Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gigahertz

Medlem i gigahertz-klubben

I julas fick ett nyttmoderkort, en ny processor och nytt minne. Underbart! Jag har länge suttit på min 996 MHz Compaq med 256 MB i RAM och såg nu fram emot att ha över en gigabyte RAM och över en gigahert i klockfrekvens!

Dock så var min processor slut, minnet jag ville ha var ju också slut. Men i förrgår hade de äntligen kommit (kan ni tänka er vilken lång väntan...). Jag skyndade till affären precis innan stängningsdags och fick ut mina saker.

Här hemma möter jag ett nytt problem. Moderkortet vill ha en 12 V strömsladd också. Jag hade ingen och affärerna var stängda Sad.

Igår var dock datorn uppe och snurrade (äntligen!). Det är fantastiskt med linux! En ny dator, och en ny installation (har numera AMD64) men alla mina inställningar finns kvar Laughing out loud. Underbart!

Nu kan jag äntligen testa compiz, spela warcraft 3 osv...

Men det är inte lite utan att undra om det varit bra för mig att ha en "kass" dator. Jag använder uteslutande terminalen, vilket gjort att jag lärt kännamitt system. Att tidigare använda nått grafiskt har känts för långsamt.

Nästan alla program jag använder har hög inlärningströskel, men är otroligt snabba (fluxbux, qiv, mplayer, vim), hade jag tatt mig tid att lära mig det här utan att behöva det?

I vilket fall som helst så är jag glad att jag har nått nytt att leka med Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mantonos bild

Drygt en gigahertz och AMD64? vad ar det for nagon processor?

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

iveqys bild

det är en amd sempron 3400+ men en klockfrekvens på 1,8 GHz

btw så lyckades jag få in beryl nu också, UNDERBART!

Kristians bild

Jag har en amd sempron 3000+ 1.6 Ghz. Jag kör dock ganska mycket terminalprogram ändå, just eftersom gtk+/qt inte är sådär väldigt rappa och min processor scalar ganska långsamt (det tar sådär en sekund innan den fattar att den måste gå ifrån 800mhz till 1600 mhz Tongue), vilket sölar ner programstarter.

Du brukar hylla fltk, och det är verkligen snabbt. Dock stödjer det väl inte "layouts", så man måste placera ut kooordinater själv - vilket känns lite old-school?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

iveqys bild

Jo fltk gillar jag, framför allt gillar jag när jag tänker långsammare än vad datorn arbetar. Smile

Vad menar du med "layouts"? En grafisk miljö för att rita upp programmen?

I så fall finns fluid. Det är litet, smidigt och trevligt. Men lite speciellt.

En fin tutorial finns här:
http://www3.telus.net/public/robark/

Kristians bild

En layout-manager beräknar koordinater och placerar ut gui-komponenter enligt vissa regler. Både javas swing/awt, qt, gtk+ och många andra toolkit stödjer detta. Den stora fördelen är att man slipper beräkna positioner och storlekar manuellt, vilket blir jobbigt om man tex. plötsligt vill göra en enda knapp (som ligger mitt bland en serie andra komponenter) lite större, då detta påverkar förhållandet till alla andra.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

iveqys bild

Det tror jag tyvärr inte att det finns stöd för (kan dock inte utala mig om fltk2, eftersom den ännu testas, och inte är något jag satt mig in i än (den har testats i några år nu om jag fattat det rätt)).

Har du skrivit något i fltk? Det skulle vara kul att höra vad du tycker om skillnaderna mellan de andra biblioteken.

Kristians bild

Nä jag har bara tittat på små kodexempel - inte gjort något av värde

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------