Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför är SUSE egentligen bäst?

I förra datorkrigstråden skulle Ubuntu-användarna tala om varför Ubuntu är bäst. Nu låter vi SUSE-folket argumentera varför SUSE är den bästa disten i solsystemet. Kom igen!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

danielhedbloms bild

Suse suger ju nåt enormt. Finns ingen annan dist som avviker så mycket från gängse standard i Linux som SUSE. Allt ligger huller om buller och utan logik.

Varför ligger te.x KDE och Gnome i /opt? Känns inte så lite som nåt fulhack. Man har strulat till allt så man måste använda slö-yast för att göra nånting. Kört Yast över en wan-länk nångång? Ish!

Hur kommer det sig att jag alltid måste ta kloner av mina SUSE burkar innan jag uppdaterar dom? Vad är det för demoner på SUSE som tycker att det är helt okej att man själv måste starta om services efter uppdateringar och ibland to.m ta ner dem innan man uppdaterar för att de inte ska gå sönder? Än värre, varför testar man inte uppdateringarna ordentligt? Det är ju inte precis kul när det visar sig att en helt vanlig uppdatering dödar en service, speciellt inte om man är van andra distar där man kan uppdatera när man har tid och sätta ett script på att starta om de services som uppdaterats på natten när ingen blir störd.

Vart reggar man buggar på SLED10? Varför ska jag behöva ett dyrt supportkontrakt för att påpeka att en produkt jag köpt inte fungerar som utlovat. Räcker det inte med att jag köpt produkten?

Varför suse är bäst?

*skrattar hysteriskt i några minuter*

*torkar tårarna*

hoths bild

Jag valde SUSE av ett skäl, YAST.

Började med RedHat (5.Innocent och fortsatte till FC1, men blev less på avsaknaden av vettigt verktyg för att hitta och installera nya applikationer samt ta hand om dess berpoenden. När jag sedan "hittade" SUSE och YAST så bytte jag snabbt. Det är trots allt en viss tröskel att byta dist. då mycket av det man lärt sig för inställningar inte längre gäller. Men, det var det värt!

----
Linux växer snabbast!

lundatoks bild

--
Ubuntu Linux

mauths bild

Varför och varför..
Varför är solen varm? Varför är vatten blött? Varför är SuSE bäst?
Det bara är så.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jonasbjorks bild

