Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför är Ubuntu egentligen bäst?

I tråden Vilken dist är bäst? framkommer det att Ubuntu skulle vara en dist överlägsen alla andra. Anledningen är dock okänd då de som hävdar att Ubuntu är bäst i princip bara kan skriva "Ubuntu är bäst". Fram med några argument för varför Ubuntu skulle vara bättre än till exempel SUSE Linux.

Nu vill jag reda ut det här en gång för alla. Är det Ubuntu eller SUSE som är den bästa disten?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mauths bild

Ja just, det annat är med oss, som i den tråden, hävdar att SuSE är bäst. Inte nog med att vårt resonemang är byggt på vacker logik vi har även stöd av Luthers katekes dock är det en del tryckfel på Wikipedia om just budorden, som jag korrigerade innan jag postade livsreglerna.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

johannesjohanssons bild

10 anledningar till varför du ska välja ubuntu

1. Endast en CD-skiva
2. Du får testa att det funkar innan du installerar
3. Snabb installation.
4. Mycket hjälp finns på internet.
5. Ubuntu är en defakto standard när man pratar linux för hemma användare.
6. Stort program förråd med enkel installation av program.
7. Har Gnome som skrivbord.
8. Baserat på Debian.
9. Installationsstorleken är inte jätte stort.
10. Man får de bästa vardags programmen installerade från början. Saknas något är det grymt enkelt att klicka in det.

---
Johannes Johansson

---
Johannes Johansson

norbergs bild

Ubuntu har en bättre pakethanterare, bättre community, och inga patentsamarbete med Microsoft. Dåligt med Ubuntu är att de inte ta frihet som något tillräckligt viktigt i och med att icke fria drivrutiner kommer skickas med som standard i nästa version. Därmed kan varken Ubuntu eller Suse kallas den bästa disten utan det måste bli Debian och gNewSense.

margus bild

När jag skaffade min senaste dator testade jag både OpenSuSE 10.0 och Ubuntu Breezy. Valet föll på Ubuntu för att den faktiskt var lite rappare än SuSE (utan trim) på min klena processor.
Andra faktorer som kändes bättre var pakethanteringen och installationsmediet på 1CD istället för 5CD.
Efter att ha läst tidigare inlägg har jag förstått att SuSE förbättrat sin pakethantering och att man faktiskt kan nätverksinstallera från en minimal iso på 28MB.
Fråga till SuSE-kunniga: Kan man uppgradera från OpenSUSE 10.x till 10.x+1 via pakethanteringen utan att dra hem en massa CD?

margus bild

Ubuntu betyder medmänsklighet mot andra. Vad betyder SUSE?

danielhedbloms bild

Vilken dist som är bäst beror helt på vad man har för smak. Vissa måste bara ha absolut senaste versionen av varenda paket och andra vill bara ha en dator som fungerar utan trassel.

Jag tycker snacket om vilken dom är bäst är rätt omoget.

hooloovoos bild

Utan att ha provat allt för många andra distar så värst länge så ska jag iaf säga vad jag tycker är bra med Ubuntu.
Installationen har alltid varit enkel, hade inte ens problem med det första gången jag rörde Linux. (Å andra sidan så har SUSE lätt installation med, så det står 1-1 än så länge)
apt är en utomordentlig pakethanterare, klart bättre än den suse har som inte ens stöder beroenden (om det inte ändrats i sista versionen).
Ubuntus community där man hittar hjälp på en sekund. Googla efter det man vill och lägg till "ubuntu" som nyckelord efter så hittar man i stort sett allt.
Det har aldrig krånglat och funkar precis som jag har förväntat mig.
Att dom lägger till nvidias och atis egna drivrutiner tycker jag bara är bra. Det är en sak som nog alla kommer att ändra när dom har installerat sin dist ändå, om dom vet hur man gör. Annars får dom problem med att dom inte kan köra nåt 3D och har ingen aning om varför. Att linux ska vara så öppet i varenda punkt tror jag kommer ändras mer och mer, det kommer aldrig komma fler företag som utveckar program till linux ifall alla klankar ner på dom för att dom inte kör open source, då kommer det inte komma fler spel och andra program som många vill ha.
Den sista anledning till varför man ska ha just Ubuntu som jag kan komma på är att jag har lärt mig hur det funkar, om jag går över till nåt annat känner jag igen mig i det mesta, men små detaljer är annorlunda så varför ska jag lära mig nåt nytt när jag har Ubuntu som funkar så bra? (förutom när jag vill lära mig nåt annat för att det är roligt).

