Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ua: Cirkusen fortsätter. Uppdaterat: eller kanske inte

Cirkusen på ubuntu-se verkar inte ha något slut. Nu har någon lagt beslag på IRC-kanalen #ubuntu-se varvpå ubuntu-se startar kanalen #ubuntusverige.

Tidigare har vi ju hört talas om att en massa medlemmar bannats, att namninsamlingar genomförts mot ledningen och att en ny ubuntusajt startats lite brådstörtat.

Vad fan håller ni på med?

Linux är ett fantastiskt operativsystem, kanske det bästa i världen? och Ubuntu är en mycket bra distribution, kanske den bästa? Vi har alltså någonting i världsklass att erbjuda.

Men runt omkring kör folk Windows för glatta livet, ofta av vanans makt eller på grund av framgångsrik marknadsföring. Det vill vi väl ändra på?

Fortfarande kräver myndigheter dokument i proprietära format och fortfarande finns det webbsidor som man inte kan använda för att man har "fel" webbläsare. Det vill vi väl ändra på?

Nu rustar Microsoft med Vista och en ny Officeversion. Vi kan räkna med en marknadsföringsstorm. Inför denna måste vi stå enade och visa upp alternativ som är fria och öppna. Fria och öppna inte bara i den där betydelsen med källkod och licenser utan fria och öppna för nya människor att komma med, få hjälp och känna sig välkommna.

Då får vi ställa in eldkastarna i garderoberna, snacka med varandra, sluta fred, kramas och finna oss i varandras olikheter.

Ubuntu betyder ju ändå medmänsklighet!

Uppdaterat:
http://www.linuxportalen.se/node/4888

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

hooloovoos bild

Jag tror inte det är så enkelt som du säger riktigt. Samlar man ihop folket så gör det säkert skillnad, men förmodligen inte tillräkligt.
Visst är linux ett underbart operativsystem, men man kan inte komma ifrån att man ibland måste kunna skriva en rad eller två i konsollen, iaf om man installerar och vill köra 3d applikationer, eller ha wlan och så vidare. Så det måste det förbättras på.
Sen så har linux egentligen inget att erbjuda som inte Windows har, inte som en vanlig användare ser det. Visst är kärnan bättre och säkrare än Windows, men det bryr sig väl inte en Svensson om. Inte heller bryr sig en vanlig användare om att det är öppen källkod, dom kan ju ändå inte ändra något i programmet som dom vill.

Jag tror stenhårt på dom kommande versionerna av KDE och Gnome. Det är vad vanliga användare vill ha, att man visar en bild på dom fönsterhanterarna och smörar på lite med att man inte får virus och datorn segar inte ner sig efter några veckors normal användning borde nog kunna få de flesta Windowsanvändare villiga att byta.
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

danielhedbloms bild

Kan bara hålla med. Linuxcommunityt är alldeles för litet ännu för att vi ska ha några krig med varandra. Varför skulle te.x Novell bry sig om linuxanvändare av fel distribution när det finns 90% datorer med Windows på man kan omvända? Bättre i långa loppet med en linuxanvändare än en Windowsanvändare som bara provat "din" distribution men inte tycker den passsar in filosofiskt/ekonomiskt/politiskt.

Vad gäller Ubuntu sverige så undrar jag verkligen om bråken beror på ubuntumänniskor eller andra som bara vill förstöra.

danielhedbloms bild

Jag tycker nog faktiskt Linux har massor med saker Windows saknar. Även om jag bara surfar saknar jag snabbt en massa verktyg från Linux.

Det är väl bara det att man inte kan sakna nåt man inte visste fanns eller var möjligt.

urbans bild

Jag förnekar inte att det finns brister, men är de ett skäl för oss att bita varandra i strupen?

Rapportera, fixa, testa är vad som gäller och förstås att skriva en massa dokumentation och handleda nybörjare i knipa.

Se'n är det inte så kul att stå där med modem och en nyinstallerad Windows, som får småkryp innan man ens hunnit tänka Windowsupdate, eller om man installerat själv och Windows inte hittar drivisar till det ena och det andra.

Som sagt, visst finns det brister, men det talar ännu starkare för att vi ska hålla ihop och hjälpas åt.
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

urbans bild

Alla sajter har väl sin del av folk som blivit bitna av galna hundar eller bara vaknat på fel sida - vem kan inte göra det.

Då behövs det kompisar och folk i ansvarig ställning som får dem att lugna ner sig eller rent av tvingar dem att ta en paus.

Gör man det i måttlig omfattning och på ett sätt som majoriteten uppskattar blir det inget problem.

Jämför med på krogen: Det finns bra vakter som med ett leende (och då menar jag förstås inte ett hånfullt sådant) hjälper fylleskallarna ut för att hämta luft eller ta en taxi hem. Det finns andra vakter som lyckas få det hela att sluta med slagsmål, polisingripande och domstol. Samma regler, samma uniform, men rätt olika resultat och olika grad av trivsel för övriga gäster som sippar på sin första bira.

Nu finns det förstås också blöjanarkister som tror att det bara för det handlar om frihet och öppenhet så får man göra precis vad man vill mot andra och att ingen form av organisation, regler eller ledarskap kan accepteras. Dessa har rätt mycket att lära sig innan de kan fungera ihop med andra människor.

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

alberts bild

Precis. På jobbet har vi windows och i början fick jag abstinens av att inte ha några unix-kommandon tillgängliga. Nu sitter jag 90% av tiden med ett mingw/msys eller cygwin-shell. Problemet är att bash är mycket långsammare under windows än under Linux. Det är enormt störande. Känns som man sitter vid en 10 år gammal dator, fast den är helt ny. Målmaskinerna vi jobbar mot kör Linux med typ 233MHz och när man loggar in mot en sådan flyter allt enormt fint. Sen när man är tillbaka i windows (3GHz p4 med 1Gb RAM-minne) så hackar det som på stenåldern igen.

abergmans bild

bara för att alla ska komma till sin rätt, så enl användare på Irc:n Ubunutu-se så har ingen tagit över IRC-kanalen.
"
-sebastean började OP:a sig av ingen anledning, och då blev han av med OP-rättigheterna.
-I övrigt är det precis som det alltid varit.
"

Då va det sagt
---------------


 

 

hooloovoos bild

Men tror ni att ni kan locka folk att gå från windows till linux genom att säga att bash fungerar fortare i Linux? Eller att konsollen är mycket bättre, eller nåt annat.
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

lundatoks bild

Varför inte? Windows har ju kommit med kopian Powershell nu, så när man kan erbjuda ett orginal med alla dom verktyg som finns till terminalen så har man ju även här ett bra argument. Wink

--
Ubuntu Linux