Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ua: Belägring pågår

Stor glädje syntes på Ubuntu Sverige efter gårdagens besked att de utslängda skulle få komma hem och att det tokiga svordomsförbudet. (Hur skulle det funka förresten, man kan ju inte ens kommentera teveprogrammen utan att bryta mot det: "Häromkvällen såg jag En liten jävla krogshow" *bannad*; "I kväll ska jag se En jävla jojk (SVT2 18:15) *bannad*) Tack och lov är de tossigheterna borta!

Dock verkar det finnas andra frågetecken att reda ut och ledningen hukar och vill inte svara på några frågor. Frågorna haglar in och efter uteblivna svar kommer insinuationer och spekulationer.

Vi känner igen visan från verkligheten utanför vars katastrofer, politiska affärer och andra kriser ofta lett till samma beteende. Locket på, inga kommentarer, några halvlögner och sedan är cirkusen igång och pöbeln nöjer sig oftast inte innan någon har avgått.

Det finns sätt att hantera den här typen av krissituationer:

  • Berätta det du vet (Ljug inte, hitta inte på något, spekulera inget, men det du vet kan du berätta, lugnt och sansat)
  • Erkänn fel och be om ursäkt

Avgå? - Nej, men vidga kretsen
Vid kriser och irriterande lägen är det vanligt att ropa på någons avgång, och visst kan det vara motiverat ibland. Om inte annat kan man behöva ändra organisationen, så att de som känt sig utan inflytande får del av inflytandet. Ta in några av de argaste kritikerna i moderatorjänget, och gör det nu! Hindrar några protokoll eller stadgar att dra in dem som fullvärdiga kan ni alltid adjungera dem. Bjud in dem till det, offentligt, NU!

Mer krävs nog --- från båda sidor --- för att få fred på ubuntu-se, men det får vi återkomma till.

Vill bara bolla en idé: Skulle LP kunna låna ut sina ubuntister som "fredsbevarande styrka" --- utan simpla knivhugg i ryggen här på LP? Vi vill inte splittra eller överge LP, men just nu gör vi kanske större nytta för Linux någon annanstans

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iveqys bild

intressant idé. Undrar hur det mottas hos ubuntu-se.

Ett alternativ hade ju varit att byta ut moderatorerna mot linuxportalen folk, i en övergång. Dock tror jag det är väldigt känsligt.

hooloovoos bild

Det låter som en bra idé, men är du säker på att dom skulle lyssna på ubuntu-se om vi kom ett gäng ubuntuare och försöka medla mellan parterna?
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

hooloovoos bild

Eftersom det verkar ha blivit lite bättre nu så kanske man ska avvakta några dagar så kanske det lugnar ner sig ännu mer.
Däremot kanske LP folket skulle skriva ett regelförslag åt dom? Det som är nu tycker jag verkar lite för mycket. Det enda som egentligen ska behövas enligt mig är:
Ha sunt förnuft eller få en varning. 2 varning är avstängning.

Men vill dom vara tydligare med reglerna där så kanske vi ska hjälpa till?
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

abergmans bild

Äh, mejla ubunut.com, dirigera URL:en till oss så tar vi över så stänger vi ner ubuntu-se.

-------------------


 

 

abergmans bild

Som jag uppfattar det så är det ledningen som är inkompetent och inte kan styra, tror att de är några chefer.
-------------


 

 

iveqys bild

nej det tror jag inte alls att de hade gjort (även om jag tror att det hade varit bra om de gjort så). Däremot finns alltid alternativet att som abergman sa, helt enkelt tvinga dem genom canonical. Det låter i och för sig ganska extremt, så jag hoppas det är något som vi slipper göra.

fria-ubuntu-se.org tippsade om att, på google, söka på bråk forum eller svordomar forum och se vilken träff som kommer först. Är detta verkligen något som är bra för linux? Bra för ubuntu? Bra för suse?

Det som stör mig mest är att varje dag blir nybörjare rekommenderade att börja med ubuntu, och ofta hänvisade till ubuntu-se.org för hjälp.

hooloovoos bild

Hur ska LP's elit (ubuntuarna) kunna göra nåt åt det?
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

abergmans bild

Så sant iveqy, planerar du komma på mötet ikväll btw?
Nej som det ser ut nu så är inte ubuntu-se någon rättvisande bild över Linux-communityn. och DET skadar oss alla. Jag tror inte att det kommer lugna sig innan de fått en ny ledning
----------------


 

 

jonasbjorks bild

Jag vet att vissa av er skulle kunna tro att jag gottar mig i den här konflikten i Ubuntu-SE. Tråkigt för er: så är det inte! Jag tycker inte om att följa den konflikt som är/var i Ubuntu-SE, eftersom den skadar oss alla. Oavsett ide om dist.

Jag pratade med en god vän idag och han sa så här till mig (ungefär): "Jag gillar inte dist-krigen, varför fokuserar inte folk på vår egentliga fiende - Microsoft". Han har så rätt.

"Ledaren" för Ubuntu-SE bor i Uppsala, ingen som bor där och kan bjuda ut honom på lite fika och resonera? Detta är absolut inget som gynnar vare sig Ubuntu, SUSE, Linuxportalen eller annat som handlar om öppen- och fri programvara.

Jag har erbjudit min hjälp till Ubuntu-SE via telefon och sagt att om jag tillfrågas kommer jag ställa upp med vad som behövs för att lösa konflikten hos dem. Min hjälp behövdes tydligen inte.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

urbans bild

Jag har anledning att känna mig övertygad om att Ubuntu.com och Canonical inte är ovetande om situationen.
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

abergmans bild

Ni kan inte göra mer än att försöka lugna ner saker och ting och kanske komma med goda råd. Ev så kanske man ska skicka iväg deras ledning på "basic ledarskaps kurs v1.0 av Abergman"
---------------


 

 

abergmans bild

jag tror det är bra om de lyckas lösa det själva, även om det verkar avlägset just nu. Men all heder åt jonas som tar tag i det.
---------------


 

 

iveqys bild

nej tyvärr, jag har tenta på lördag...

urbans bild

Hur? Vet inte säkert, men även RIKTIGA krig, men bomber och granater, där man dödat, lemlestat och våldtagit, kan ta slut. Folk kanske inte direkt gillar varandra efteråt, men man kan få folk att acceptera och respektera varandra, komma igång med att se till att folk får vård, vatten, mat, tak över huvudet, jobb, skola...

Emellertid behövs det ibland hjälp att hålla grupperna åtskilda ett tag, oberoende observatörer som ser till att fredsöverenskommelserna efterföljs osv.

Jag tror trots allt det här är lättare. Tänk er bara att det finns en massa vettiga människor utan gammal skit i bagaget, som sätter fokus på Linux och Ubuntu, som tålmodigt ber folk lugna sig, som tålmodigt samlar kloka förslag och presenterar dem på ett sansat sätt, som inte tar åt sig om de blivit påhoppade (det finns alltid någon annan som försvarar deras rygg). En tredje part.

Om jag är säker på att det funkar? Självklart inte, men har någon ett mer konstruktivt förslag. Måste vi fråga om vi är välkomna? Är vi inte medlemmar, kan vi regga oss på studs. De kan förstås banna oss, men då tror jag att de har fått skiten rakt in i fläkten... Vilka är med?

UPPSTÄLNIIIING!

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

abergmans bild

lördag? lycka till!
----------