Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: openSUSE 10.2 och iPod Nano 8GB (svart)

Efter att ha installerat openSUSE 10.2 på min laptop och konstaterat att Banshee inte hade stöd för min iPod fick jag börja felsöka lite. Google är min vän, jag fick många bra tips. Ett av dem var att installera paketet ipod-sharp, som innehållet ett kommandoradsverktyg som heter "ipod". Genom att skriva "ipod --list" kunde jag iaf se att openSUSE hade hittat min iPod och kände igen den. Banshee klarade av att spela upp en låt (mp3) jag kopierade över från att öppnat ikonen för min iPod på skrivbordet. Allt var frid och fröjd, men iPoden dök inte upp i Banshee.

Det visade sig att den version av Banshee som installeras av openSUSE 10.2 heter "Helix Banshee". Kanske skulle det fungera med Banshee-projektets egna Banshee? Jag lade till installationskällan (YaST2 -> Ändra installationskälla):

Protokoll: HTTP
Server: software.opensuse.org
Katalog: download/Banshee/openSUSE_10.2/

Efter det startade jag YaST2 -> Installera och ta bort program, och sökte efter "banshee". Markerade alla helix-banshee för borttagning och markerade alla banshee (utom banshee-devel) för installation. Klickade Acceptera och borttagning och installation påbörjades.

När det var klart startade jag "Musikspelaren Banshee" från Datorn-menyn längst ner till vänster på skärmen. Banshee hittade nu min iPod och alla låtar på den, men kunde inte spela upp någon av dem. Menyn Redigera -> Inställningar visade att jag hade stöd för FLAC, OGG Vorbis och WAV, men inte MP3. Vart hittar man MP3-stöd för gstreamer? Packman! In i YaST2 -> Ändra installationskälla igen och lägg till:

Protokoll: HTTP
Server: packman.inode.at
Katalog: suse/10.2/

När det var klart var det till att öppna YaST2 -> Installera och ta bort program igen. Sökte efter gstreamer. Det fanns en del och jag tänkte att det där gstreamer010-plugins-ugly verkar vara vad jag behöver. MP3 brukar kallas för ugly, dålig standard, ful licens med mera, så jag chansade. Markerade gstreamer010-plugins-ugly för installation och valde Acceptera. Den ville ha med sig ett helt gäng andra paket, så jag lät den få det. När all installation var klar (tog en minut) startade jag Musikspelaren Banshee från Dator-menyn igen. iPoden visades som innan, och nu kunde jag spela upp musiken från den. Jag har en del musik som jag köpt från iTunes Music Store, dessa gick inte att spela upp - utan markerades med texten (DRM).

Nu kommer jag åt min iPod både som lagringsenhet, via skrivbordet, och som musikspelare genom Banshee. Tänk att det behövdes så mycket strul för att få igång iPoden i openSUSE. Jag förutsatte ju att det skulle fungera, när jag faktiskt kunde spela upp MP3-musik redan efter installationen av openSUSE.

En sak som jag tänkte på var att min iPod användes av min gamla laptop först, vilket gjort att jag inte kunnat spela upp musik från den på min nya laptop. openSUSE verkar inte ta hänsyn till detta, utan jag kan synka och spela upp musik direkt från den utan problem.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kamis bild

Att få iPod att fungera kräver tyvärr massa mixtrande även i Fedora. Efter att ha testat en lång rad olika program för iPoden så har jag kommit fram till att amarok är det klart bästa.
Allting, även att föra över filer, fungerade från början utan något krångel.

martinljunggrens bild

Tack för denna guiden, den funkar och hjälpte mig verkligen att få igång min ipod nano (8GB) i openSUSE 10.2. Fick dock problem men några få mp3:or som inte kunde spelas längre, men det får jag väl stå ut med. Tack!

Martin Ljunggren