Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: 2006, LP3, vad gick fel?

Till att börja med vill jag tacka alla medlemar som under året gjort Linuxportalen (nedan kallad LP) till vad det blivit.

Tänk vad tiden går snabbt. Över ett år har vi varit online och många saker har hänt under året. I Sverige had vi ett val i september, tiden innan dess diskuterades piratkopiering flitigt, sedan bara dog det. Vi fick se den första Ubuntu versionen med större supportåtagande, Ubuntu 6.06LTS. Ubuntu är en fantastisk distribution som kommit mycket långt på kort tid. En liten miss i Long Term Support-åtagandet kom ganska snabbt, i början av augusti skickades en Xorg-uppdatering ut som gjorde att hälften av alla ubuntuinstallationer vägrade starta den grafiska miljön. Cannonical som gör Ubuntu lärde sig snabbt och införde QA. Ubuntu 6.10 släpptes under hösten och gav oss saker som Upstart och lite annan bleeding edge-teknik. 6.10 var en version som skulle köra allt det senaste och problemen med versionen var inte helt oväntad. Jag har hört av vänner att Upstart är toksnabbt, tyvärr har jag inte testat 6.10 själv än.

openSUSE 10.1 släpptes, Novell gjorde en stor miss i släppet av 10.1 - de bytte pakethanteringssystem (libzypp) vilket ledde till att det inte gick att installera paket i systemet och det gick inte att uppgradera pakethanteraren. Av någon anledning tyckte Novell att det var värt besväret och mycket riktigt visade det sig att 10.2 har en bättre pakethanterare. Personligen gick jag länge och funderade på varför inte GNOME 2.16 kom till openSUSE 10.1 och så här i efterhand har jag kommit fram till att det fanns viktigare saker att fixa i 10.1 än en uppgradering av GNOME.

Novell stod för många andra roliga saker i Linux det här året också, XGl och Compiz som ger linuxanvändarna grafiska effekter på skrivbordet, SUSE Linux Enterprise Server 10 och Desktop 10 släpptes i somras och virtualiseringen med XEN som Novell ger support på. Red Hat blev lite omsprungna ett tag men de släpper sin Red Hat Enterprise Linux 5 nu i januari/februari och vi får väl se vad de erbjuder.

Vi var den enda IT-sidan i världen som direktrapporterade från Linux Open Source Forum 2006 som arrangerades av Conductive. Vi fanns också på världens största LAN, Dreamhack Winter 2006, där vi föreläste om och visade upp SUSE Linux. Under året har vi haft en nyhetsskola, vi påbörjade en SUSE- och KDE-skola, vi var iväg på GeekCruise över sundet mellan Sverige och Danmark, Hack-A-Ton i Lund arrangerades, varannan-vecka-träffar i Malmö genomfördes exemplariskt. Vi har sveriges första (och enda?) podcast (eller webcast som Johannes envisas med att kalla den) som handlar om öppen- och fri programvara - LinuxPortalens Radio (LPR). LPR fanns med på Hack-A-Ton där Johannes spelade in föreläsningar och en paneldebatt, så att även de som inte hade möjlighet att komma på eventet kunde få känslan av att de närvarade. Vår Kunskapsbank (wikin) har vuxit mycket under året och det som är mest roligt med wikin är att det mesta är egenproducerat material.

Vad hände egentligen med Linuxportalen 3? Vi hade ett mål att släppa LP3 på julafton, tyvärr blev det inte så. Saker och ting fungerar inte riktigt som vi vill än. De tvister som uppstått under julledigheten har fått mig att fundera lite på LP och vad vi egentligen skall göra med LP. Jag vill skrota alltihopa, skita i Drupal och bygga upp något helt nytt - baserat på de behov vi har. Jag vet att en av mina vänner, Marcus Follrud, har byggt en community innan och kanske kan det vara något att bygga vidare på. Jag har suttit och tittat på andra sidor på nätet som har samma ide som vi, fast i andra ämnen. Hur gör de, hur gör vi? Jag har också kommit att fundera på vad som egentligen skall gälla på LP, vissa saker är bara för löjliga när jag läser dem dagen efter. Jag är inte perfekt själv, jag inser att jag har en stor del i den konflikt som uppstod igår. Jag har fått tagit mycket skit under året från en mindre grupp medlemar som i princip tycker allt vi gjort med LP är fel. Snäll som jag är har jag försökt vara alla till lags, men det går inte. Den besvikelsen gick nog ut över en del andra oskyldiga medlemar, jag vill be om ursäkt för det. Vi måste skapa en riktlinje för LP, ett mål - vad vill vi uppnå? Är LP bara en sida för lite kontakt med andra linuxnördar, eller skall det vara en seriösare linuxsida?

Jag röstar för det senare, jag skulle vilja se att vi var snabbare än IDG.se och inte minst bättre än IDG.se på att rapportera vad som händer i den öppna- och fria världen. Jag skulle vilja att vi gjorde ännu bättre podcasts, med flera utgivningar i månaden. Jag skulle vilja att LP var startsida hos alla svenska linuxanvändare. Det är dags att sätta mål för LP, mål som vi kan mäta i slutet av 2007 - vad lyckades vi med egentligen?

Nu behöver jag Din hjälp. Om du fick bestämma, hur skulle LP utvecklas under 2007? Vad skulle du vilja se mer av på LP? Vad skulle du kunna hjälpa till med? Kommentera, maila mig - jonas@trinix.se !

Glöm inte att 2007 är det år Linux kommer slå igenom på riktigt, Gott nytt år!

Jonas Björk
Portalpappa och ansvarig utgivare för Linuxportalen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

Först vill jag tacka dig Jonas för det jobb du lagt ned på LP. Sajten har verkligen växt och blivit framgångsrik sista året. Jag ser gärna en seriösare/mer avancerad inriktning på LP, men risken är att man (vi) tappar nybörjaranvändare då. Det är en lurig balansgång. Kanske det går att lösa genom att blanda nyheter riktade till nybörjare, medium och avancerade användare. Urbans nyhetsskola tycker jag var en jättebra idé för att höja kvaliteten på nyheterna. Finns lektionerna sammanfattade någonstans? Och om de finns det så kanske man kan visa en länk dit när man skapar en ny nyhet.

mindlights bild

"Jag röstar för det senare, jag skulle vilja se att vi var snabbare än IDG.se och inte minst bättre än IDG.se på att rapportera vad som händer i den öppna- och fria världen."

Jag är inte nödvändigtvis för en snabbare rapportering.

Låt mig få utveckla det lite.
Genom årtionden har människan arbetat på snabbare hantering och spridning av information.
Fördelen med detta innebar att folk kunde läsa dagen efter om bombningar i Dresden, befinna sig mer i Vietnamkriget än någonsin tidigare och slutligen se avrättningar på internet.
Jag menar inte att möjligheterna är av ondo (som mitt exempel kanske verkar illustrera) men det är onekligen så att vi i samhället idag är väldigt duktiga på att rapportera saker mer för att de är nya och därför måste ut snabbt än för att de är korrekta.

En liten fingervisning om vad jag pratar om är:
Jag läste igår om att Britneys största fansajt lägger ner p g a att Britney visat oseriöst beteende på senaste. Artikelförfattaren konstaterar i princip att nu är det fara å färde. Britneys karriär är hotad. Fansen lägger av. Det var i princip kontentan av artikeln.
Väl inne på den omskrivna sajten finns det ett inlägg med en rätt aggressiv disclaimer om att det tydligen var så att sajten lades ner p g a brist av tid och intresse och att det som basunerats ut i media var en enda webmasters (av flera för sajten ansvariga webmasters) åsikt.
Följaktligen har det nu startats ett rykte, baserat på fakta från av de största kvällstidningarna att Britneys karriär är på väg åt skogen för att hennes fans sviker. Som grund för detta antagandet står ovan nämda pressrelease och allt är klart.
Om det nu inte var så att den där pressreleasen i princip verkar ha dragits tillbaka. Vilket i sin tur skulle kunna innebära att Britney fortfarande har fans och att vi likväl förbannat kommer tvingas lyssna på hennes gnällande i etermedias playlists ett bra tag fram över.
Självklart är detta inga problem för Aftonbladet som imorgon kan slänga upp en ny nyhet om Brittan: "Britnets karriär ohotad! Fansen sluter upp bakom henne i kampen mot illasinnade rykten" och tjäna pengar ännu en omgång av något som inte var en nyhet från början.
Bra va?

Vi lever i en tid där alla tävlar om att vara snabbast ute med nyheterna. När det sedan gått en vecka är det inte heller intressant att rapportera om t ex hur det gick med militärkuppen i Thailand, folkmord i Darfur eller om vem som egentligen bar ansvaret för att vår regering käkade chokladpraliner istället för att sitta i krismöte den där julhelgen för 2 år sedan.

Vad sägs om att ha fokus på innehållet och förpackningen.
Visst. IDG m fl kan vara ute snabbast med informationen men att ge sig in i det slaget innebär att vi lever på att ständigt producera nyheter och de dagarna det inte kommer något nytt måste vi lyfta fram sådant som kanske inte är nyheter.
Fråga er själva: Hur mycket av det som står på Aftonbladets och IDGs framsida är egentligen nyheter och vad är hänvisningar till andra företags siter och pressreleaser?
(För att inte tala om nyheter om en produkt som egentligen kommer från ett PR-bolag på uppdrag av produktens tillverkare.)

