Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Thank you Linux

Eller hur Linux räddade julklappen.
Det årliga jul besöket hos min syster blev i år i dagarna efter julafton, som brukligt de senaste åren hade systersönerna önskat uppgraderingar till sina datorer så tiden före tillbringades med att suporta syrran med vad som passade. Bland annat stod större hårddisk på listan. Min syster inhandlade 2 st 250GB Seagate på OnOff med rätt gränssnitt och allt var frid och fröjd, utom en gnagande känsla längst bak i min hjärna och en oro över att deras lite äldre datorer skulle bråka och inte identifiera så stora diskar.
Väl framme och efter en kortare julklappsutdelning (attans vad snabbt två tonåringar tar sig igenom en julklappshög) skulle då morbror skrida till verket.
Den första datorn, XP SP2 (jag vet, men dom spelar spel som inte fungerar annars, fast den minste grabben sa att om jag bara kunde fixa WOW så konverterar han gärna) gick utan problem, raskt över till den andra datorn även den XP SP2, nu börjar problemen, efter installation visar Windows att disken är på 128GB.
Efter diverse googling identifierades tre troliga orsaker, begränsningar i; Moderkortet, BIOS eller Windows.
Då BIOS visade en disk på 250GB koncentrerade jag mig på Windows. Provade alla knep som jag kunde hitta för att lösa problemet, inget hjälpte. Ett tips var att formatera disken på en dator som hittade alla 250GB, då slog det mig GParted. Tog hem en GParted live CD, startade upp, GParted hittade hela disken alla 250GB, formaterade till ntfs, startade upp Windows och alla GB var där, alla 250.
Kollade att disken gick att läsa/skriva till, och sedan satte systersonen igång att redigera videofilmer på sin nya stora hårddisk.
Slutet gott allting gott, särskilt middagen som precis blivit klar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Oscars bild

Så länge 250 gigaren inte står som startdisk borde inte moderkortet protestera alls.

Vilket OS har den andra datorn? Om det är XP, uppgradera till >=SP1a (eller bara SP2), starta om, sen ska det fungera utan problem. Är det 2000 så måste en fix i registret till.
Annars finns en risk att windows tappar bort de där sista GByten med innehåll, det är inte vad man vill, precis Sad

da_mushs bild

Liknar min situation litegranna. Kör mailsupport med en farbror som inte kan installera om windows xp på sin burk p.g.a att installationsprogramet tycker att han har en nyare version av operativet (SP osv gissar jag) redan installerat. Bara det att det har havererat och funkar inte längre.

Så jag satt precis och knåpade ihop ett mail för hur han skulle ta ned och bränna ut en ubuntu live cd och sedan formatera och fixa till partitionerna ifrån den och sedan köra igång installationen. Man kan ju hoppas att han inser hur enkelt och smidigt med var med live cd:n och frågar hur man får in det istället Smile

norlins bild

Glömde skriva det.. Båda datorerna har XP SP2, båda diskarna lades til som befintligt lagringsutrymme. I BIOS hittades all 250GB men inte under XP.
Jag tror att min fix kommer att fungera, tiden får utvisa.
Om någon har andra erfarenheter eller funderingar mottages det tacksamt.
________________________________________________________
Min blogg
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

norlins bild

Släktens PC support, undrar hur många fler som känner igen sig?
Kanske dags att dra igång en omröstning?
________________________________________________________
Min blogg
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

snabelsvens bild

Om det då bara var släktens lilla support nisse! men jag börjar ursäkta mig med att jag inte längre är så haj på Win utan rekommenderar alla att byta till nåt mer begripligt istället!.

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

curiums bild

Jag löste det smidigt direkt i Windows.. Tror dock jag löste det genom att uppgradera till SP2..
--

--