Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EU diskriminerar linuxanvändare

EU har en sida som publicerar debatter och konferenser i form av strömmande media för att vi medborgare skall kunna hänga med i politiken i Bryssel. Jättebra. Demokrati.
Tyvärr har man valt att "optimera servicen för Windows Media Player", som de uttrycker det. http://ceuweb.belbone.be/
Läser man i dito FAQ http://ceuweb.belbone.be/faq.php?lang=EN ser man att de supporterar Internet Explorer och Netscape. Mozilla och Opera stöds endast med begränsad funktionalitet. Vidare hävdar dom att endast Windows och Macintosh kan supporteras av legala skäl och följaktligen är det omöjligt att ge stöd för linux. Varför de måste använda ofria format framgår inte.
Visst är det lite paradoxalt att man anklagar Microsoft för att agera monopolistiskt samtidigt som man själva disriminerar och spärrar alternativ? Tycker du att detta är fel kan du skriva på en protestlista som vill tala om för ansvariga att tänka om och att använda ett fritt och plattformsoberoende format istället, tex Theora.
http://www.petitionspot.com/petitions/eu_streaming_service_for_everybody
Vi har ju sett att vi kunde få rosenbad att fundera på alternativ genom att tala om vad vi tycker. Nu är det EU. Själv skickade jag även ett mail direkt till sidans supportavdelning: streaming.helpline@consilium.europa.eu

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

margus bild

Jag tror att ett av de största hindren för "mannen på gatan" att använda något annat än windows är risken för strul med internetbanker, windowsoptimerade hemsidor och ofria mediaformat. När en myndighet på sin sida skriver att det är olagligt att publicera filformat för linux kan jag förstå att svensson blir rädd och får intrycket att linux skulle vara något suspekt. Positivt är iallafall att fler tycker det är fel med plattformberoende och verkligen bryr sig om att klaga, som också har gett resultat i flera andra fall.

alberts bild

Om man hackar lite kan man se även i Linux. Tyvärr är det olagligt, men det funkar. Installera mplayer och win32codecs. Välj sedan att mplayer ska användas när firefox spelar upp videofiler (mplayerplug-in).
 
Annars kan du försöka spela upp en videofil, har du inte rätt plugin så funkar det inte, välj då "View->Page Source". I html-koden finns en rad som börjar på rtsp:// eller mms:// t ex:
 
mms://ceu.streampower.be/ceu/archive/CEU_PRESS_CONFERENCE/ceu_video1_or_20061221_573.wmv
 
Kopiera den och klistra in på kommandoraden:
 
mplayer mms://blabla
 
Om du vill dumpa strömmen till disk kan du ange argumentet -dumpstream:
 
mplayer -dumpstream mms://blabla
 
Det som är "olagligt" är win32codecs. Vissa av dessa är omgärdade av luddiga mjukvarupatent. Det är därför de inte kan inkluderas som default i "seriösa" Linuxdistributioner. Personligen tycker jag det är oerhört amatörmässigt av EU att välja ett "olagligt" format för att kommunicera information till användarna. Vi ska inte behöva bryta mot lagen för att ta del av informationen! Oavsett om man kör en piratversion av XP eller om man använder win32codecs under Linux så bryter man mot lagen.

turbokapitalists bild

Det handlar om standarder och inte om enskilda platform eller operativsystem.

Att kommissionens webbanställda skyller på linux, opera eller firefox är bara ett försök att undvika kärnan av problemet som är offentlig stöd av öppna standarder. Om kommissionen använder MPEG eller något liknande så kan de nå samtliga medborgar.

Kommissionen vet själv hur pass viktiga öppna standarder är till Europeiska näringslivet:

Enterprise and Information Society Commissioner Erkki Liikanen said: "Open standards are important to help create interoperable and affordable solutions for everybody. They also promote competition by setting up a technical playing field that is level to all market players. This means lower costs for enterprises and, ultimately, the consumer."
World Standards Day, Global standards for the Global Information Society. IP/03/1374 (2003)

Nyligen har den franska regeringen påpekat att öppna standarder är nödvändiga för interoperabilitetet som är grunden till europeiska näringlivet och frimarkaden.

Att tjänstefelet äger rum hos en myndighet så kan påpekas att det synas tydligt i "Article VI: Technical Specifications" i Världshandels- organisationenens avtal om offentlig inköp (2)(b) & (3) att det är bara öppna standarer som gäller.

Se även

Jaga MS-kulten bort ur EU:n och låt frihandel förtsätta.

margus bild

Det skulle vara kul om man kunde ta ärendet till EU konkurrensmyndighet, fälla och få till ett prejudikat.

gothenburgs bild

EU har ju stämmt microsoft för bla deras mediaspelare "Windows Media Player" för att den hindrar konkkurensen, varför använder dom det då?

#kde.se @ FreeNode

annes bild

Jag håller till stor del med Albert och mindlight i den här frågan:
- Jag anser inte att det är en mänsklig rättighet att _alla_ ska ha tillgång till internet från hemmet - ännu. Det kostar fortfarande pengar, pengar som alla inte kan offra på det. Därför anser jag inte att man kan säga att alla "tvingas" köpa MS Windows för att kunna se sändningarna, utan jag säger som alla andra "masa er ner till biblioteket om ni vill se sändningarna". Men det är lika illa att tvinga våra kommuner att lägga våra skattepengar på ett enda alternativ som dessutom råkar vara ett vinstdrivande företag som inte ens kommer från Europa. Det är så många fel i det.
- Men jag tycker också att det blir lite löjligt att klaga om det faktiskt inte finns några alternativ som är konkurrenskraftiga, funktionsmässigt och kostnadsmässigt. Det blir lika löjligt som att klaga över regeringen om man inte ens brydde sig om att rösta.
 
Men jag har en annan fråga också:
Det finns olika standarder för exempelvis hur webben bör fungera, eller hur? Det är väl det som W3C handlar om? Men i andra sammanhang så pratar man om defacto-standarder, kan man inte göra det när det gäller Microsofts produkter med? 
Äsch, jag vet inte var jag ville komma, jag undrade mest varför jag aldrig har sett den diskussionen här på LP förut.

Ska vi gå ihop och utforma ett protestbrev som alla som vill kan skicka in om ofria format på den sidan.
Tror att det är bra att även skicka brev då "petitions" inte alltid når önskat resultat.

pcfixarens bild

Mycket märkligt av EU när man samtidigt har en sida där man uppmuntrar övergången till opensource och fria format
http://ec.europa.eu/idabc/en/chapter/452
Jag tror det är krävs betydligt mer för att påverka EU än vad det tog att påverka den svenska regeringen i samma fråga pga att det är lite svårare att veta vem som har fattat beslut om att använda wmv format och på vilka grunder. har Microsoft varit inblandat i detta på något vis?

Är det av ren okunskap eller av lathet som de inte har gjort EUs topmöten tillgängliga i exempelvis realplayerformat som visserligen inte är ett fritt format men det finns till så gott som alla operativsystem och skulle kunna fungera som en kompromiss tillsvidare.

Hur det än må vara med detta så tror jag att vi borde få EU konkurensmyndighet uppmärksam på detta då det snedvrider konkurensen gentemot andra operativsystem an de som kommer från Microsoft
vi borde även formulera ett brev till de som anvarar för sidan http://ec.europa.eu/idabc/en/chapter/452 men såklart även regeringens EU kommisionär vem det nu är, jag har ingen aning men det kanske är någon som vet vad han/hon heter.

_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

mindlights bild

Om de valt WMV och Windows såär jag övertygad om att de når en klar majoritet av medborgarna med möjlighet och intresse av att ladda ner och se streamad EU-video.

På vilket sätt hämmar EUs val av streamingsystem konkurrensen?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Men de stämde Microsoft för pakteringen.
Nu har ju Microsoft beslutat sig för att följa EUs direktiv och släppa ett Windows utan WMP.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

margus bild

Min poäng är att man positivt särbehandlar vissa tekniker, inte att alla inte kan ta del av informationen. "Köp produkter från Microsoft eller gå till biblioteket" är alltså vad EU säger till mig.

jelhs bild

Här är intressant läsning om varför det är så viktigt med öppna standarder och även om det "bedrägliga" med s.k. de facto-standarder:
http://www.ubuntulinux.se/node/1162

gustavnilssons bild

http://sv.wikipedia.org/wiki/Margot_Wallstr%C3%B6m är väl sveriges EU kommisionär.

Vore treligt om några duktiga brevskrivare kunde börja skissa på ett brev i wikin.

mindlights bild

Mycket bra förslag.
Men för att det inte ska uppfattas som gnäll så bör även protestbrevet innehålla konstruktiv kritik såsom förslag på format som är likvärdiga ur investering och kostnadssynpunkt (Total Cost of Ownership) och ger minst lika prestanda.

Någon som har förslag?
Det skadar inte om formatet ur streamingserversynvinkel har bäst stöd på Linuxsidan Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pcfixarens bild

det finns en sida med en protestlista man kan skriva under
på den här adressen
jag uppmanar alla som läser detta att skriva under
_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

margus bild

Att man från en myndighet skriver att man bara stöder två plattformar (MS och Apple) missgynnar företag som säljer konkurrerande produkter. Så kan man bara inte skriva förstår du väl, även om det skulle vara sant.
Om majoriteten kan ta del av det spelar ingen som helst roll. Jämför om man skulle välja att inte låta färgade människor ta del av av informationen. Trots att en klar majoritet av medborgarna med intresse inte skulle bli drabbade är det oacceptabelt.

alberts bild

En majoritet av medborgarna kanske kan se sändningarna, men jag tycker inte det är korrekt att man ska tvinga de europeiska medborgarna att köpa ett proprietärt operativsystem från ett amerikanskt företag för att kunna se sändningarna från EU lagligt. Sändningar som betalas av våra skattepengar. Jag skulle hellre se att skattepengarna hamnade i t ex projekt att utveckla en ny öppen standard för strömmande sändningar, kanske i samarbete med personerna runt ogg vorbis, matroska, xvid och andra existerande öppna format. Om EU satsade ordentligt på en helt öppen standard skulle den snabbt slå igenom. Som en liten "oönskad" bieffekt skulle antagligen proprietära format som real- och windows media konkurreras ut och snabbt försvinna. Jag tycker att man kan ställa krav på webbsajter som betalas av våra skattepengar, som t ex SVT och SR (tv-licensen egentligen men det är ungefär samma sak som skattepengar) och naturligtvis offentliga sektorn (landsting, kommuner, skatteverket osv). Privata företag är fria att göra som de känner för. Men även de kommer säkerligen att följa efter om en öppen standard "slår igenom".

mindlights bild

Aaah... Jag trodde du var ledsen för att du inte kunde ta del av informationen.

Okej. Då är det en principsak för dig och du vill följaktligen plöja ner några miljarder i ett EU-projekt för att främja öppna system.

Då vet vi Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

margus bild

En fråga till mindlight och JonasB.
Anta att Sveriges radio bestämmer sig att börja sända sina radiosändningar i ett patenterat format som bara kan tas emot av radiomottagare av fabrikatet XX. Detta eftersom SR:s studiotekniker tycker att XX, som även säljer studioutrustning, har överlägset bäst studioprylar. Skall man lyssna på radio måste man köpa en mottagare av fabrikatet XX. Köper man en från YY måste man löda om kretskortet eller bryta mot en lag om patent. Man kan inte klaga eftersom varje bibliotek är försedd med en mottagare från företag XX, som kan kan upppsöka om man tex vill lyssna på valdebatter.
Är detta ok under förutsättning att företag XX har 23% ,51% eller 95% av marknaden på radisapparater så att man når ut till en majoritet av befolkningen eller är XX marknadsandel oväsentlig?

margus bild

Är det fortfarande Margot?
I vilket fall som helst brukar svenska EU-polikiker inte bry sig om sådana här viktiga saker, bara människohandel och sådant.

ekirs bild

Jag skapar en nyhet på LP om att sida för att skriva på namnprotest finns. Tror det inte är så många som ser det när det är inlindat bland alla dom här inläggen.

mindlights bild

"Jämför om man skulle välja att inte låta färgade människor ta del av av informationen."

Nu får ju Linuxanvändare ta del av informationen precis lika mycket som Mac och Windowsanvändare.
De flesta kommuner har informationsterminaler utplacerade i kommunhuset och på andra platser.
Biblioteken har ofta internetdatorer där man kan surfa gratis och jag är övertygad om att om du inte kan nå EU-informationen där idag så kommer de fixa så att du kan det om du säger till.

Det är ingen rättighet att få informationen levererad till din datorskärm där hemma.

Hittills har jag inte sett någon gnälla över att staten inte skickar hem Svensk Författningssamling hem till dem i brevlådan.

Jag är FÖR offentlighetsprincip och öppna programvaror. Generellt sett så föredrar jag öppna format framför slutna.
Men det tragiska i hela den här debatten är att alla förståsigpåare som uttalar sig "vet" att EU (eller TV4 eller någon annan) köpt in sitt streaminsystem för att Microsoft har någon ond inverkan och inte för att det är ekonomiskt mest fördelaktigt att köpa in och drifta deras system.
För någon dag sedan ställde jag en fråga i denna tråden om någon kunde ge ett exempel på ett bättre system.
Inget svar hittills utan bara en massa gnäll på hur korkade EU är.

Kom igen nu. KONSTRUKTIV kritik. Vad ska de köra istället?
Säg inte "Theora codec och OGG rockar!!!" för det är ett svar från en oinsatt.
Det vi pratar om här är hela vägen från authoring till streaming.
Enkla GUIs som inte kräver någon specialistkompetens är säkerligen ett krav för att hålla kostnader nere.

Så kör nu. Jag tror säkert EU-folket uppskattar förslag på hur de kan spara pengar OCH leverera en bättre tjänst som når fler.

Deras uppdrag är faktiskt att nå så många som möjligt... men inte till vilket pris som helst.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"...tvinga de europeiska medborgarna att köpa ett proprietärt operativsystem från ett amerikanskt företag för att kunna se sändningarna från EU lagligt."

Tvinga!?!?!

Mitt tips är att du tar ditt feta lata arsle och pallrar dig ner till kommunhuset alternativt Biblioteket och snackar med dem. Wink
(Lägg märke till smileyn!)
Jag är övertygad om att informationen du söker finns där.

Det finns INGET som säger att du ska få informationen serverad på ett silverfat.

Sen att du hellre ser att EU sätter igång och börjar utveckla standarder runt streaming... Jaha? Och sen då? När standarden är satt...
Ja då ska helt plötsligt en applikationssvit (nej, inte en applikation...flera) tillverkas etc etc.

Jag säger inte att EUs sätt att streama video är det bästa eller mest fördelaktiga för mig som kör Linux... Jag säger bara att det idag inte verkar finnas något som har samma klass som Microsofts till samma pris.
Jag har sagt det förr och hittills har ingen presenterat ett system som har vettigt pris, stabilitet och GUI för administration och config...

SÅ...Shoot. Visa lite konstruktiv anda nu och presentera lite alternativ för nötterna i EU.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Det kommer alltid finnas företag som "missgynnas", det vill säga inte får affären. Windows Media stödjs av de två största plattformarna idag - Windows och MacOS. Alternativen skulle kunna vara Quicktime eller Real Media. Det finns säkert en vettig anledning till varför EU valde Windows Media som format för sina sändningar.

Att jämföra linuxanvändare med färgade människor (rasism) är lägre än Glocalnet. Det har liksom inte ens någon relevans. Det är knappast så att vi inte har tillgång till Windows Media, via plugins i Linux eller via offentliga informationsterminaler i kommunen. Vi har rätten att få tillgång till informationen och GES rätten att få det. Rasism är något helt annat där du förnekas tillträde/åtkomst till information på grund av din hudfärg/etniska ursprung. Rätt så stor skillnad.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Korrekt uppfattat.

alberts bild

Ett team med några duktiga personer (konsulter?) skulle kunna ta fram en fungerande lösning på några månader om man utgick från en existerande lösning och förbättrade den. Det skulle inte kosta mer än ett par miljoner, vilket är struntsummor i dessa sammanhang. Dessutom skulle andra också kunna ta del av den förbättrade lösningen (och kanske förbättra den ännu mer, vilket sedan EU skulle kunna ta del av). En positiv karusell. Infrastrukturen finns ju redan. Det är bara lite mjukvara det handlar om Smile

jonasbjorks bild

Så fungerar det ju redan idag. Jag måste köpa en radio som klarar av FM-bandet annars kan jag inte ta del av SR's sändingar.

Jag förstår vad du syftar på, och jag håller med dig i frågan. Problemet är att du ser det från slutanvändarens synvinkel (dessutom en, idag, mycket begränsad grupp slutanvändare) och inte från producentens synvinkel. Det finns ett större problem än det du bråkar om i den här tråden. Mer och mer samhällsinformation skickas via IT och för oss som har datorer är det självklart bra. Ibland hakar vi upp oss på att de väljer Windows Media som format för sändningar. Faktum är att vi _kan_ se sändningarna i vårt Linux om vi vill. Se det istället från den 70-åriga Elsa som aldrig använt en dator i hela sitt liv, dessutom med en pension som gör att hon inte har råd att köpa en dator öht än mindre har hon råd med bredband. Hon kan inte se sändningarna alls hemma, utan är hänvisad till biblioteket om hon vill ta del av informationen. Med det i tanke kanske du kan konstatera att du, trots Windows Media formatet, faktiskt är väldigt lyckligt lottad.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Du verkar inte förstå problemet. Jag tycker fortfarande inte att det är rättvist att tillhandahålla kunder till ett visst företag möjlighet att enkelt ta del av informationen medan kunder till andra företag är hänvisade till bibliotek. Det är det som jag stör mig på.
Tror du att en svensk myndighet skulle vilja byta ut sina datorer mot något linuxbaserat om de får en massa krångel att ta del av EUs debatter. Gå till biblioteket och kolla där?
Det finns ingen som kräver att få Svensk Författningssamling hem till brevlådan. Men om staten bara skulle skicka ut den till alla som är kunder hos ett visst företag skulle en del säkert känna mig orättvist behandlade.
Sen spelar ingen roll om MS-lösning råkar vara billigast. Är det inte teknikneutralt skall den inte användas av en myndighet.
Varför måste man strömma videon? Funkar att lägga filen som den är i ett fritt mpg eller ogg-format.

jonasbjorks bild

Ta det lugnt, sändningarna kommer snart upp på The Pirate Bay för nedladdning i någon sexig DivX-release.. Wink

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Ok, inte rasism men väl klassamhälle eller feodalsystem.

alberts bild

Ok. Mitt förslag är strömma med Ogg Vorbis och Theora med hjälp av t ex Icecast Wink

jelhs bild

Det finns även en Javabaserad lösning (vet dock inget om den):
http://mediaframe.org/

Jag struntar i om det fungerar för mig.
Jag vill bara att dom använder öppna standarder och inte stöd för operativsystem för operativsystemet är inte EUs sak att fixa.
Det finns lite olika lösningar för OGG men jag har inte testat alla.
Men jag ska kolla om det finns något som skulle kunna fungera.
Icecast har jag använt men den lösningen är nog inte rätt.
Och vlc som lösning är helt galet.
Men det finns lite libbar man kan använda sig mot om man har en egen lösning.
Men jag ska kolla lite mera om det finns något som skulle kunna fungera.
Jag håller med om att man bör kunna visa att det finns en fungerande lösning.

margus bild

Biblioteksargumentet förutsätter alltså att biblioteket verkligen använder windows och inget annat. Linux på biblioteket är därmed omöjligt. Är det så vi vill ha det?

turbokapitalists bild

Glöm inte bort MPEG.

margus bild

Ursäkta, jag hade inte en aning om att FM-bandet var patenterat.

mindlights bild

"Jag tycker fortfarande inte att det är rättvist att tillhandahålla kunder till ett visst företag möjlighet att enkelt ta del av informationen medan kunder till andra företag är hänvisade till bibliotek."

Det du inte verkar förstå är att man inte kan tillfredställa allas önskemål. Det är därför det är majoriteten får sina behov tillgodosedda framför minoritetrnas i en demokrati t ex.
Självklart är det jättesynd att du inte kan sitta hemma och titta på EUs livesändningar framför din Linux/MacOSX. Visst kostar Windows pengar.
Jag har inte svårt att se det som att staten sparar pengar genom att använda en beprövad och ekonomiskt försvarbar plattform för att delge medborgarna information. Dock kostar det pengar att ta del av denna informationen i hemmet.
Det har aldrig varit helt gratis att utnyttja statliga tjänster.
Beställer du SFS får du förmodligen punga ut med administrativa avgifter odyl. En del av de avgifterna går till pappersbruk, limtillverkare och kuvertvikare precis som en del av avgiften för att se livesändningarna går till Microsoft.
Vill du inte betala för att få SFS serverat så får du gnälla och/eller gå till Biblioteket och skaffa det den vägen.
Båda är gratis.

"Tror du att en svensk myndighet skulle vilja byta ut sina datorer mot något linuxbaserat om de får en massa krångel att ta del av EUs debatter."

