Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows låter XP stjälpa sina dualbootande användare?

Jag satt och slöläste lite mail från SSLUG när jag ser att Windows "säkrat" upp XP ytterligare.

Följande händer alltså enligt http://www.linuxdevcenter.com:

1. Installera Windows
2. Installera Linux med tillhörande bootloader, Grub eller LiLo.
3. Starta om datorn och välj Windows.
4. Starta om datorn igen.

Nu har Windows egenmäktigt skrivit över den "felande" MBR:en.

Detta betyder i slutändan att vi är tillbaka på ruta ett med floppies. En artikelförfattare beskriver det på detta sätt:

Apparently, Windows had detected that the boot sector had been compromised and intended to "fix" the problem by rewriting the correct boot information from a backup copy. When I saw this, my immediate fear was that if I let this happen, I would have no way to return to the Linux installation I had just configured. I pressed and held the power button until the system finally shut down.

Jag har inte testat det själv men läs här:
http://www.linuxdevcenter.com/pub/a/linux/2005/04/07/distroswap.html

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

poka64s bild

Är detta en uppdatering som gör det?

För jag har dualboot och för mig fungerar det utmärkt, har dock inte uppdaterat windows på en vecka eller två (har en laglig version om ni funderar).

Edit: ser att artikeln är rätt så gammal om man räknar i internettid.

danielhedbloms bild

Precis det här händer på min jobbdator när jag försöker köra DualBoot. Windows gör mos av MBR slumpmässigt. Detta var en Dell Latidtude, utan en massa OEM installerat krafs.

Lösningen var att köra XP under wmware ovanpå linux istället.

paraxelssons bild

För mig var det så när jag var tvungen att dubbelboota under en period. Varje gång XP startades skrev det över MBR. Riktigt irriterande. Min enda lösning var att starta grub via ntldr. Inte särskilt optimalt, och möjligheten att lägga datorn i dvala försvann. Som tur var kunde jag ta bort dubbelbootningen efter ett tag.

FoHs bild

Alltså... Jag brukar ju alltid förorda att installera GRUB till Linuxpartition, och sätta den till boot-partition. Här är ännu en anledning att göra på det viset antar jag Smile

fedors bild

artikeln är ju gammal
Det är inga problem att köra duelboot med windows

extons bild

LINUX.EXTON.NET - Boot- och körbara linuxskivor på svenska

Det ska absolut inte behövas. Jag har flera linuxsystem installerade på mina fyra datorer jämte ett windowssystem på varje. På min "bästa" dator har jag 13 linuxsystem + WinXP. Alla windowssystem är uppdaterade. Inga som helst bootproblem vare sig med GRUB eller LILO. (Båda i hda/MBR). Läs gärna mina "handledningar" om Multiboot med GRUB eller LILOlinux.exton.net.

LINUX.EXTON.NET

lundatoks bild

Aha, tja, i så fall kan vi ju avblåsa alarmet! Wink

Jag satt precis och surfade lite runt problemet och det verkar som att det finns två busar med i leken iallafall. Dels verkar HP:s laptop-mjukvara kunna göra detta och dels så finns det antivirusprogram som utfört denna manövern.

--
Ubuntu Linux