Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

flytta filer från gammal dator

Hej!

Jag har problem med en gammal dator där bl.a. ungarnas viktiga filer ligger. Det är en kombinerad Win 98 och f.d. Suse-linux 9.3 installation som har krashat ihop. Jag har avinstallerat linux och raderat eller sabbat Grub. Filerna ligger oskadda men jag kommer inte åt dom via operativsystemet. Jag kan se allting via Puppy-linux live-CD. Min fråga är:
Hur göra lämpligast för att föra över det viktigaste till min nyare dator med Opensuse 10.2? Alla svar är välkomna! gärna utförliga Smile

0la

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sundmarks bild

Enklast är nog att plocka ut den hårddisken ur din gamla dator och sätta in den som sekundär i din nya dator med openSUSE 10.2. Starta upp datorn och du kan komma åt dina filer och kopiera över dem till den nya hårddisken.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

margus bild

Boota upp på en live-cd. Kopiera över filerna till ett usb-minne eller en usb-disk.
Ingen usb? Kopiera över filerna till en annan dator med scp eller ftp.

olas bild

Tack för snabba och hjälpsamma svar:)

Jag ska absolut flytta över Hd eller använda usb-minne som lösning på problemet om inget annat funkar.
Men jag hoppades att på något sätt kunna koppla ihop burkarna med korsad nätverkskabel eller via serieportarna och ftp:a eller wget:a.
Det borde funka om man bara har kunskapen, vilket inte jag har....
Men jag vill hemskt gärna lära mig om någon kan ge mig en knuff i rätt riktning. som sagt så har jag opensuse 10.2 på den nya och Puppy-live på den gamla med värdefulla fat-partitioner.

mvh

//0la

Kristians bild

GRUB ligger på Suse:n /boot , därför kan datorn inte starta korrekt. Som redan nämnts är en live-cd + usb-hårddisk (så länge den inte kör ntfs) för överföring ofta en smidig lösning.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

På den Powerbook G4 jag hade innan kunde jag starta den i något som hette Firewire Target, vilket innebar att jag kunde ansluta en firewirekabel till den och från den andra datorn använda min powerbooks hårddisk som en firewiredisk. Det är något jag saknar i PC-maskiner, men det kommer väl om några år kanske.

Om du har en SSH-server på din andra dator, körde du openSUSE 10.2 på den, isf kan du starta servern (om den inte redan är startad) med kommandot rcsshd start (det här måste du göra som användaren root, logga in som root alltså). Klienten, den som skall skicka filerna bootar du med en linux-livecd och ställer in IP-adress och sånt så du kan komma åt SUSE-datorn. Testa förbindelsen genom att "pinga" SUSE-datorn: ping 192.168.1.100 där 192.168.1.100 är IP-adressen SUSE-datorn har. Kontrollera den med kommandot /sbin/ifconfig på SUSE-datorn.

Klienten ja, hur ställer du in IP-adressen på den? Kommandot ifconfig hjälper dig. Du måste vara root på live-cdn, skriv sedan ifconfig eth0 192.168.1.101 netmask 255.255.255.0 up på den datorn (klienten) för att sätta 192.168.1.101 som IP-adress.

Nu är det dags att skicka över dina filer från klienten. Gå in i den katalog du vill skicka över och skriv scp -l användare_på_servern -r . 192.168.100.1:.. Det här kommer naturligtvis ta tid, beroende på hur många och stora filer du skickar.

Sen undrar jag lite hur du kan få in värdefulla och fat-partitioner i en och samma mening Wink.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Det går att använda fdisk från Windows 98 också, "fdisk /mbr" skriver en ny Master Boot Record. En Windows XP-skiva har något som kallas Recovery Console (?) där man kommer åt kommandot fixmbr (?) som skapar en ny MBR.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .