Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux From Scratch (del 1)

Vad är Linux From Scratch (här efter LFS), varför har jag börjat installera och vad ska jag använda det till?

LFS är INTE en linux dist som OpenSuSE eller Ubuntu där det bara är att stoppa i en CD skiva i datorn och besvara ett antal frågor sen är allt installerat och man kan börja jobba med datorn (japp Linux är enkelt att installera). LFS är bara en "ritning" på hur man bygger sin egen Linux installation från källkod. Källkoden får man skaffa sig själv.

Svaret på andra frågan är ganska enkelt nyfikenhet, utmaning och för mycket fritid. Jag tillhör nog den gruppen människor som lär mig mest av att kvadda saker och sedan försöka fixa dem, med LFS så slipper jag jobbet med att förstöra innan jag fixar. När man installerar LFS så börjar man med en massa filer och en bra dokumentation hur man fixar ett Linux system av filerna. Följer man instruktionerna slaviskt så är det nog inga problem (observera nog). Jag tänker iaf blogga om mina äventyr i LFS-landet, kanske hjälper det någon annan att våga sig på ett försök med LFS.

Eftersom syftet med att jag vill bygga min egen Linux från grunden är nyfikenhet och inte att få en fungerande linux maskin så valde jag att installera LFS i en virtuellmaskin som jag kör med vmware-player och lfslivecd (se tidigare LP-Blogg för beskrivning av vmware-player och Live-CD). Fördelen med att välja LFS-LiveCd som värdsystem och inte standard systemet är attom man gör fel med en LiveCD så är det i värsta fall bara att börja om. Använder man sitt vanliga system som värd så kan man skada systemet allvarligt och behöva installera om det eller lägga en massa tid på att fixa problem i onödan. LiveCDn innehåller dessutom all källkod och de patchar man behöver. Dessutom innehåller LiveCDn dokumentationen som krävs samt X, xfce om man vill köra värdsystemet grafisk, vilket kan vara fördelaktigt om man ska installera LFS som "huvuddist" på datorn. Eftersom jag bygger allt i en virtuell maskin så spelar det grafiska för mig mindre roll.

Första steget innan installationen är förberedelser. Efter att ha bootat livecdn med vmware-player är det dags att skapa paritationer på den virtuella hårddisken. Jag valde att lägga / på /hda1 och swap på /hda5. Det är bra att skapa en swapparitation som man inte delar med andra redan installerade linuxsystem om man installerar direkt på hårddisk eftersom man med hjälp av LiveCDn kan spara pågående arbete direkt till swapen för att fortsätta vid senare tillfälle. Montera sedan partiationerna och aktivera swapen.

Fortsätt sedan med att skapa grupp 'lfs' och användare 'lfs' och konfigurerar användarens .bash_profile och .bashrc hur dessa ska se ut framgår av LFS dokumentation.

Nästa steg blir att skapa ett temporärt linuxsystem, men det blir nästa bloggämn.

Viktiga kommandon (listan är inte komplett):
1. paritationer

  • make2fs -jv /dev/ (skapar journalförande filsystem (ext3) på /dev/ där xxx är önskad paritation.)
  • mkswap /dev/ (skapar swap på /dev/ där zzz är önskad paritation.)
  • mkdir -pv /mnt/lfs (skapar katalogen /mnt/lfs )
  • mount -v -t ext3 /dev/ /mnt/lfs (monterar katalogen /mnt/lfs som ext3 )
  • /sbin/swapon -v /dev/ (akiverar swap)

2. Användare

  • groupadd lfs (lägger till gruppen 'lfs')
  • useradd -s /bin/bash -g lfs -m -k /dev/null lfs ( -s /bin/bash ser till att bash är valt skal för användaren, -g lfs användaren tillhör grupp 'lfs', -k /dev/null hindrar användaren från att kopiera från /etc/skel, lfs är användarens namn)
  • passwd lfs (skapar lösenord för användaren 'lfs')

-------------------------------
Fredrik Persson

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mantonos bild

Trevligt trevligt. Jag har funderat på att installera LFS på ett USB-minne, kanske skall jag göra det verklighet också.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

magnusbergs bild

LFS är nog det coolaste man kan köra. Men själv tröttnade jag redan efter att ha installerat 10-15 program eftersom jag har så mycket annat jag vill göra. Sen törs jag inte tänka på arbetet som krävs om man vill hålla ett system up-to-date utan pakethanterare. Men när jag ser någon skriva att de kör LFS känner jag respekt.
Lycka till och håll ut!

fredrikperssons bild

Två saker som "The Fucking Manual" inte nämner är att man måste ha massor med kaffe och tålamod.

Jag körde fast tidigt och valde att börja om...

----------------------------------------------------
Det som inte går att göra med C++ är inte värt att göra.
Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

Kristians bild

Roligt projekt Fredrik Smile

Vill man lära sig mer om "unix" som system och filosofi rekommenderas Eric Raymonds "The art of unix programming" varmt.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mantonos bild

Jag har för mig att någon del i dokumentationen tar upp hur man skriver sin egen pakethanterare. Dock vet jag inte riktigt hur det fungerar rent praktiskt.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

Kristians bild

Jag tror inte att folk kör LFS i vardagen, snarare som ett hobbyprojekt för att de vill lära sig mera eller rent av skapa en ny dist.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mantonos bild

Ligger nog rätt mycket i det Wink

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format