Jag gillar SUSE för att det är ett linuxsystem som gör vad jag vill med min dator. Jag har inte sett något liknande YaST, som för övrigt är mycket mer än en pakethanterare, i någon annan distribution. I YaST är det enkelt att ställa in hårdvara, nätverk, bildskärm med mera utan att vara speciellt kunnig i Linux. Visst tar det bort statusen lite för dem som tycker att de är kungar för att de kan läsa en xorg.conf och förstå vad den gör. För vanliga dödliga är YaST ett bra verktyg. En annan bra sak med SUSE är AppArmor som är proaktiv säkerhet. Genom att kapsla in program, utan att behöva chroota dem och behöva hålla reda på flera chroot-miljöer, kan jag skydda mina tjänster på ett enklare sätt än i någon annan dist. Visst finns SELinux i RedHat/Fedora, men administrationen av SELinux är betydligt krångligare. Novell jobbar med att porta applikationer till Linux, se Need an App to run on Linux?. Något som kommer gynna andra distar också. Novell står bakom projektet Better Desktop som forskar i hur användare använder skrivbordet och bygger SUSE Linux efter resultaten de får fram av sin forskning. De håller dessutom allt öppet för alla att använda. Novell är en av de största innovatörerna i linuxvärlden, de bygger nya funktioner för Linux och förbättrar mycket. Red Hat är väl det enda företaget som ligger på samma nivå av innovation som Novell. Tycka vad man vill om XGL, Banshee (som har iPod-stöd), F-Spot, Tomboy, GNOME med mera. Folk använder det och är lyckliga över att programvarorna finns. Novell är också en stor bidragsgivare till linuxkärnan.
Det finns bra med dokumentation för SUSE Linux, det finns erkända cerifikat att läsa/ta (CLP, CLE bland annat). SUSE Linux används av många multinationella företag. Jag kan köra Novells Netwaretjänster som eDirectory, iFolder, NetStorage, med mera.. Jag har stöd för XEN, iSCSI, OCFS2 .. HA-kluster finns med. Jag behöver inte sitta och pilla sönder min tid i konfigurationsfiler för att få en tjänst att snurra, och då pratar jag inte om Apache eller en enkel FTP. Sätt upp XEN i en dist.. i SUSE klickar du dig igenom YaST för att skapa en XEN-guest. Det som tar tid är att skapa den virtuella maskinen, resten är bara svar på några frågor.
SUSE Linux hjälper mig att bli effektivare med min dator, så jag kan koncentrera mig på det jag är bra på: arbeta. Jag slipper sitta uppe hela nätter och svära över att tjänst-X aldrig vill starta för att jag inte valt det där i .conf-filen. Sådant var skoj förut, men inte nu längre. Jag ser också en stor fördel med att ha ett företag som Novell med mig när jag driftsätter servrar som skall stå på företag, i deras verksamhet, och hjälpa företagen att sköta arbetet. Jag är inte hänvisad till ideell hjälp på ett forum där någon svarar när det passar dem. Jag får hjälpen direkt från dem som gjort distributionen. Visst, det är inte gratis, men för mig har Linux aldrig varit gratis. Det har varit fritt.
Jag kommer från Debian, via Red Hat och Ubuntu, tills jag valde att fokusera på SUSE. Visst saknar jag en del saker från Debian. Pakethanteringen till exempel, men samtidigt tänker jag att jag faktiskt inte sitter och installerar programvara hela dagarna, så det kan ta en lite längre tid än i Debian. Känns inte som en stor sak. Jag hade lika gärna kunnat välja Red Hat (som valet mellan SUSE och en annan dist stod mellan), men jag valde SUSE. Ett val jag inte ångrat än. Jag tror det handlar om vad man vill använda sin dator till. För mig som använt Linux dagligen sedan 1994 är det inte så spännande längre att konfigurera. Jag vill att mina datorer/servrar skall fungera, inget annat. Det sköter SUSE bra åt mig.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

carls bild

Jag kan också tycka det är lite kul att distkriga ibland men det här blev ju nästan fientligt Smile . Har testat många distar, inte jättemånga men alla de stora suse,fedora,ubuntu,debian,gentoo,arch kanske nåt mer. Alla hade något fint med just sitt upplägg, själv gillar jag fedora väldigt mkt och den passar mig, men fanns inte fedora skulle jag köra en annan linux. Spara argumentationsenergin till windows-folket istället, där finns det mkt att göra....

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

kimjohanssons bild

mauths bild

Ojoj då. Min var kortare.
I övrigt inte samma glöd här som i tidigare trådar, kan det vara för att det känns onödigt/tråkigt att förklara självklarheter?

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jonasbjorks bild

En snabb sökning med Google avslöjar att man hela tiden använder /opt/gnome som exempel i boken Writing GNOME applications (ligger på developer.gnome.org), kanske betyder det att GNOME bör ligga i /opt ?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

De ligger i /opt på en hel hög med distar... så fulhack är det nog inte frågan om.

sundmarks bild

Läs på om SLE följer Linux Standard Base och Filesystem Hierarchy Standard på: Linux Standard Base and Filesystem Hierarchy Standard Compliance for Novell Products - namnkonventioner, katalogstruktur mm.

Linux Standard Base
SUSE LINUX Enterprise 10 LSB 3.1 AMD64, IA32, IA64, PPC64
www.freestandards.org/en/Products
Vilken distribution har fler hårdvaruarkitekturer certifierade för LSB 3.1?
 
FHS
FHS & LSB - mjukvarutest
 
Industristandarder som Novell medverkar i -
 

KDE ligger bland annat i /opt och inte /usr för att du skall kunna ha två olika kde-versioner på samma dator (exvis kde2 och kde3).
Det finns väl ingen standard som säger att det inte kan ligga i /opt eller?
 