Förresten så kommer den här diskussionen kunna hålla på hur länge som helst. En del distar passar en del personer bättre och andra passar andra personer, det är för att alla tänker olika förstår ni. Tongue
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

battras bild

Suse är extremt slött jämfört med Ubuntu!

Att boota ubuntu direkt efter installation tar under 30 sek på min dator, mot två tre minuter för Suse på samma maskin. Det är samma sak om man ska starta ett program - Ubuntu slänger upp det på momangen, men Suse tycker inte att det är nån brådska, inte ens för en enkel terminal! För att inte tala om installation av program, att öppna Yast är som sagt något som lämpligen görs när man har mycket annat att göra, t.ex. när man ska sticka en kofta, och sen blir det samma sak när programmen ska installeras och Suse måste titta igenom alla konfigurationsfilerna i datorn i en halvtimme!

Till råga på allt styrs den en gång oförargliga ödlan nu av det profithungriga Novell, som inte tvekar att gå i allians med Microsoft om det kan tänkas gagna deras plånbok.

Suses default-utseende är ju annars inte heller vidare snyggt, som någon ovan fått för sig - det passar möjligtvis på något grått kontor, men för hippt folk i farten är det klatschiga Gnome-teman som i Ubuntu som gäller.

logges bild

Då väljer jag inget utav dem!
 
En del av era argument köper jag mer eller mindre, andra inte. Men min åsikt om linux-dist är att de som väljer att köra linuxbaserade system inte ska behöva proppsas på en linux-dist utav någon som brinner för sin dist just utav argumentet att "denna disten är bäst". Vem avgör vilken dist som är bäst? Mitt eget individuella val om vad jag behöver och vad jag klarar av att hantera.
 
Alla linux-distar bygger på samma teknik och samma program i grund och botten. Däremot skiljer de ju självklart en del i konfiguration men dock inte mycket.
 
Ibland har jag hört/läst att program X inte finns i dist Y men däremot i dist Z. Skitsnack. Programmet finns visst dock möjligtvis inte som färdigpackad binär. Dra hem källkoden och kompilera själv om det nu är så viktigt att få tag på program X.
 
Jag är trött på flame-krigen om vilken dist som är bäst. Gräv ner yxan, dra ut stubinen ur kanonen, bränn krutet, kom upp ur sandlådan och acceptera att de olika distarna passar alla människor mer eller mindre väl. Det är ingen idé att kriga om olika synsätt på precis samma teknologi.
 
//Oskar

freddegs bild

Det ända jag har att tilllägga är att för en ny börjare så är det viktigt att han/hon väljer en dist som hon/han kan få hjälp, med och då hjärna av en vän som kan komma hem till han/hon.
Och då tror jag att Ubuntu ligger bra till med sitt stora antal användare.

distens bild

Varken Ubuntu eller SUSE är bäst. Fedora Core är det! Smile Speciellt efter att de släppte FC6. Man skulle nästan kunna säga att den är något mittimellan Ubuntu och SUSE... För er som vill prova så har de nyss släppt en LiveCD.

freemanens bild

Jag tycker det att man kan få en tryckt skiva hemskickad gratis har varit bra. När man visat de för andra och bara kunnat ge dem en skiva. Vet inte om detta gäller Suse med. Men att kunna få gå in på mötena på ubuntu-meeting och höra folk skriva om vad som händer är härligt.

danielhedbloms bild

Novell högg hela linuxvärlden i ryggen med patentsamarbetet med Microsoft. Det ger 100 - 0 i poäng till Ubuntu.

PS. Skrev det här på min P990i mobil. LP fungerar perfekt på mini opera! DS.

msasdks bild

Har själv ingen större erfarenhet av SUSE, har installerat det nån gång och upplevde det som rätt klumpigt, svårt att göra en clean install snabbt och upplevde det även som aningen buggigt. Positivt var att allting är så välpolerat och snyggt. Körde slackware i många år innan jag bytte till ubuntu pga att jag ville ha något som fungerar utan allt för mycket kludd. Gillar även packethanteraren i ubuntu, vad jag har förstått så har suse numera nått likande apt. En annan viktig detalj är att ubuntus webbsidor som jag upplever som bättre och mer sammanhängande, det är lätt att rapportera buggar och lätt att följa utvecklingen. Med SUSE så upplever jag det som att man hoppar fram och tillbaka mellan Novells sidor och SUSEs. Ubuntus community upplever jag även som bättre. Jag är för övrigt ganska pragmatisk till valet av distribution, skulle SUSE fungera bättre för mig så är jag inte sen att byta. Kanske kan förespråkarna för SUSE nämna vad de upplever som så mycket bättre med just SUSE? Jag tror tex att SUSE skulle tjäna väldigt mycket på att vara tydligare med hur det fungerar med installationsskivorna. Lägg tex en standardinstallation på CD1 innehållande firefox, oo.org etc och resten på resterade skivorna, ge mig valet under installationen vilka skivor jag har och anpassa installationsalternativen efter det. En ny linuxanvändare slipper på så sätt få en svullen installation som är svår att överblicka och slipper 10 program som gör samma sak mer eller mindre bra. Genom att lägga det bästa och viktigaste av programmen så tror jag att systemet skulle upplevas som mer genomtänkt och stabil. Vad har SUSE att förlora på att anamma det?

peters bild

Har länge hållt mig till Suse men jag måste nog säga att jag börjar bli lite imponerad av Kubuntu.

Det som imponerar är lättheten.
- Verkar ha bättre hårdvarustöd.
- Datorerna i nätverket blev till och med synliga helt utan någon som helst ansträngning.
- Lättare att installera program.

Är i färd med att bygga en HTPC och har precis monterat ihop allt och installerat operativet. Eftersom jag har hittat guider för MythTV på nätet som bygger på Ubuntu valde jag av praktiska skäl den distributionen. Jag gav dock Suse först en chans eftersom jag känner mig mera hemma i miljön.

Men jag fick problem med trådlöst nätverkskort och bildskärmsinställning. Skärmbilden gick inte att centrera, märkligt fel. Eftersom dygnet bara har 24-timmar orkade jag helt enkelt inte bry mig utan installerade Kubuntu istället. Allt fungerade direkt.

Tiden får utvisa vilken dist som är bäst. Vill inte på något sätt räkna ut Suse som är en bra dist. I detta fall passade Kubuntu bättre.

//Peter

_____________________________________
Linux är inget OS. Det är en hobby

______________________________________
Linux är inget OS. Det är en hobby

iveqys bild

som jag ser det har de olika användningsområden.

Jag skulle till exempel rekommendera ubuntu till en privatperson (tänk att kunna sitta och surfa samtidigt som man installerar Laughing out loud ). Däremot skulle jag rekommendera suse till företag.

För servrar är jag dock fortfarande sål på debian stable...

larsemils bild

jag har inte provat SUSE men jag kan upprepa några saker som sagt tidigare om Ubuntu och varför jag tycker det är så bra.

1. Det är en skiva, och det är enkelt. Farsan provade Ubuntu hemma hos mig och blev intresserad då hans windows var lite sönderspywarat. Jag brände EN(inte plural. Smile ) skiva till honom och sa åt honom att starta om datorn med den i och sen göra som han trodde han skulle göra, med auto på de val han tvekade på och ringa när han stötte på problem. Han har ingen datakunskap utöver surfa och ordhantering/kalkylprogram. Jag blev väldigt förvånad när han ringde först dagen efter när han undrade varför .exe filen han laddat ner inte fungerade. Jag förklarade hur man lade till/tar bort program och sen dess har han inte ringt igen. Dessutom importerade ubuntu hans bokmärken från windowsinstallationen och la in dem i hans ubuntuinstallation.

2. Jag har prövat lite andra distar(dock ingen SUSE dist) och saker fungerar out of the box. Hela tiden. Det enda som krånglat är 3dstöd och det kommer i gutsy.

3. Det är ruggigt snabbt. Ingen dist jag provat har varit lika snabb- faktiskt inte ens min cpu-optimerade gentoo var lika snabb.

4. ubuntuforums är ett fantastiskt bra forum. Fantastiskt bra. Inte bara är det så många personer där, trådarna läses också av developers och den hjälp man kan få är fantastisk. Dessutom är det skön stämning i både #ubuntu-se och #ubuntu

5. (och det här vet jag inte om det är positivt) anledningen till att många ubuntu användare bara skriver - ubuntu är bäst - och sen inga anledningar är just det - det är så enkelt att vem som helst kan installera det. Det finns en anledning till att de växer så mycket och det är för att det fungerar. Man rekommenderar ett coolt växande operativsystem till sin kompis. Inte ett som krånglar.

6. Livecd install - visst det fungerar inte alltid. Om det nite gör det laddar man bara hem alternative cd. En extra skiva. Inte fyra. Om det fungerar så kan man prova sitt system och ladda hem och installera program. Fungerar jättebra som rescuedisk för distar som har pajjat.

7. Enkelt att uppgradera till nästa version som släpps bara ett halvår efter den första.

joker67s bild

Så länge alla ska leka i sin egen sandlåda och hålla på att gnälla om dom andras...

Så kommer vi inte komma någonstans...

Det är detta som icke linuxanvändare ser och blir förvirrade.

/Peter H

/Peter H

lundatoks bild

Åh, trådnekrologi!

Ska vi börja om? Snälla?!

--
MöLUG - Blog

hanumizzles bild

Min vän Johanna sa att Ubuntus tangentbordslayout (som HON sa, inte jag) är underbar.
 
Men som en amerikanare föredrar jag att använda Multi_key sekvenser för att trycka 'speciella' tecken.
 
--
Rätta mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

dholms bild

Vilken löjlig diskussion. Det finns ingen dist som är "bäst". Det finns olika distar som passar olika folks behov. Tydligen har många ett behov av att diskutera varför den ena disten är bättre än den andra så någon kanske skulle skapa en dist för just den typen av människor?
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

bittins bild

Ännu mer dist bråk köp 2 datorer och kör båda *suck*

jonasbjorks bild

Har du, som jag, noterat att de där ubuntu-vännerna helt plötsligt blev tysta? De verkar inte ha några fler argument än "Ubuntu är bäst" att komma med och när vi avkräver dem mer saklig info .. blev det tyst.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

abergmans bild

Sen är Debian/Ubuntu använadare lite ödmjukare och lite trevligare;)
------------


 

 

mauths bild

1. Cd-skivor är snyggt att inreda med men en ser lite fattigt ut.
2. Du menar "Du får testa och se att det inte funkar och hur fult allt är ..."
3. Gäsp..
4. Det är roligare att surfa efter annat än datorhjälp på nätet.
5. Vi tycker inte om defacto standarder.
6. Bättre att installera allt man behöver från början.
7. Det enda bra med den undermåliga disten med det fula namnet.
8. Och?
9. Jag har jätte stor hårddisk. Varför inte utnyttja den?
10. Me d SuSE saknas inget. Allt är perfekt från början.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

abergmans bild

För att återknyta till det jag sagt innan, Trevliga användare och inte så mkt snack.
---------


 

 

jonasbjorks bild

Äntligen ett vettigt inlägg, jag bemöter det här.

1. Endast en CD-skiva
openSUSE innehåller mycket mer på de fem cd-skivor du hämtar hem, vill du ha bara GNOME-miljön är det 3 cd-skivor att hämta hem. Med Ubuntus enda CD-skiva får du med en bra skrivbordsmiljö, men så fort du vill installera något annat krävs det att du har tillgång till Internet. openSUSE skeppas med en DVD-skiva, ser inte fördelen i att ha en begränsad CD jämfört med en komplett DVD med all programvara på.

Utgår vi från att vi har tillgång till internet under installationen räcker det med en CD-skiva som är 28 MB stor för att installera openSUSE.

2. Du får testa att det funkar innan du installerar
Det finns Live-skivor för openSUSE också, där du kan testa att openSUSE fungerar på just din dator innan du påbörjar installationen. Ubuntus installations-skiva fungerar inte om det grafiska inte lyckas starta. Jag har själv hamnat med datorer där Ubuntus grafiska miljö hamnade i 320x240 upplösning, installationsprogrammet var större en så vilket gjorde installationen till en riktigt pain in the ass. Vi fick köra samma installation på en annan dator för att kunna se hur många tabb vi skulle trycka för att komma till rätt val.

3. Snabb installation.
Snabb installation beror helt och hållet på vilken prestanda och läshastighet du har på din CD/DVD-spelare. Om installationen tar 5 minuter eller 20 minuter känns som det kvittar, man installerar ju inte varje dag iaf.

4. Mycket hjälp finns på internet.
Det finns många hjälpsidor för SUSE-användare också, det finns mer än ubuntuforums på nätet. Jag lovar Smile. SUSE-användare har också enklare att få tillgång till kommersiell support, något som är viktigt för en del användare.

5. Ubuntu är en defakto standard när man pratar linux för hemma användare.
MS Word är en de-factostandard när man pratar dokument med vanliga användare. Vad vi tycker om Words .doc-format känner alla till. Skulle det vara en fördel med Ubuntu menar du?

6. Stort program förråd med enkel installation av program.
Ubuntu har ett större förråd med programpaket än SUSE efter att du aktiverat multiverse/universe. I SUSE får du lägga till några repos innan du har tillgång till fler paket, något som kan liknas med att aktivera universe/multiverse.

7. Har Gnome som skrivbord.
När du får upp val av skrivbordsmiljö i SUSE är GNOME det första valet. Linux handlar om valfrihet, något SUSE som erbjuder GNOME och KDE under installation lyckas bättre med. Det finns en del mindre fönsterhanterare också du kan välja under installationen i SUSE.

8. Baserat på Debian.
SUSE har sina rötter i Slackware, den allra första distributionen som blev riktigt stor i början av 1990-talet.

9. Installationsstorleken är inte jätte stort.
Du kan få SUSE så litet som du vill. GNOME 2.16 tar ganska exakt lika mycket plats på disken i både SUSE och Ubuntu så argumentet från dig handlar nog mer om okunskap.

10. Man får de bästa vardags programmen installerade från början. Saknas något är det grymt enkelt att klicka in det.
openSUSE med GNOME installerar GNOME, Firefox, OpenOffice, Banshee, F-Spot, GIMP med mera som standard, ser ingen skillnad i programutbudet i en normal-installation av SUSE jmf med Ubuntu.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Jag har "uppgraderat" SUSE Linux Enterprise Desktop 10 till openSUSE 10.1 genom att byta installationskällorna och det gick bra. Jag tror inte att Novell egentligen stödjer en sådan manöver. Det rekommenderade sättet att uppgradera är att köra en uppgradering från CD/DVD. Men som svar på din fråga: ja, det går.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Gesellschaft für Software und System Entwicklung mbH; SUSE GmbH

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Tråden är postad i forumet Krig och skall kanske inte tas alldeles för seriöst.. Wink

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Jag upplevde också skillnaden i prestanda. Det kanske beror på att jag använde Gnome i Ubuntu men KDE i SUSE.

battras bild

Hey, det är förbjudet att försöka sprida pacifism i krigsavdelningen!

urbans bild

Klokt, och skulle kompisen mot förmodan köra någon annan dist än Ubuntu, så är de OK också, för de är ju Linux allihopa.

Vana linuxanvändare kan köra vilken dist de vill, det är en smaksak.

Ovana användare bör välja en dist som en van kompis kör. I brist på sådan kompis, välj den vanligaste disten, då finns det många därute att fråga.

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

mauths bild

J... nä jag har slutat. Ska leta lite om ubåtar istället.. anställningsintervju nästa vecka.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

snabelsvens bild

Får väl inflika att Kubuntu är ännu bättre den innehar nämligen även nåt som kallas KDE!

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Marcuss bild

Anledningen till att du hittar så mycket på nätet om ubuntu är för alla dess problem. ta "nvidia ubuntu" etc. Oops. guide för att installera nvidias drivare på 200 sidor? ska de behövas? räcker det inte med att trycka på installera?


Marcuss bild

Bah. sluta nu tramsa om det. big deal liksom.


Kristians bild

Norberg> Det är en svår balansgång det där, men jag tror det skulle hjälpa många nybörjare att komma igång. Jag är lite kluven, men jag tror det är ett bra beslut ifall gnu/linux verkligen ska få en plats på skrivborden. Vi vill ha ett fritt system och vi vill samtdigt locka nybörjare som kräver att deras filer och hårdvara funkar med gnu/linux. Jag tror och hoppas att balansen kan uppfyllas

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

znarkens bild

Har inte testat Suse, är nämligen ny på linux. Men ni kan ju fundera... varför valde jag ubuntu istället för suse?
Jo, det var för huvudsakligen en anledning, nämligen att suse låg på 4 cdskivor vilket tar ett tag att ladda ner för oss stackare med 0,5mbit...
(laddade faktiskt ner Suse 10.1 först... men innan jag han installera släppte de 10.2:( )
All min hårdvara fungerar utmärkt i ubuntu, även om det blev en hel del krångel med trådlöst nätverk.

Ubuntu var enkelt att installera, det är enkelt att ladda ner nya program, och det finns redan lösningar på de flesta problem som kan uppkomma.
Därför fortsätter jag köra ubuntu.

pcfixarens bild

först vill jag bara fråga handlar denna tråd om opensuse eller SLED vs ubuntu?
jag har två datorer hemma varav den ena används som testdator för diverse linuxvarianter. datorn ifråga är utrustad med två hårddiskar 30 gb (hda) +15gb(hdb) Abit BH6 moderbord celeron 700 cpu 320 mb ram nvida geforce2 mx grafikkort soundblaster live 3com nätverkskort dvd + cd brännare)
på denna dator har jag sedan i somras kört ubuntu 6.06 LTS utan några större problem men efter att ha köpt ett nummer av den engelska tidningen Pcformat och fått med SLED 10 på en dvd var jag lite sugen på att testa denna och jag tänkte då att jag skulle kunna lägga detta på hårddisk nr 2 eftersom jag på det viset skulle kunna avgöra en gång för alla vilken av dessa som funkar bäst. Tyvärr så blev det stora problem när jag försökte få sled10 att dualboota med ubuntu
den slutförde aldrig installationen utan jag fick istället upp ett felmeddelande med grub error 17 när den skulle starta om mitt i installationen
jag provade säkert fem gånger och på olika sät för att lista ut vad som var fel men samma fel dök upp hela tiden, varje installation tog ungefär en timme (tog 15 min med ubuntu på samma maskin)
när jag till slut plockade bort ubuntu och provade installera sled10 på hda1 så gick det smärtfritt och jag provade sled10 ett par dar men det krånglade när jag skulle uppdatera det för man var tvungen att ha en kod från suses hemsida och jag fick inte det att fungera, den klagade hela tiden på att det var fel kod trots att jag hade angett den rätt. tillslut lyckades jag få till det.
Uppdateringarna tog betydligt längre tid än ubuntus sen var det en del andra saker som krånglade till det.
jag skulle bla lägga in opengl drivare för nvidia då jag hade läst i tidningen om hur lätt det skulle vara att få igång xgl men det resulterade istället i att X slutade starta så jag installerade ubuntu igen och det fungerar iallafall tillfredsställande med opengl drivare via automatix. Jag har inte provat att läga in Xgl och beryl men är rät sugen på att prova det.
Anledningen till att jag kör ubuntu 6.06 och inte 6.10 är att jag har läst om problem med 6.10 och 6.06 fungerar mycket bra
jag komer nog att prova suse igen om ett år eller så men för tillfället är det inte lika bra som ubuntu (iallafall på min gamla dator)

_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

Kamis bild

Helt rätt! Fedora till folket!

Marcuss bild

Där finns inte så mycket att säga.


mauths bild

Så är det. Deras argument har inte samma tyngd som våra. Varken logiskt eller teologiskt. När Kristian hävdade att Yast har en inbyggd finess med en tidswarp så att man kan få en massa saker uträttade även om man sitter vid datorn gjorde de självmål.
And the winner on knock out, before the fight even had begunn, is SuSE!

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jontes bild

Hmm.. efter ha riktat in en del personer på Linux-banan med hjälp utav Knoppix(By Exton) å testat Ubuntu så.. Det passar mig bättre med SuSE helt enkelt. I o m 10.2 fick en vettig pakethanteringsfunktion/uppdaterare så slår inte Ubuntus(Kbuntus) förnäma pakethaterare lika hårt länge.

SuSE rules for me...

Mina egna funderingar, håll med eller reject Smile
-------------------------------------
Skriver alltid med glimten i ögat Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

johannesjohanssons bild

Dessutom har Mark varit i rymden Smile

---
Johannes Johansson

---
Johannes Johansson

jonasbjorks bild

Tråden handlar om Ubuntu vs SUSE. Håll Debian i en annan tråd tack.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

johannesjohanssons bild

Hej jonas...

Jag tänkter inte besvara detta inlägg... men jag skriver bara en kort förklarande kommentar.

Mitt inlägg argumeterar inte imot suse... det är argumet för Ubuntu... det är på detta sätt som en sån här diskussion ska föras. Annas blir det bara en "min dist är bättre än din" disskussion.

Jag tvivlar inte på att Suse är en bra dist. Men jag råkar ha fasnat för ubuntu och jag gillar debian smaken.
---
Johannes Johansson

---
Johannes Johansson

alberts bild

En annan fördel som Debian har är att man inte behöver använda Linux som kärna. Det går bra att använda GNU/Hurd istället. Hurd är GNU-projektets egen kärna (som inte är lika utvecklad som Linux, men den har en tydlig licens). Sen är det den coolaste akronymen också. HURD står för "Hird of Unix-Replacement Daemons". Där HIRD i sin tur är en akronym för "Hurd of Interfaces Representing Depth". Det är alltså en ömsesidigt rekursiv akronym Smile

battras bild

Jag körde både KDE och GNOME i Suse, och Gnome var faktiskt ännu slöare än KDE där!

Kristians bild

Jag fick upp CPU till 100% i Suse 9.3 (KDE) genom att röra musen snabbt över skärmen på min 450 mhz amd k6 Wink Jag lyckas bara komma upp i 5 % i debian/ubuntu (KDE). Är det också en av Suse features i likhet med Yasts slöhet?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------