Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ralink i suse 10.2?

Vad krävs egentligen för att få igång ett ralink 2500 baserat Belkin wlankort?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Drivrutinen togs bort ur openSUSE 10.1 på grund av licensproblem. Den här sidan berättar hur man kompilerar in stödet i openSUSE 10.1 men det är kanske inte aktuellt för dig. I katalogen /lib/modules/2.6.18.2-34-default/updates finns rt2500pci.ko som är drivrutinen för kort med rt2500-chipset, modinfo rt2500pci.ko berättar description: Ralink RT2500 PCI & PCMCIA Wireless LAN driver.. Så det verkar som att openSUSE 10.2 har stöd för chipset igen, jag kör kärna 2.6.18.2-34-default i 10.2 och tror inte att jag uppdaterat den.

# lsmod | grep rt2500

Visar om modulen är laddad, om inte kan du ladda den med:

# modprobe rt2500pci

Titta hur det gick genom att skriva:

# dmesg

Om drivrutinen är laddad kan du se om ditt kort hittas av SUSE genom att skriva:

# ifconfig

eth0 är normalt den trådade anslutningen (TP-kabel), lo är local loopback som används av TCP/IP (IP-adress 127.0.0.1). När du sett att du har ett wlan-kort (eth1? wlan0?) kan du titta om det hittat en accesspunkt genom att skriva:

# iwconfig wlan0

Det du skall se är ditt WLAN-namn efter ESSID, tredje raden nerifrån är intressant också, den som säger Link Quality. Den berättar om du har länk med accesspunkten, 0/100 är inte bra. Hittar du ingen information med iwconfig betyder det troligen att kortet inte har hittat din accesspunkt. Använd kommandot iwlist för att se vilka WLAN kortet "ser":

# iwlist wlan0 scanning

Här bör du få fram minst ett WLAN-nät - ditt. Ibland kan det hjälpa att manuellt begära ett DHCP-lån, då WLAN-kortet associerar sig med första bästa accesspunkt och ber om lån, prova:

# dhclient wlan0

Får du ett lån?

Prova att ta bort kortet från YaST2 och lägg till det igen?

Drivrutinen för rt2500 skrivs av rt2x00 Open Source Project, de kanske har mer information?.

Lycka till!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

snabelsvens bild

Vad mer kan man säga ? varmt tack för all hjälp.

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

jonasbjorks bild

Jag tittade igenom kommentarerna på lösningen för 10.1 och läser följande kommentarer: #94 , #97, #98 och #66 som berättar om 10.2 .

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .