Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux i politiken.

Har funderingar på att ta upp linux diskussionerna i mitt närområde - dvs i bjuvs kommun.

Anledningen till detta är att jag blev chockad av fritids verksamheten i barnens skola - min son (7år)kom hem och sa att de hade tittat på "roliga videofilmer" på fritis dator - en kompis till han hade visat olika youtube filmer och andra saker på skolans dator under "skol" tid - (min son visade mig därhemma vad det var för något). Ansvarig förälder som man är så ringde jag ju fritis och frågade om de inte hade någon form av "kontroll" på vad ungarna kikar på. De svarade att de har bara grund installerat en dator på fritis och inte direkt reflekterat över vad som kan påträffas.

Som led av detta har nu hem o skola anordnat en informations dag med - ett företag som säljer "övervaknings skydd" för datorer. Detta fick mig till att inse att det finns mycket arbete framför en bara i ens närområde. Genom att öppna ögonen för Opensource så kanske vi kan erbjuda kommunen ett kostnadseffektivt skydd - så de kan lägga pengarna de sparar in på fler lärar tjänster.

Jag kommer att gå på denna informations träff - för att se och höra var kommunen finns i sina tankar..

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

Titta t ex på Squid + Squidguard för ett system som blockerar access till vissa sidor. Ni får alltså blockera port 80 för access utåt och sätta upp squid på t ex port 8080 och ställa in proxy på alla klienter. Det knepiga är att hitta en databas med URL:er som ska blockeras) som uppdateras ofta. Vet ej om det finns någon sådan som är open source. Kommersiella (som funkar med squid) finns dock det vet jag.

jonasbjorks bild

Jag är ute och föreläser mycket om barn på internet. Se infosidan www.childrisk.se för information.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

danielhedbloms bild

Jag tror inte på censur. Dels för att barnen bör få lära sig vad som är rätt och fel tidigt, dels för att alla existerande skydd går att ta sig förbi väldigt enkelt. Det finns alltid nånstans där internet inte är censurerat som barnen kommer åt, te.x en kompis eller nånting annat.

Genom att lära barnen rätt och fel har de något med sig ut i livet. Annars blir bara det första de gör när de får tag på fritt internet att ladda ned allt sjukt de kan få vantarna på.

Problemet på ditt fritis är att barnen får surfa utan att någon vuxen är med och hjälper till och förklarar vad som är okej och inte. Ett barn kan snabbt förstå vad som är rätt och fel med lite guidning.

Kristians bild

**

---------------------------------------

 

patrikisakssons bild

Håller med dig om att personal/föräldrar bör finnas där och förklara för barnen vaför det ligger en död människa med halvt huvud på den bilden - alternativt varför en Kvinna blir antastad utav en hund.

Men skadan är ju redan skedd om ett barn har den "möjligheten" att surfa in på sådana sidor.

Personligen tror jag inte på censur - men jag skyddar mina barn hemma med filtrering på vad som får visas hemma och vad man kan surfa på. Gör det mig till en förkastare utav öppenhet och demokrati - nej - jag försöker skydda mina barn - visst vem kontrollerar mina åsikter och vad jag vill påverkar mina barn - sunt förnuft tycker jag.

Jag tycker ju att även skolor bör följa PLANs grundläggande barnsäkerhets policy som följer : Policy för barns säkerhetDefinitioner
Alla människor under 18 år är barn. Kränkande behandling eller utnyttjande av barn innebär till exempel sexuell misshandel eller annan fysisk eller psykisk skada som ett barn avsiktligt utsätts för.


Om inte skolan har vidtagit åtgärder för att skydda ett barn gentemot sådana här kränkande saker - kan man på inget annat sätt tolka det som avsiktligt - det finns idag eu lagar hur en lekplats skall ha för grus för att det inte skall skada barnen - varför finns inget liknande för vad ett barn bör utsättas för i skolan/fritis när de använder ett verktyg såsom en dator och internet - många it chefer idag vet OM riskerna med internet och vilken information som finns (både bra och dålig)...då anser jag att man bör åtminstone censuera bort KRÄNKANDE saker som görs mot andra människor.

just my 2 cents.

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

danielhedbloms bild

Något är fel om man sätter ett barn på internet utan tillsyn. Ett filter är inte en ersättare för skolning och vuxen ledning. Barnet har inte lärt sig den viktigaste läxan, att det är fel med porr, våld och andra kränkande handlingar. Det enda barnet lärt sig är hur man kommer runt filtret så att man kommer åt det där spännande farliga som finns bakom låset. Alternativt har man lärt sig att man surfar där det inte finns filter.

Litar du blint på filter så får du se till att dina barns alla kompisar också har filter.