Nej precis!
Just det du säger är ju tydligen en anledning att inte tillverka en konkurrerande streamingprodukt heller.
(Ni som instinktivt tänker på "snälla" Real kan genast a) fräscha upp minnet genom att tänka på hur deras monopolsituation sett ut sen 1995 och hur det betett sig då och sedan b) kolla vad en Real enterprise kostar att ta i drift.

Men det skumma är att varken du eller någon annan verkar ha förslag på en bättre lösning än just den Microsoft presenterar och säljer.
För det är här problemet ligger. Konkurrens.
Microsoft är extremt bra på att tänja regler och skaffa sig fördelar men vad jag kan se så finns det inget att konkurrera om då ingen annan vill lägga pengar på en svit som är minst lika bra som Windows Media Services OCH samtidigt erbjuder plattformsoberoende till ett lägre eller samma pris som Microsoft.

Varför inte? Microsoft ger sig ju inte in på Linuxmarknaden eller OSX-marknaden så om suget finns så finns pengarna att tjäna.

"Varför måste man strömma videon? Funkar att lägga filen som den är i ett fritt mpg eller ogg-format."

Höhö! Först tycker du det är förjävligt att minoritetsgrupper som OSXare och Linuxare inte kan se sändningarna.
Sen lägger du ett förslag där många mobiltelefonägare, handdatorägare och tunnaklienter inte kan se filmen.
Bra där!
Självklart har EU säkert anledningar att vilja streama.
Ett kan vara att man vill kunna direktsända.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Ta då första steget, visa vägen och upplys dig själv om alternativen till Microsofts produktsvit.

Det är DET jag vill provocera fram.

Öppen källkod och frihet handlar inte om att bara konstatera att slutna standarder är fel.
Det handlar om att se förbi och se möjligheterna. Att presentera ALTERNATIV.

Jag har letat efter alternativ till Windows Media Services.
Om det inte skulle gå att byta ut OS och app så åtminstone hitta tips om hur man köra xvid/theora under Windows Media Services.
Hittills har jag inte hittat något vettigt.
Mest hemma hack utan möjlighet till vettig support.

Tragiskt.

MEN det är därför jag är här på Linuxportalen. För att hitta alternativ till Microsofts dominans.
Det är det LP är för mig. En portal att hitta alternativ. Inte bara gnälla över bristen på dem.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fredentofts bild

Tror det är troligare med xvid faktiskt Wink
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mindlights bild

Grymt bra förslag.

Har redan kollat på Icecast och det är visserligen en streamingserver men inte i klass med det system Microsoft erbjuder i startpaketet och tyvärr bara audio. Sad

Någon som har erfarenhet av http://mpeg4ip.sourceforge.net ?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

...mycket bra...

Ska tanka hem och testa i veckan.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fredentofts bild

Faktiskt inte. Man kan mycket väl tänka sig en blandad miljö på biblioteken också. Lika illa som det är att "tvinga" på folk windows, är det att tvinga på dem linux.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mindlights bild

Men jag förstår inte det här.

Alla pratar om streamingservern hela tiden.

Jag är helt övertygad om att Microsoft inte har den bästa streamingservern precis som de inte har det mest användarvänliga operativsystemet eller snabbaste databasen eller snyggaste VDn.

Men om du tittar på Microsoft Office och vad du får där så förstår du väldigt snabbt varför företag säger "Kul. Kom tillbaka när ni har något att erbjuda" om OpenOffice.org.
Delarna i OpenOffice.org är inte dåliga. Tvärtom så är de i många fall grymt bra.
Men det fattas delar och kopplingarna mellan andra program än de som ingår i OOo är i princip obefintliga.
Outlook ihop med Exchange gör att Open Office med valfri Open source mailklient bleknar.
Office med Outlook med Exchange med Sharepoint gör att OOo framstår som lekskola.

Det är helheten som avgör.

Microsoft Media Services etc suger säkert i både prestanda och funktionalitet men en sak är säker: Det är lättarbetat.
Du klickar dig fram och väljer bland de möjligheter programvaran har möjlighet att ge dig.
Du behöver således inte sitta och plugga syntax för conf-filer till exempel.
Sen att Microsoft sett till att bygga upp systemet med enkla utvecklingsverktyg och en hel hög med 3:e-partsleverantörer gör inte kundens val svårare.