Nyhetsrapporteringen, både faktainnehåll och förpackning, har på LP under 2006 hållt mycket hög klass. Så pass hög klass att informationen i många fall rakt av stulits.

Nyhetsaggregeringen från Linuxnytt.se ger mig snabb och (i många fall) otillförlitlig information, men det är jag beredd på då jag vet att det är en snabb nyhetskälla), låt mig då få bergsäker information från Linuxportalen.

I dagens internetberoende samhälle är inte det inte problem att få fram information snabbt.
Problemet är att få fram korrekt och pålitlig information.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

Okej ett sista inlägg innan jag tar en paus från LP på obestämd tid (nu verkar jag ha hittat ett trevligt Linuxforum där admin inte kallar en för bög).
Jag tycker att när någon skriver en nyhet så ska den hamna i en kö och inte publiceras innan den har blivit godkänd och kanske modererad av en moderator/kalla-det-vad-du-vill eller liknande.
Lite mer Linux och lite mindre varva-nya-medlemmar snack i forumet skulle ju inte heller sitta helt fel. Jag tycker 25% handlar om att Linux är bäst och att alla borde köra det, 25% nonsens krig mellan SUSE vs Ubuntu ock liknande, 25% bråk och 25% Linux varav 50% av dem 25% är klagomål på att han som frågar borde lära sig att använda google.
--

--

mauths bild

Linuxportalen är min favorit-sida och förbättringar bör utföras med varsam hand. En av styrkorna är just den fria debatten, att det ibland spårar ur är inte hela världen. Jag tror inte att det skrämmer nya medlemmar, tvärtom är det en del som vitaliserar sidan.
Själv så gillar jag nonsens-krigen mellan SuSE och den afrikanska disten eller KDE vs. Gnome. Din holmgång med Curium den senaste veckan dök upp på ett lite oväntat ställe och spårade ur lite men i sak håller jag med Curium om att nivån på nyheterna har varit för låg.
OSS-rörelsen är en spretig samling intressen och det bör återspeglas på LP och toleransen till och med inför intolerans bör vara forsatt hög. Just nyhets-delen ska kanske fredas lite och kanske skötas av en särskild grupp då kvalitet är att föredra framför kvantitet just där, men någonstans bör krigen, tramset och onyanserade åsikter finnas med.
Som jag ser det har du skapat den bästa sidan på internet och bara för att du känner dig lite låg efter några lite mindre genomtänkta inlägg finns ingen anledning till att göra något drastiskt.
Bevakningen av Hack-A-Ton och de andra aktiviteterna var bra och jag tycker mig skönja en ambition hos dig om att bli bättre/bäst på allt. Jag tror att det är att spänna bågen för hårt då endast ett fåtal av medlemmarna kan tänkas jobba tillräckligt hårt under organiserad form. Det är nog en säkrare väg att börja med att höja nivån på en eller ett par områden först och sedan gå vidare med andra områden. Det oorganiserade engagemanget är otroligt bra särskilt med supporten/hjälpen då det sällan tar mer än någon timme innan man får svar på de problem man har. Jag använder i och för sig openSuSE så jag har ju aldrig problem, men de som använder den afrikanska disten har ju ett stort behov av hjälp. Såväl tekniskt som mänskligt.
Engagemangett är den sidan av portalen som är svårast och viktigast att värna. Det känns som LP's själ.
Att börja censurera inlägg är inte en framkomlig väg. Alla gör vi saker som vi ångrar dagen efter men det är smällar man får ta och vi mognar av att göra bort oss lite ibland. Stödet för de som blir påhoppad är dessutom ganska starkt medan stödet för den som hoppar är svagt även bland de som tycker att den hoppande har rätt i sak.
Att sätta mål är en vansklig historia och är mest ett sätt för ekonomer att motivera sin lön. Mål måste vara mätbara för att vara meningsfulla och då jag ser medlemmarnas engagemang som LP's största tillgång är just det något som är svårt att sätta en målsättning för.
En portal för alla är en bra ambition men utan nördar tappar du lita av framgångsreceptet med Linux och LP. Nördarna sätter nivån och utan dem blir sidan och debatten ganska blodfattig.
På din fråga om LP ska vara en seriösare linuxsida eller en sida för nördar så svarar jag: JA!

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

marremuss bild

Hej Jonas och alla,
jag tycker LP är jättebra.
Utan LP hade jag aldrig använt Linux på det sättet jag gör idag.
Det har nästan ersatt XP.

Det jag tycker är så kul är att det är många som jag, med olika erfarenheter och ideer. En del jättekunniga, andra mer självlärda, som jag själv. Det roliga är blandningen, och entusiasmen.

Förändring av formen för LP är OK, det centala är intresset, medlemmarna och stämningen.

Gott nytt på er

MM

 

Ora et Labora

hoths bild

    Jag blev medlem på LP i början av året och måste säga att jag är djupt imponerad! Både på siten som sådan, dess utvecklingspersonal och medlemmar på portalen. Har man lite problem så kan man snabbt få hjälp att komma vidare.

    

    Ibland blir det lite pajkastning och inflamerade debatter. Det bästa man kan göra i detta läge är att låta det hållas och inte gå i polemik. Finns det något saklig fråga i grunden så kan man ju adressera denna. Spårar det ur allt för mycket och blir personangrepp, hot eller liknande så både bör och kan en moderator/administratör gå in och avbryta. Detta förfarande är ju inte ovanligt. Det finns både på andra siter och IRL.

    

    Om LP3; jag har under året varit projektledare för utveckling av en annan site. Det man kan lära sig av den resan är att allt tar längre tid än man tror. Vi hade ändå en hyfsad budget för arbetet och betalade ett företag för att sköta utvecklingen. Det "enda" jag behövde göra var att testa att allt fungerade som specificerat och önskat samt tala om om vad som inte fungerade. Trots detta lyckades vi hålla lanseringsdatum enbart tack vare viss "flexibilitet" gällande status och funktion på de funktioner vi önskade. Det gick ytterligare någon månad innan allt verkligen var klart. Med detta vill jag ha sagt att jag har full förståelse för att LP3 inte blev klar på utsatt tid.

    

    Tålamod och God Fortsättning

Väntar med spänning på när LP3 blir klar. Ser fram mot denna med spänning!
Linux genombrott sker i år och dess bästa(?) vän och sponsor av utvecklingen kan nog lite överraskande bli... Vista!
Min högst privata spådom och önskedröm för 2007.

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

En bra åsikt. Snabba nyheter med hög klass är vad vi eftersträvar. Att bli ett nytt IDG var inte tanken, snarare att möta deras ständiga "MS does that, MS does this"-smörja. Att jämföra LP med Aftonbladet, det är bara för mycket Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

desirees bild

Den som är intresserad av vad jag tycker får läsa min blogg.
Gott Nytt År till er alla
Désirée
ingen kan allt men alla kan något

Désirée ingen kan allt men alla kan något

abergmans bild

Jag kan bara basera min åsikt på att jag är nybörjare på Linux, och det faktum att jag är väldigt tacksam på att någon(Läs Jonas) lägger ner tid, pengar och framför allt själ i att publicera en Site med vettigt och nyanserat innehåll, Precis som att man inte kan säga, DEN disten är bäst eller DET programmet kommer lösa dina problem, allt handlar om vad som funkar bäst för en själv, Ta KDE vs Gnome, det är två olika Fönsterhanterare som gör samma sak, men ändå gillar man olika, eller kanske överger dem för tex Fluxbox. jag tror bestämt att det är välfriheten som lockat alla Linux användare genom alla tider att själv få välja vad som ska vara på min burk.

Jag vill mena att LP är den bästa Linuxsiten på nätet, kanske inte bäst presenterade nyheter, eller det bäst trafikerade forumet eller de flitigaste bloggarna, Men det mest toleranta, och mest nyanserade. Censur är aldrig lösningen, men valfrihet, vill man inte läsa dåligt skriva nyheter, skit i det då, vill man inte läsa dumma frågor i forumet, skit i det, Alla är välkommna, ska vi börja förlora besökare pga att man inte får fråga dumma frågor i forumet så vill inte jag vara med, Man kan alltid rekomender att de ska läsa Wikin, men det är inte alltid man förstår man kanske vill ha något förklarat eller kanske få alternativ. Jag vet inte hur många korkade frågor jag ställt på IRC:n bloggen eller i forumet, att konvertera från XP till linux är som att sitta i skolan och försöka lära sig något nytt, man måste fråga om man inte fattar exemplen.

-------------------------


 

 

lundatoks bild

Det finns inget egenvärde i att rapa upp samma nyheter om igen som redan publiceras runt om på nätet. Jag anser att LP bör sträva mot att bli en sida som publicerar unikt material och publicerar man nyheter så bör den nyheten läggas fram på ett unikt sätt.

Rapporteringen från Linuxkonferensen i Stockholm tidigare i år är ett exempel på en sådan nyhet som jag gärna ser på LP. Eller varför inte reportage och webcasts från Hack-A-Ton som vi genomfört?

--
Ubuntu Linux

jonasbjorks bild

Sitter här och smuttar på en Irish Coffee.. Värmer upp inför tolvslaget då jag skall spränga himlen i luften med raketer (blir jag för snurrig får grannen här skjuta upp dem, raketer skall man akta sig för).

Läste ditt inlägg och det värmde. Tänk vad skönt att få läsa ett sådant inlägg som ett av de sista på ett hårt år. Gott nytt år alla linuxvänner! Tack för 2006!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .