Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dags för något nytt?

Jag kör sedan ett par år tillbaka Ubuntu - den första distribution som jag kände att jag kunde göra allt i. Den fick mig att helt slänga ut Windows, från att tidigare ha dubbelbootat, och gjorde mig till linuxanvändare på riktigt. Jag har helt enkelt varit såld på Ubuntu, även om jag kört mycket annat vid sidan av - främst slackware och debian.

Men nu upptäcker jag att jag sedan en tid tillbaka har börjat se mig om efter något annat att installera på skrivbordsdatorn. Jag vet inte riktigt varför. Kanske har jag vuxit ifrån mitt nuvarande system? Kanske är det lockelsen efter nyhetens behag? I vilket fall som helst behövs en genomgång av alternativen.

Jag har testat ett par distar via VMWare, och även dubbelbootat med någon SuSE-variant. Debian Testing lockar mig mest hittills. En tanke jag har är att installera ett så litet och smidigt system som möjligt, för att sedan köra specialapplikationer (webbutveckling, webb- och databasserver, Scibuntu) via virtualisering (xen, vmware eller qemu). Om inte annat så skulle det göra det lättare att göra underhåll av maskinen - en systemuppgradering riskerar inte att ställa till det längre.

Nå. De distributioner jag hittills väljer mellan är nämnda Debian Testing, kanske openSUSE efter Jonas ypperliga beskrivning, eller kanske Zenwalk som i sådana fall tar mig tillbaka till Slackware-rötterna. Fedora återstår att prova.

Men spelar distributionen egentligen någon större roll? Vad som helst med hyfsat bra pakethantering (apt-get, tack!) och ett smidigt grafiskt system (Gnome eller något lättviktigt, i alla fall inte KDE) borde ju duga. Nä, jag får nog filosofera vidare lite kring hur jag tänker mig att mitt arbete vid datorn ska se ut - sedan stolpa upp mina krav och se vilka distributioner som uppfyller dem. Med VMWare eller liknande skulle jag ju klara mig med ett stabilt, konservativt system i botten, och sedan köra allt som är det minsta benäget att smutsa ned min dator eller krascha i en virtuell maskin.

Ni får nog höra mer från mig i de här frågorna!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

En liten kommentar om Debian testing. Jag körde länge den, men sen läste jag att, på grund av Debians system med experimental/testing/stable så hamnar testing lite i kläm när det gäller säkerheten.

När ett säkerhetshål upptäcks i ett program så fixar personerna som kodat programmet felet (oftast) ganska kvickt. Sen kommer fixen raskt in i Debian/experimental och om det rör Stable så bakportas fixen dit också. Men det kan dröja ett tag innan fixen kommer till testing, eftersom ett paket måste testas ett tag i experimental innan det kommer ner till testing.

Men om man bortser från säkerhetsbiten så kan man säga att testing är en alldeles utmärkt kompromiss mellan stabilitet och att alltid ha relativt färska paket.

paraxelssons bild

Tack för kommentaren! Det hade jag inte tänkt på.