Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Redan säkerhetsproblem i Vista!

Datasäkerhetsexperter och hackare har hittat säkerhetsbrister i Microsofts nya operativsystem, Windows Vista. Ännu finns dock inga rapporter om att attacker ska ha skett på grund av felen.

En av bristerna gör det möjligt för en vanlig datoranvändare att utöka sina privilegier på samtliga datorer i ett nätverk, utan att ha tillstånd från nätverkets administratör. Man måste dock först ha skaffat sig tillgång till en dator i nätverket innan det går att utnyttja svagheten i systemet.

Läs artikeln på E24.se här

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

curiums bild

Lite kul att efter heta debatter om hur en nyhet bör se ut så kommer en ungefär likadan, enda skillnaden är väl att man förstår innebörden.
Tips: Läs Urbans nyhetsskola.
--
Förslag på hur nyheten kunde se ut:
Datasäkerhetsexperter och hackare har hittat säkerhetsbrister i Microsofts nya operativsystem, Windows Vista. Ännu finns dock inga rapporter om att attacker ska ha skett på grund av felen.

En av bristerna gör det möjligt för en vanlig datoranvändare att utöka sina privilegier på samtliga datorer i ett nätverk, utan att ha tillstånd från nätverkets administratör. Man måste dock först ha skaffat sig tillgång till en dator i nätverket innan det går att utnyttja svagheten i systemet.

Läs mer på E24
--

--

danielhedbloms bild

Att inga attacker har ägt rum är väl inte så konstigt, Vista finns ju inte ute för privatpersoner och inget företag kör det i drift ännu.

Det är nog lite pinsamt att "det säkraste OS som finns" har rätt mycket säkerhetsbrister som upptäcks redan innan det har lanserats. Hade det varit en beta eller en RC hade det varit okej men det här rör sig om den version som kommer att släppas till slutkund.

mikehers bild

Så var det dags igen!

Men vad har detta med linux att göra!!!????

Jag trodde denna sajt var handlade om Linux!?

Vore intressantare om folk tog upp säkerhetsbristerna i linux så att de kan fixas istället.

urbans bild

Å andra sidan känner ju kunderna Microsoft och vet att vänta på service pack 1 innan de tar produkten på allvar. Se den här releasen som en beta som man får betala för. Fast det fick man väl göra för den som hette beta också.
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

pcfixarens bild

Någon bloggare på microsoft (kommer inte ihåg vem det var) har sagt att "Windows Vista är säkrare än tidigare versioner av Windows" inte att det är "det säkraste OS som finns" detta argument använder nu Microsoft som ett försäljningsargument i reklamsammanhang men det säger ju inte så mycket om den faktiska säkerheten eftersom tidigare versioner av Windows saknade säkerhet helt och hållet. Bla gavs admin privilegier som default åt alla användare vilket skall vara åtgärdad i Vista
sen finns det tydligen buggar i Vista som gör att en normalanvändare kan ändra behörigheter och sätta admin rättigheter på sitt eget konto om jag har uppfattat det hela rätt
detta gör det dock inte mindre pinsamt
_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

danielhedbloms bild

Eftersom Microsofts ledare uttalat det som ett mål att Linux skall försvinna så är allt som rör Windows ganska intressant. Speciellt när man pratar om Linux med te.x chefer och andra som kanske inte är så insatta i ämnet. När dessa då har läst att Vista är "Världens säkraste OS" kan det vara trevligt att kunna peka på såna saker som artikeln visar.

Så länge Microsoft är ute efter att döda Linux kommer Iallafall jag vara väldigt intresserad av vad de sysslar med.

jonasbjorks bild

Nyheten är klart intressant. Världen består inte enbart av Linux. Vi måste ha koll på vad konkurrenterna gör också. Till och med Free Software Foundation (FSF) ägnar kraft och engergi på Windows Vista, se bad vista.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild

Tror du M$ är det enda företaget som skryter med hur bra deras produkter är? Det tillhör deras uppgift som företag att marknadsföra sina produkter genom i detta fallet hävda att deras nya OS är säkert. Detta pga att de tidigare fått kritik just brist på säkerhet. Jag tror nog att Vista är säkrare än XP tex.

Att M$ chef spyr galla över Linux är ett rent spel från Microsoft sida för M$ vet att de inte förlorar ett skit på att det finns några som väljer Linux eftersom företagen ändå forfarande är beroende av deras produkter. Om de förlorar några procent på att folk går över till Linux är det ingenting för dem.

Sorgliga är dock att Linux folk i allmänhet sväljer lockbetet med hull och hår, det vill säga när Ballmer vräcker ur sig nåt heldumt om Linux. Att då börja föra krig med Microsoft eller spy galla tillbaka leder bara till att företag vänder Linux ryggen för de blir livrädda för linuxrörelsen i vissa fall (enligt deras syn) "vänstervridna" propaganda.

Som jag skrivit tidigare. Vad vinner Linux på att spy galla eller frossa i misstag som Microsoft gör?

Vilken "chef" tror du lyssnar på en linuxförespråkare om han/hon bara tjafsar om hur dålig konkurrenten är istället för att fokusera på de saker linux är bättre på?

Som jag ser det bör all denna energi på att spy galla över konkurrenten läggas på förbättra Linux!!!

Jag tillhör de som vill se mer Linux i företagen/hemmen men då måste man inse vissa saker:

1. Om du ska nå företagen måste du visa att Linux är bra, detta genom att marknadsföra linux på delvis samma sätt som andra företag.

2 Sluta spy galla på Novell för att de sammarbetar med Microsoft eller genom att hata alla företag som släpper closed source för linux. För det är bara att inse proffesionella program kan inte alltid vara Open Source.

3. Lägga upp en strategi hur man som Linuxföretag ska kunna gå vinst trots att de flesta programmen ska vara GPL

4. Hur löser man problemen med att få företagen att inte vara rädda på att satsa på linux. FÖr som det är idag är företagen rädda för Linux av flera själ:

* Gör Linux Copyright intrång om de använder M$ dokumentformat eller Mono etc!?

* Kan du som kund bli stämd om du använder Linux produkter som eventuellt inkränker på Microsoft patent/format etc..?

* Säkerheten i Linux: Vad händer om nån hackar en upstream site såsom linux kernel CVS/GIT eller Ubuntu/Suse repon och nån installerar en rootkit på dessa repos. Det lär ju vem som helt begripa att en sån sak är en katastrof om sen en massa företag gör en dist-upgrade. Vem bär då ansvaret om detta skulle hända? Tar Novell, Ubuntu, RH whatever dist ansvar om en sådan katastrof skulle inträffa för de företag som köpt deras dist?

Det är sånt som Linuxrörelsen borde fokusera på istället för att blunda och tro att Linux är så säkert. För inget är säkert varken M$ eller Linux, MacOSX Whatever.

Jag säger inte alla linux användare är så men många i OSS rörelsen verkar ibland lite väl "insnöade". Eller rättare allting i linux är fantastiskt och allting i windows suger typ...

(Syftar dock inte på någon här men ville bara skriva av mig varför jag reagerade på ovan eftersom jag är förbannat less på att se om windows eventuella brister på varenda linux sajt man läser idag.)

Ska kanske tilläga att jag är full ut Linux användare sen slutet av 90-talet Smile och INTE kommer köra vista Smile

urbans bild

Håller med och inte. Vi ska fokusera på Linux fördelar och täppa till de hål och brister som finns i Linux. Så långt har du rätt.

Å andra sidan måste vi också ägna oss åt "konkurrentbevakning". Microsoft och Vista finns och det måste vi förhålla oss till. Linuxburkar måste kunna funka i nätverk ihop med windowsburkar osv.

Att vi sedan ger utlopp för vår skadeglädje när Microsoft dabbar sig är rätt mänskligt.
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

curiums bild

M$? Mega dollar? Det är mycket pengar det..
--

--

danielhedbloms bild

Att hålla reda på hur bra säkerheten är eller inte är, knappast att spy galla över Microsoft. Har man konkreta exempel på hur säkerheten i Windows fungerar jämfört med Linux har man nåt att sätta emot när något har varit inne på Get The Facts och läst eller talat med en MS försäljare. Det handlar mer om att ha motargument mot Microsoftfud än nåt man använder för att sälja in Linux.

Ingen Linuxanvändare för krig mot Microsoft. Det handlar om att MS vill se Linux försvinna för att man är rent ut sagt livrädd för det. Inte för att det kan ta över marknaden utan för att det på sikt kan vrida makten ur händerna på MS. Te.x öppna standarder för filformat, protokoll och annat. Tror du att MS inte är rädd för Linux har du inte läst deras egna interna mail som läckt ut.

Vad gäller ansvar, när tog senast Microsoft ansvar för något som hände en kund pga dålig säkerhet?

curiums bild

M = Mega
$ = Dollar

M$ = Mega dollar = 10^6 dollar = En miljon dollar.
--

--