ska inte förväxlas med skriftspråket, det är två helt olika saker.
--

--

kimjohanssons bild

Mitt ord kom inte med. "Djurist" för djurfientliga, jämför med "rasist".

jonasbjorks bild

Det är inte vårt problem när de skickar in ansökan om lån på banken, eller skall skriva ansökan om bostad till fastighetsbolaget.. Helt klart tas man som mindre seriös om man använder "slang" oavsett vilket slang det är. Fråga dig själv: är det vår uppgift att se till att folk skriver korrekt?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Oscars bild

Jag skulle nog vilja påstå att skolan de senaste 10 åren har gått framåt, snarare än bakåt. Man kan ta hänsyn till och hjälpa personer med läs- och skrivsvårigheter, arbetet mot mobbning har nått långt (jepp, detta är direkt viktigt för en god utbilning - känner man sig inte trygg lär man sig inget, och detta gäller fler än bara mobbaren och mobboffer, då detta påverkar stämningen i hela klassen), arbetet med jobbiga ungar (många, dock verkar de lite FÖR många enligt mig, har fått bokstavssyndromsdiagnoser) och nya pedagogiska metoder har fått större genomslag än tidigare, då alla konservativa jag-vet-nog-bäst-jag-var-med-på-gustav-vasas-kröning-kärringar gått i pension (och, sorgligt nog tycks alla gamla 70-talsradikalerna klippt sig och skaffat sig andra jobb, fler orginal behövs i skolan!), även om folk utan insyn (eller kunskap om vad som faktiskt händer, eller ens kunskaper i pedogogik, och ofta i brist på sunt vett) i skolan givetvis antar att allt går åt helvete bara för att skolans fokus inte längre är att lära sig saker utantill, utan snarare ligger på att förstå och reflektera, bilda sig en egen uppfattning osv.

Jag tänker inte sitta och blåljuga om att detta fungerar optimalt, så dum är jag inte. Hur allt detta går beror på miljö, inställning och massa andra variabler som är svåra att styra över.
Men så har det alltid varit!. Att påstå att allt fungerade bättre förr är att ljuga så att tungan trillar ur.
Dessutom, jag gjorde en integritetsvidrig handling och slog upp alla Daniel [det här var riktigt lågt. //red] (jag kan, ärligt talat, inte hitta mig själv där, men jag har hunnit med 10 flyttar de senaste 4 åren, så jag förstår att systemen är förvirrade. Jag är iaf född 86, om vi ska ta en åldersdiskussion), och såg att du inte har vart i skolan på ett tag. Jag vet att jag helt kommer tappa koppling och insyn i hur skolan bedriver sitt arbete om 5-10 år, men just nu har jag koll.

Så, åter till språket. Om språket nu är standardiserat och gemensamt för alla - varför är vårt språk annorlunda idag än hur det var på 50-talet då? Varför är pojke och flicka helt normala ord, när de för 60-70 år sen var grova och fula?
Och hur kommer det sig att ordet "för" kan förekomma i så många olika sammanhang, som så många olika saker (för -> på en båt, substantiv, för -> preposition, adverb osv), men att folk alltid förstår? (jag vet att det är ett ovidkommande exempel, men efter ett par veckor av frasstrukturanalyser och attributvärdesmatriser vill jag spy galla över ordet)
Och analogier? Hur fungerar det? Det är ju _inte_ att säga vad man egentligen vill säga ("hissen går inte hela vägen upp" är mitt favoritexempel), men ändå förstår folk. Hur kommer det sig, om alla talar samma språk?

Oscars bild

Helt allvarligt talat, jag skulle nästan vilja se lite källor på det där - för alla språk är deskriptiva, om man ska ta det i din definition. Att förkorta är halva språket, så länge alla förstår - som citerat från Wittgensteins senare verk. Den sena Wittgenstein talade om språkspel, och att ett ords mening är användningen. Väldigt intressanta saker.

Haha, jag har aldrig vart någon tekniker. Dock är det alltid kul att skaka hand med folk genom three way handshake... Smile

mindlights bild

Fråga dig själv: Hur långt sträcker sig ditt ansvar att förstå vad den andra människan säger?

Det är inte mitt problem om du kör en hemmasnickrad variant av TCPIP som kör lite egna former av handskakning och anklaga inte mig när jag inte vill routa det vidare Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

"Fråga dig själv: är det vår uppgift att se till att folk skriver korrekt?"
Nej absolut inte. I alla fall inte så länge som det inte berör mig. Men om det är på till exempel ett gemensamt arbete i skolan berör det mig och då blir det också min uppgift att se till att språket i arbetet är korrekt.
--

--

curiums bild

Birthday.se var en vidrig hemsida! Där kan man komma vidare till mig på Upplysning.se och få hela mitt personnummer, inklusive de sista siffrorna.
Om man vill kan man även se om jag är gift, vad jag har för inkomst, hur många anmärkningar jag har med mera. 1984 goes public! Nej det får bli en annan blogg..
--

--

danielhedbloms bild

Jag uppskattar inte alls att du ger dig på mig som person istället för att diskutera sakfrågan.

lundatoks bild

Välkommen till Internet.

--
Ubuntu Linux

Oscars bild

Uhm, jag ser inte riktigt hur jag angrep dig som person i inlägget. Jag tyckte jag avhandlade mina åsikter rätt explicit utan personangrepp.

curiums bild

"Angrepp på enskilda individer accepteras endast om de gäller personens yrkesroll."
Välkommen till LP.
--

--