Alltså. Microsoft har fattat vad det är som säljer. Inte bara bäst kvalitet eller minsta processorkrav utan att desto mer lättarbetat det är desto mer pengar finns det för kunden att tjäna.
Sen att de ofta länkar ihop sina produkter med 3:e-partsleverantörer och gör det enkelt att utveckla mot produkterna är stora plus.

Vad jag vill ha sagt med detta maratonmesset och för övrigt med tidigare inlägg är att vi kan skrika oss hesa om att fria format är ballare men det skiter marknaden i.
De ser en helhet och det måste vi också göra.
Du har en miniDVkassett som du vill skicka ut på internet.
Du startar inte med streamingservern...eller hur?
Du måste alltså börja där kundens kostnader börjar.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

margus bild

Jag erkänner att jag inte är något expert på mediaformat. Jag vill dock minnas att jag tankade hem samtliga videoupptagningar från DebConf i Helsingfors. De fanns tillgängliga både i ogg och i mpeg. Kan inte minnas att jag var tvungen att installera illegala codecs för att se dem heller.

lundatoks bild

Videolan?

--
Ubuntu Linux

margus bild

Min poäng verkar inte gå fram till dig. Det är olikabehandlingen av operativsystem jag reagerar mot. Jämför om man skulle streama ett format som kan tas emot av Ericsson-telefoner men inte Nokia. Varför inte komplettera med en nedladdningsbar fil i ett fritt format om det nu är omöjligt att streama dessa.

"Nej precis!
Just det du säger är ju tydligen en anledning att inte tillverka en konkurrerande streamingprodukt heller."

Där förstår jag inte alls hur du tänker. Jag menar att EU indirekt styr vilka operativsystem som skall kunna användas i tex svensk försvaltning genom att välja att sända debatterna i ett visst format. Det är fel.

Sen tyckar jag nog att EU skulle kunna ta fram en teknik att delge video i ett fritt format, om denna teknik saknas enligt dig. Produkten saknas och man konkurrerar inte med någon (om inte MS väljer att släppa sitt format fritt).

margus bild

Nej, man skall givetvis inte tvinga någon att använda något. Men biblioteksargumentet förutsätter att biblioteket använder windows på ett eller annat sätt. Med en öppen standard hade de kunnat välja vad de vill.

jonasbjorks bild

Håller med dig!

Groupwiseklienten (eller Outlook, Evolution) mot en Novell Groupwise server är ljusår före vilken Squirrell+Postfix+Cyrus som helst. Går dessutom att köra på Linux. Mitt val att gå från Postfix/Cyrus till GroupWise är inget jag ångrar, trots att det kostade pengar att driftsätta lösningen. Pengar jag får igen nu, när jag kan jobba med min mail, kalender och kontakter utan att behöva tweaka, förändra och konfigurera om..

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Men det spelar väl ingen som helst roll vilket system de använder på sina egna servrar eller för internt bruk. Det är väl upp till var och en. Tycker man MS prylar är kanon och lättarbetade så ska man givetvis använda dem. Problemet är när man inte komunicerar med andra i ett fritt/standardiserat protokoll och optimerar hemsidor efter vissa företagsspecifika dialekter. Då tvingar man mottagaren att välja lösningar som denna kanske inte vill ha.
MS fick massiv kritik, framförallt från offentlig sektor för sina officeformat som inte var öppna/standardireade. Myndigheter runt om i världen hotar att byta till ODF som är öppet -> MS svänger i rädla av att förlora marknaden och jobbar helt plötsligt med öppenhet och standardiserar formaten nu när det börjar bli ett försäljningsargument. Detta tack vare kritiken från och debatten om öppenhet. Nu kan den som vill använda tex OOo och ändå kunna utbyta information med andra. Därmed inte sagt att det är bättre, men friheten finns.
På samma sätt måste vi börja ställa krav på att få annan information i patentfritt/öppet format. Annars kommer inget hända. Om de sedan använder MS-teknik eller annat för att leverera detta fria format är irellevant (iallafall för mig).

Marknaden må skita i öppna format, men inte myndigheter.

mindlights bild

Ja, det är en streamingserver och inte en hel authoringsvit.
Jag har tittat på Videolan och helt ärligt. Det är en skitbra mediaspelare. Den är lite cool som kan streama din mamma om du bara kan ladda henne i VideoLan... men den är inte helt lätt att jobba med och jag har inte hittat bibliotekshantering etc där heller.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...