Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

bra eller dåligt köp

har köpt en router med en usb wireless, är av modellen
http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/38466?opendocument&markID=

förlåt för den långa linken, vet inte hur man gör så att den blir kortare

är det här ett bra eller dåligt köp, kommer det att funka om jag öppnar paketet och sätter in den i datorn,
om man använder ett modem som är trådlöst och använder en usb adapter och har en 24 mbits lina, blir det långsammare uppkoppling?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Angående länkens längd, du kan använda http://mylink.se/ för att förkorta länkar. Angående D-Link har jag ingen erfarenhet av det alls..

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Jag har en sådan och är inte nöjd. USB-pinnen kan fungera lite beroende av vilken version det är. Version B funkar i linux. Inte version C.
Routern hänger sig vid hög belastning.
Dessutom är D-link fientligt inställda till GPL och har blivit fällda i domstol för utnyttja GPL:ad kod men vägrat att publicera sina ändringar med motivation att GPL är trams.
Hade jag varit som du hade jag bytt det innan förpackningen öppnas.

margus bild

Jag skulle också vilja ha tips på en stabil router för trådlöst nätverk, som inte kostar allför mycket. Skall skicka mina D-link prylar till soptippen där de hör hemma.

tufftuffs bild

Jag skulle välja en router som man kan lägga på en vettig firmware på. Det brukar alltid fattas funktioner i orginalfirmware, tex saker som integrerat DHCP/DNS. Om man tar OpenWrt distron som exempel kan det köras på följande: http://wiki.openwrt.org/TableOfHardware?action=show&redirect=toh

D-link DI254 kanske går att använda, den har Atheros chipset, men den porten av OpenWrt är inte riktigt klar. Den har dessutom snålt med minne, så det är begränsat med funktioner man kan få in. Det beror också på vilken revision av hårdvaran det är frågan om, det verkar bara finnas erfarenhet av rev C och D av DI524.

Det där med revisioner är väldigt viktigt, som exempel kan man ta min Linksys WRT54GSv1.1, den har 8MB FLASH och 32MB RAM, den är linuxbaserad och har gott om plats att installera roliga saker. Om man istället får WRT54GSv5, så har den bara 2MB FLASH och 16MB RAM, baserad på vxWorks, och är därför inte alls rolig att försöka använda till något vettigt.

Man kanske kan hitta begagnat om man är snål. Exempelvis Dell TrueMobile 2300 borde vara billig eftrsom originalfirmware har allvarliga säkerhetshål som Dell vägrar att fixa. Fast å andra sida så vet nog ägarna inte om säkerhethålen.

Med 802.11g kan man räkna med drygt 20Mbit/s, med någon av +/turbo versionerna kanske drygt 30 Mbit/s, med det beror på avstånd, störkällor, närliggande nät etc. Det där med 54/108 Mbit/s är bara "marknadsföringssiffror", det är snarast topphastigheten för en överföring under idealiska förhållanden.

En USB-adapter borde inte vara begränsande om du har USB2 i datorn.

//TuffTuff

hellstroms bild

någon som vet något som funkar väldigt bra med linux?gärna inte någon av de dyra varianterna

_____________________________

frihet är att kunna göra det du vill

jonasbjorks bild

3Coms "bredbandsdelare" har jag bra erfarenhet av, OfficeConnect-serien. Kostar inte mycket mer än D-Link, men fungerar bättre. Linksys har en som kör Linux, kostar inte heller massor av pengar. Annars kanske www.fon.com skulle kunna vara något?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hellstroms bild

man lär sig något nytt med linux varje dag
kan den här vara något att köpa
http://mylink.se/m34128

hoppas att linken fungerar. första försöket:)

_____________________________

frihet är att kunna göra det du vill

margus bild

Ta en titt i HCL http://hcl.trinix.se
Jag använder ett Gigabyte usb-kort, som jag köpt billigt på CleasOhlsson. Det funkar för mig utan trix.

mantonos bild

Ja, har man inte en trådlös router så borde ju fon vara det ideala. Man får se till bara så att det inte krockar med sin internetleverantörs avändaravtal.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

tufftuffs bild

WGR614 rev3, Atheros chipset kommer att stödjas. Men förmoligen får du en nyare version, revision 4-6, broadcom-chipset och för dessa står det NO i statusrutan. Pga för lite minne kommer de förmodligen aldrig att stödjas av OpenWrt. 1MB FLASH räcker inte långt. Så jag anser svaret vara NEJ.
Tyvärr vet man ju aldrig vad man får när man handlar på postorder, om man håller i paketet i en affär så kan man ofta se revisionen utanpå. Men man får ju ha med sig listan då, eftersom minnet brukar vara kort:-)

//TuffTuff

margus bild

Tack för svaret. Jag såg att fon även kan köras på en Linksys-router om man byter programvaran. Någon som vet om det gäller alla Linsys-modeller eller bara vissa varianter. Hittade inget om det.

hellstroms bild

hitta inga routers, bara nätverkskort.det är det jag behöver, har en lina men 4 datorer, en GigaBytes usb kort, hänger inte med men är itne det en lagringsenhet?

_____________________________

frihet är att kunna göra det du vill

margus bild

Du tror inte att den duger som den är för de flesta användare utan att byta firmware?

margus bild

Routern bör vara plattformsoberoende och fungera helt oberoende av vilka operativsystem du kör på dina datorer i nätverket.
Gigabyte GN-WBKG är ett trådlöst nätverkskort för usb.

tufftuffs bild

Har man bestämt sig för att att inte byta firmware är det naturligtvis ett annat läge. Jag inbillar mig att Netgear har ett bra rykte, men det är inte något jag vet säkert. Jag skulle först rota runt i forum som är riktade mot användning av netgear routers för att försöka få reda på mer.

En del föredrar vissa modeller av Buffalo, de påstås ha bra radiodelar.

//TuffTuff