Få hjälp och bugg-rapportera
Rapportera en bugg för en Novell-produkt kan du alltid göra här:
http://support.novell.com/additional/bugreport.html
 
När det gäller openSUSE finns det många listor på:
http://en.opensuse.org/Communicate
 
Du kan även prova någon av Novells forum för produkterna:
http://support.novell.com/forums/
Specifikt SLED: http://support.novell.com/forums/2su3.html
 
Supportkontrakt behövs för att få professionell feedback om det problem som du som kund har. Önskar du hantera problemet själv publiceras lösta buggar på Novells supportsida: http://www.novell.com/support/
 
När du köper en SUSE Linux Enterprise Server får du prova på "riktig support" under 30 dagar efter köpet även med SLES Basic Subscription.
Mer info samlad här:
http://www.disa.nu/?q=support
 
Har du openSUSE buggrapporterar du på bugzilla.novell.com
 
Angående YaST...
Om du nu inte är nybörjare och vill ha mer hastighet eller helt enkelt kör utan grafiskt gränssnitt är yast perfekt. Prova att köra YaST med direktstart av aktuell modul från ett terminalfönster.

YaST [MODUL_NAMN] # Beror av vilka moduler du installerat
# gör en "yast -l" i kommando-skalet för att få listan nedan

MODULER 
add-on
answering_machine
autoyast
backup
bluetooth
bootfloppy
bootloader
CASA
checkmedia
controller
dirinstall
disk
dns
dsl
fax
firewall
GenProf
groups
host
hwinfo
idedma
inetd
inst_release_notes
inst_source
inst_suse_register
irda
isdn
joystick
kerberos-client
keyboard
lan
language
ldap
linux-user-mgmt
LogProf
lvm_config
mail
modem
mouse
nfs
nis
novell-client
ntp-client
online_update
online_update_setup
pci_id
power-management
powertweak
printer
profile-manager
proxy
remote
restore
routing
runlevel
samba-client
scanner
SD_AddProfile
SD_DeleteProfile
SD_EditProfile
SD_Report
security
sound
subdomain
support
sw_single
sysconfig
timezone
tv
update
users
vendor
view_anymsg
x11

alternativt den mer grafiska YaST2 och den aktuella modulen.

Det var kanske det här som gjorde att SUSE Linux Enterprise Desktop 10 vann InfoWorld 2007 Technology of the Year Award för "Best Linux Desktop" Wink
 
Om skillnader mellan openSUSE och företagsprodukterna (SUSE Linux Enterprise - SLE) kan du få reda på mer om här>>.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

msasdks bild

Är det openSUSE du pratar om eller SUSE Linux Enterprise Desktop/Server du pratar om egentligen?

lundatoks bild

--
Ubuntu Linux

danielhedbloms bild

Jag trodde vi hade datorkrig med varandra?

Kom igen!

jonasbjorks bild

De är ju i princip samma sak, förutom lite 3-part saker och supporten.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Det är nog så att vi som kör SUSE är mer säkra på varför vi kör just den disten, medan de som kör den andra disten (som diskuterades i tråd1 i kriget) kör den mest för att det är "inne" och "alla andra kör ju den". Vi behöver inte heller försvara vår dist med hårda ord och beväpnad övertygelse, vi klarar oss ganska bra med ren fakta. Vi vet att vi har torrt om fötterna.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

sundmarks bild

Ditt inlägg indikerade att SUSE suger, vilket jag (och många andra här) inte håller med om. Sedan kom du med ett antal frågor och påståenden som jag bemötte med svar.

Vad hade du väntat dig?

Google och SUSE är dina vänner!
Använd dom!

 

Mikael Sundmark

lundatoks bild

Samt den lilla detaljen om licenskostnaden. Wink

--
Ubuntu Linux

mauths bild

Personligen tycker jag att det är lite fegt att ge sig på dem med fakta. Det är SuSE vi pratar om, motståndet är ju helt utan vapen.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

danielhedbloms bild

Krig?

jonasbjorks bild

Det finns ingen SUSE-version med licenskostnad. Återigen visar du upp din enastående okunskap. Det du betalar för i Enterprise-versionerna är uppdateringar och support. Köper du openSUSE 10.2 betalar du inte för openSUSE, du betalar för boxen, skivorna och handboken..

Ungefär som du gör på shipit.ubuntu.com numera, du betalar för skivorna och frakten. Ubuntu är inte "gratis" längre det heller. Eller skall du komma och påstå att man visst kan ladda ner Ubuntu gratis, bränna på CD och installera? Innan du fäller den kommentaren och gör bort dig tipsar jag om download.opensuse.org . Titta där och notera att det faktiskt är samma sak, bara en annan dist.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Ojdå, vilken otäck snedtändning.

För att du inte ska tappa brallorna mitt på Internet vill jag hänvisa dig till min tidigare tråd här i samma forum där jag kort sammanställde mina hårgrånande erfarenheter av Opensuse, vilket borde betyda, även för dig, att jag faktiskt provat den så otäckt haussade disten.

--
Ubuntu Linux

mauths bild

Jag menar just det. Inget kul krig när man är helt överlägsen. Mera flumargument tack.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Jo men du hade fel då och på den fronten intet nytt.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jonasbjorks bild

Vad har ditt test av openSUSE förra sommaren med licensavgifter att göra? Håll dig till ämnet.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Du skulle ju sluta larva dig? Jag hade rätt då som nu och det vet du. Pilutta dej.

--
Ubuntu Linux

lundatoks bild

Ämnet?

--
Ubuntu Linux

jonasbjorks bild

Samt den lilla detaljen licenskostnaden..

Som jag svarade på, vilket du tydligen inte gillade för att du började dra upp en gammal historia om att du minsann testade openSUSE i somras.. Vad har det med ditt påstående om licenskostnader att göra?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mauths bild

Jag lovade att sluta larva mig utanför krig och känner inget behov av att framstå som kunnig och seriös i krig-forumet.
EDIT: Eller utanför krig heller för den delen.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

lundatoks bild

Min enda explosiva kommentar pekade i den menande riktningen att man kanske ska jämföra ett kostnadsfritt operativsystem med ett annat.

Annars kanske du ska börja jämföra med Mandriva eller Redhat som också är kommersiella distributioner.

Men du är fri att göra vilka haltande jämförelser som helst, det är din portal.

--
Ubuntu Linux

jonasbjorks bild

Nu är du riktigt låg. För det första är openSUSE lika fri som Ubuntu, till och med friare än Ubuntu om du installerar openSUSE från CD-skivor, eftersom de inte innehåller någon non-OSS mjukvara alls. Det hade du vetat om du satte dig in i vad SUSE är. YaST2 finns i openSUSE, och det är inte speciellt mycket svårare att använda openSUSE som är en "kostnadsfri" dist än att använda SUSE Linux Enterprise Desktop som är en "kostnads"-dist. Jämför till exempel Ubuntu med det jag skriver om i min blogg idag, då jag installerade openSUSE 10.2 på min laptop. Jag fick en ide om att jag skall genomföra samma process med Ubuntu 6.10 och se om det verkligen fungerar lika bra/dåligt som openSUSE 10.2.

Att skriva "gör vad du vill, det är din portal" var det sämsta argumentet jag någonsin läst. Du lägger dig på en riktig sandlådenivå och kör med argument som jag kan höra från min treåriga son.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

danielhedbloms bild

Vare sig man är SUSE-fundamentalist eller Ubuntu-taliban så använder man linux. Jag tycker allvarligt att vi ska lägga ner allt fjantigt krigande, det förstör bara intrycket av LP och gör att linux i allmänhet verkar ganska kasst. Speciellt som om allt går ut på att påpeka fel och brister.

Vi borde prata om linux och inte käbbla om såna löjliga saker som vilken dist man råkar köra.

lundatoks bild

Jaha, jag som trodde vi körde sandlådestuket?

--
Ubuntu Linux