Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

John Perry Barlow

Jag såg på gnuheter.org att John Perry Barlow (från grateful dead) talade på 23:dje upplagan av Chaos Computer Clubs säkerhetskonferens, Chaos Communication Congress. Det är typ Europas svar på defcon. Konferensen håller på nu och copyriot bloggar friskt med rapporter från kongressen. Det roligaste hittills är John Perry Barlows T-shirt med en bild på Usama bin Laden och texten "He's still free, what about you?"

 
Nu kommer en långsökt koppling. CCC är väldigt inspirerade av böckerna om Illuminatus. De som läst böckerna vet att numret 23 har en speciell betydelse där (och det var ju som sagt den 23:dje konferensen). Bland annat så fokuserar böckerna på discordianism (snarlik church of the subgenious, som har samma logotyp som Linuxdisten Slackware). Därför fokuserar även konferensen extra mycket på teman som härstammar från böckerna. För ännu mera långsökta kopplingar till Slackware kan nämnas att defaultnamnet på en dator som är nyinstallerad med Slackware är "darkstar", som grundaren Patrick Volkerding tog från en låt med Grateful Dead. Så är cirkeln sluten (John Perry Barlow).

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mauths bild

Ojojdå.. Jag hade missat det.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

alberts bild

Första gången jag hörde talas om Chaos Computer Club var via boken The Cuckoo's Egg av Clifford Stoll. Boken är en verklig berättelse om Clifford, som när han jobbade på universitetet i Berkeley (de som ligger bakom BSD), upptäckte att en "hacker" var inne i systemet. När han spårade hackern visade det sig att det var Hagbard från Chaos Computer Club i Tyskland. Namnet Hagbard är så klart taget från hjälten i böckerna om Illuminatus. Cuckoo's Egg skrevs redan 1990.
 
Efter det har jag till och från stött på referenser till CCC. T ex när man läser manualsidan för mplayer. Då visar det sig att CCC lagt till stöd för blinkenlights i mplayer. Det innebär att spela upp video genom att använda en husvägg med varje fönster som en pixel. Mycket coolt. Vid en installation hade CCC satt upp så att det gick att spela pong på husväggen. Styra gjorde man med sin mobiltelefon...