Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Installera openSUSE 10.2

Efter att ha kört Windows XP sedan jag fick tillbaka min laptop från service innan jul tänkte jag installera openSUSE 10.2 som jag hittils bara testat i Parallels. Vad har jag använt i Windows XP? OpenOffice 2.1, Firefox 2.x, Skype, GIMP, iTunes, Windows Live Messenger (MSN) och Groupwise klienten. Tror det kommer gå ganska bra att "gå över" till Linux igen.

Startade installationen från DVD-skivan och lade märke till att installationsprogrammet faktiskt var snyggare (grafiskt) än innan. Tittade bland valen jag kan välja vid installation och noterade att det fanns ett val för LAMP-server. Något jag saknat tidigare i openSUSE, kanske det funnits där innan men jag missat? Väljer att installera en standardinstallation av openSUSE 10.2 och väljer GNOME som fönsterhanterare. Jag väljer att låta min Windows XP partition ligga kvar, jag har en del dokument och skärmdumpar kvar på den. 2.4 GiB vill den installera och jag låter den naturligtvis göra detta. Just nu sitter jag och väntar på att paketen skall installeras. Ungefär 18 minuter skall installationen ta säger installationsprogrammet och medan jag nu väntar passar jag på att berätta lite om min laptop och förutsättningar.

Laptopen är en Sony VAIO SZ2HP/B, Intel Core Duo 1.66GHz, 1GiB RAM, 60GiB HD, 13.3" skärm med 1280x800 i upplösning, laptopen har två grafikkort: ett Intel GMA950 och ett NVida Geforce 7200 (tror det är 7200), Bluetooth, WLAN (Intel 3940?), Två USB 2.0 portar, Express34 port, DVD-brännare (duallayer), iLink (dvs, firewire), VGA-ut, PC-Card, Memorystick-läsare och inbyggd webkamera. Jag har kört datorn innan servicen med SUSE Linux Desktop 10, då fungerade allt utom webkameran och memorystickläsaren.

Jag har en iPod Nano 8GB (svart) kopplad till datorn, en HP-original USB-mus är ansluten och jag skall få internetåtkomst via ett WLAN som kör WPA.. är tanken iaf. Jag vill kunna spela musik från min iPod, ansluta till min Groupwise server, kunna komma åt linuxportalen.se och arbeta i OpenOffice för att skriva utbildningsmaterial. Det är ungefär vad jag använder min dator till. Och Skype så klart, trots att Skype är jättehemligt, både som protokoll och programvara, har jag fastnat för det. Jag använder Skype för att ha kontakt med kontoret när jag är ute och jobbar. På sikt skulle jag vilja kunna ansluta till internet över blåtand genom min mobiltelefon, en SonyEricsson P910i, något jag kan göra i Windows XP och använder lite då och då.

Nu är det 1min 18sek kvar på installationen. Jag skriver detta på en HP dv2200 (AMD! Turion64 x2) med Windows Media Center, en laptop som mamman till mina barn köpte innan jul. På sikt skall jag nog få in Linux på den också, hon behöver bara upptäcka allt strul med Windows innan ... Smile Nu så, nu är installationen klar. Den konfigurerade lite och nu ville den starta om datorn.

Jag lät DVDn sitta kvar i DVD-läsaren och valde Boot from Hard Disk i menyn som kom upp. Får fram en ny meny, där jag kan välja openSUSE 10.2, Vendor diagnostic, Windows, Linux other och openSUSE 10.2 (Felsäker). Väljer den första openSUSE 10.2. Skall bli spännande att se om jag kan boota Windows sedan, som ligger på en NTFS-partition. En blå bild kommer fram och openSUSE laddas, trycker på ESC-tangenten för att få fram lite information om vad den pysslar med. Nu startades installationsprogrammet igen.

Jag skall mata in lösenord för root-användaren. Välja ett namn för datorn (jag valde vaio) och en domän som den tillhör, hemma.lan blir bra. Nu kommer nätverksinställningarna. Jag vill använda Nätverkshanteraren, något openSUSE redan valt åt mig (jag kan inaktivera den om jag vill och köra på det gamla sättet). Brandväggen är aktiverad och SSH är inaktiverat, precis som jag vill ha det. IPv6 är aktiverat, jag använder inte IPv6 till något alls så jag väljer att inaktivera det. Mina nätverkskort har openSUSE hittat själv, dels det inbyggda Sony 88E8036 PCI-E (ett 10/100 Mib kort för Ethernet) och mitt Intel PRO/Wireless 3945ABG, nu blir det spännande. Kommer openSUSE klara av WPA? Jag har aldrig kört WPA i Linux innan, klickar på Ändra vid kortet. Väljer Operativt läge: Hanterad, ESSID: jonas, Authentiseringsläge: WPA-PSK, Nyckelinmatningstyp: Lösenfras, och i fältet för krypteringsnyckel skriver jag in min nyckel. Slutför genom att klicka Nästa. Klar med inställningarna för Nätverk klickar jag Nästa igen och hamnar i Testa Internetanslutning. Väljer "Ja, jag vill testa anslutningen till Internet" men noterar att den vill testa med mitt Ethernetkort, klickar Ändra Enhet för att välja WLAN-kortet. Nu testar jag genom att klicka Nästa.

Det tog tid det här, jag ser WLAN-lampan blinka till lite då och då men inget verkar hända. Jag avbryter testet och väljer att gå vidare utan att köra det. Skall felsöka detta senare. Authenticeringsmetod för användare ställer jag in som Lokal (/etc/passwd). Skapar användaren jonas och avmarkerar rutan vid Automatisk Inloggning. Får lite information om openSUSE 10.2, läser igenom den och klickar Nästa. Hårvaruinställningar, dags att ställa in skärmen som openSUSE hittat som 1024x768. Jag ändrar till 1280x800 och väljer att aktivera 3D-acceleration. Klickar på "Testa inställningar" för att se att det fungerar, vilket det gör. Skrivare har jag ingen här, så jag fixar inte med det. Ljudkortet har openSUSE hittat (ett 82801G (ICH7)), TV-kort har jag inget och Blåtand har openSUSE hittat och aktiverat, tjänsterna ställer jag in senare. Så där, nu var det klart. En svart bakgrund med lite text kommer fram och sedan startas en inloggningsruta. Jag skriver in mitt användarnamn som jag valde under installationen och trycker Enter. Jag skriver in lösenordet jag valde och trycker Enter. Skrivbordet kommer fram. På skrivbordet har jag en ikon med texten Hem, antar att det är min hemkatalog. Jag har en ikon som ser ut som en CD-skiva, det är openSUSE-DVDn som är monterad och klar. Jag har en ikon som ser ut som en MP3-spelare under den står det JONAS_IPOD, vilket jag döpte min iPod till i Windows. Dubbelklickar på den och mina mappar jag skapat på iPoden kommer fram. Jag har en papperskorg på skrivbordet också. Längst ned till vänster på skärmen har jag en ikon som ser ut som en dator, klickar på den och en meny kommer upp. Väljer musikspelaren Banshee. Får acceptera ett licensavtal för Real Media. Hade hoppats på att min iPod hade dykt upp där precis som Marcus gjorde när jag testade hans med SLED10, men icke. Kanske är min iPod "för ny", kanske fungerar inte Banshee i openSUSE på samma sätt som i SLED10 ? Får forska vidare i det senare, nu måste vi fixa WLAN:et. Klickar på ikonen för nätverk nere vid klockan. Får fram fyra WLAN, varav två är öppna. Väljer det jag själv har. Får upp en dialogruta för att välja säkerhet i WLANet. WPA Personal har openSUSE redan förstått att det är och jag skall skriva in WPA-nyckeln. Klickar på Logga in och något händer. Kommer tillbaka till rutan för nyckel. Jag gör detta ett par gånger och får samma resultat.

Startar Gnome-Terminal och sudo -s:ar mig till root, tittar med kommandot iwconfig om jag är ansluten till WLAN:et, det är jag! Skriver dhclient eth1 och får ett DHCP-lån, nu fungerar nätverket. Skumt, Nätverkshanteraren klarade alltså inte av att få ett lån från DHCP själv? Stängde dialogen för lösenord som kommit upp hela tiden och då dog nätverket igen. Provar att ansluta via Nätverkshanteraren och nu fungerar det! Skumt.

Startar YaST2, genom Startmenyn -> Fler program och YaST2. Väljer Ställ in online-uppdatering och kör den guiden. Det här tar en stund det också. Jag vill se om det finns några onlineuppdateringar för min dator innan jag fortsätter. Får meddelande att det är klart och väljer Onlineuppdatering i YaST2. Visst fanns det uppdateringar där. Uppdaterar systemet, en fördel med SUSE tycker jag är att den bara laddar ner de förändringar i paketen som är fixade, inte hela paket. Uppdateringen av till exempel stora paket som OpenOffice går snabbare än i andra distributioner som laddar ner hela paket. Fick en röd ikon med ett utropstecken nere vid klockan, openSUSE har tydligen hittat 39 uppdateringar åt mig. Well, jag håller på att uppdatera systemet redan, så jag ignorerar den så länge.

Passar på att titta vilka programvaror som är installerade: F-Spot, GIMP, Inkscape, OpenOffice, Evolution, Firefox, Gaim, Banshee, Real Player 10, Evince, Gnucash, Planner, Ett gäng spel och lite verktyg. Novell AppArmor finns med i YaST2, trevligt. I inställningscentralen som finns tillgänglig via startmenyn finns samma ikon som i SLED10 för Desktop Effects, skall bara låta uppdateringen genomföras sen skall vi se om XGL är lika enkel att få igång i openSUSE som i SLED10.

Klickar på Desktop Effects och visst ser det ut som i SLED10. Your graphics card is supported, 3D-acceleration aktiverat... Klickar på Enable Desktop Effects. Skriver mitt root-lösenord och loggar ut. Nu håller vi tummarna. Loggar in igen och Nätverkshanteraren verkar ha kommit ihåg mitt WPA-WLAN. Firefox laddar www.opensuse.org utan problem. Nu tillbaka till XGL, visst ser jag effekterna.. och kuben fungerar den också! XGL genom ett knapptryck.

Firefox är redan installerad, OpenOffice finns där, GIMP ligger och väntar på mig. iTunes, Skype, MSN och GroupWise kvar att fixa. Jag trodde att Banshee skulle kunna ersätta iTunes, något jag vet att den klarar, skall felsöka lite bara. Går in på www.skype.com och väljer att ladda ner Skype, den finns för SUSE 9 och senare version, klickar på den och får valet om jag vill öppna filen med zen-installer eller spara filen. Provar med zen-installer. Får ange root-lösenordet och klickar Install. The install was successful. Tittar i menyn och fler program. Högst upp ligger Nya program -> Skype. Klickar på ikonen och anger mitt Skype-användarnamn och lösenord. Vips var jag inloggad på Skype och kan kommunicera med mina skype-vänner. MSN löser jag med GAIM. GroupWise klienten och iTunes kvar.

Med undantag för att jag hade problem med WLAN:et och Nätverkshanteraren är det så här ett modernt operativsystem skall fungera.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Glömde att skriva att mina dokument på windowspartitionen är läsbara genom att gå till /windows/C i filsystemet. Jag kan dock inte skriva till partitionen, troligen för att det är NTFS som filsystem.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Överförde en mp3-fil från iPoden (kommer åt dem genom filsystemet) och dubbelklickade på den. Banshee startade och började spela den direkt. Funderade om Flash också fungerar, så jag surfade in på youtube.com och visst, filmerna där fungerade direkt. Tråkigt, vad skall jag nu behöva installera? iPoden i Banshee ja.. just det.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Nu har jag löst Banshee/iPod problemet, se jb: openSUSE 10.2 och iPod Nano 8GB (svart).

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

paraxelssons bild

Tack för ett mycket intressant inlägg, Jonas! Det är sådana här texter som det behövs mera av på portalen - tydliga rapporter från användare om hur ett visst system fungerar ur ett subjektivt perspektiv. Den här rapporten fick mig faktiskt att överväga att gå över till SuSE - jag planerar att byta dist i vilket fall som helst, och openSuSE kan nog bli en av de distar jag provar ut. Om inte annat skulle jag ju då veta att det finns någon kunnig att fråga på portalen när något går snett. Smile

Jag blev för övrigt också sugen på en vaio; har tittat på dem förr. Tråkigt om inte kortläsaren fungerar dock.

jonasbjorks bild

Det är bara memorystickläsaren som inte fungerat i SLED10, det finns en port (Express34) på andra sidan, till den kom en sådan där många-i-1-läsare, i vilken jag tryckte in ett SD-kort. Det ploppade upp som en enhet på skrivbordet. Bör finnas en Express34-läsare för Memorystick kort också.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .