Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

HD-DVD BluRay kommer troligtvis förlora 'kriget'

Sony har tagit ett stort beslut nu och förbjudet vuxet material att produceras på skivor under deras HD-DVD BluRay teknik. Oavätt vad man har för inställning till porr så är det bevisligen en mångmiljardindustri som bland annat gjorde så att VHS vann över Betamax tekniken.

Flera företag som tillverkar erotisktfilm har försökt trycka filmer men än så länge har ingen HD-DVD BluRay tryck firma vågat då de är rädda att tappa sina licensrättigheter ifrån Sony.

Även om jag själv inte precis är intresserad av denna typ av material så anser jag det vara totalt värdelöst att ett storföretag kan gå in och bestämma vad som får släppas eller inte.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Helt sanslöst. Är det lagligt att producera erotiskt material så borde det vara olagligt för företag att försöka förbjuda att materialet släpps på ett visst medium.
Men en sak undrar jag över. Är inte Sony ägare till Blueray och inte HD-DVD?

luciddreams bild

det är inte hddvd utan på blueray skivor.

//luciddream

mindlights bild

Någon som har en länk till eventuell källa för nu har det kommit en hel del rättelser i kommentarsdelen så man börjar bli lite intresserad av hur det egentligen ligger till Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hooloovoos bild

Den här nyheten förvirar mig bara. Sony har väl ändå gjort Blu Ray. Sen så har väl HD-TV inget med HD-DVD att göra? Har ens HD-TV nån konkurrent?
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

hoths bild

Det finns skäl att notera vad porr-industrin väljer för format. Man kan tycka, vad man vill, om det material de producerar. Det som är intressant här är förhållandet mellan utgivare av material och licensgivare av teknik. Problemet i hela denna sörja stavas DRM, som den är implementerad här. Att man som licenstagare kan bli av med sin licens att producera skivor i formatet. Föreställ er det hända med CD eller DVD, nej det är omöjligt.

 

Men, med Blue-Ray blir det möjligt. Detta eftersom vid start av uppspelning så kontrolleras om det är en godkänd licenstagare som har producerat skivan. Detta sker genom att en spärrlista inkluderas på skivorna. Innehållet används sedan för att uppdatera spärrlistan i själva spelaren.

 

Följande kan alltså ske: Du har köpt och spelat upp en godkänd skiva. Allt fungerade. Därefter blir licenstagaren av med sin licens. Du köper en ny skiva och spelar upp den. Allt OK, än så länge. Men, sedan skall du spela upp din första skiva och nu fungerar den inte längre. Inte undra på att licenstagarna är extremt rädda för att stöta sig med Sony! Allt deras material kan plötsligt bli ospelbart!

 

Men, inget att bekymra sig över; Det drabbar ju bara Porr-industrin och den tycker vi ju inte om, eller? Jo, det gör vi. Det är en del av yttrandefriheten att inte någon annan godtyckligt kan begränsa den. Vem blir nästa att drabbas? Någon Sony inte tycker om eller någon stat som utövar påtryckning på Sony för att få dem att förbjuda något olämpligt? Nu är vi inne på ett brant sluttande plan. Vilken politisk åsikt, eller annan kultur-yttring, kan då bli censurerad?

 

Om formaten; för att göra det lite mer förvirrande(?) så finns den två olika "HD-DVD"-format.


  • HD-DVD
    plats för ca. 25GB, blå laser, ett lager, använder DHTML för menyer och interaktivitet (enklare att garantera funktion)
  • Blue-ray (Sony mfl.)
    plats för ca. 50GB, blå laser, två lager, använder Java-program på skivan för interaktivitet och menyer (svårare till omöjligt att garantera funktion, enligt kommentarer nedan)

 

Några artiklar om Blue-ray och DRM från nätet


  1. Gates: Blu-ray DRM is 'Anti-Consumer', en kommentar från Bill Gates
  2. HD DVD: Blu-ray Has Problems, notera speciellt vad FOX har hittat på!
  3. First Blu-ray PC drive won't play Blu-ray movies -- We know, notera även detta; Det krävs speciell hårdvara, och mjukvara, för att dekryptera och möjliggöra uppspelning. Någon som tror detta kommer fungera för Linux?

 

Baserat på detta tycker jag det är ett bra val att INTE välja Blue-ray formatet.

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Första skivan knäckt?!? Nu börjar det! Blir det en lavin av knäckningar så kommer Sonys blacklist-system visa sig från sin rätta sida och dra på sig massiv kritik!

http://mikrodatorn.idg.se/2.1030/1.92609

----
Linux växer snabbast!

fredentofts bild

Förstår inte riktigt vad HDTV har med saken att göra heller. Om det nu inte får produceras på HD-DVD så lär det komma på Blu-Ray.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

ein.anderssons bild

Varnar för att innehållet på vissa länkar inte är lämpligt för barn och ungdomar under 18år

http://homecinema.pocket-lint.co.uk/news/news.phtml/6209/7233/porn-blu-r...
http://blogcritics.org/archives/2007/01/13/155907.php
http://www.macworld.com/news/2006/05/02/pornhd/index.php?lsrc=mwrss
http://www.nowpublic.com/sony_says_no_to_porns_blu_ray_money_shot

-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

ein.anderssons bild

Råkat skriva fel i rubriken Sad
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

Kristians bild

Porren guidar teknikens utveckling http://www.youtube.com/watch?v=eWEjvCRPrCo

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

polters bild

Ja detta lär avgöra medie-kriget till HD-DVD's fördel, och det är jag glad över, för Sony ska inte lägga sig i innehållet på de lagringsmedia de säljer.

fredentofts bild

HD-DVD är ett format och Blu-Ray är det konkurrerande.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

hoths bild

xxx-företagen visar dessutom vägen hur man säljer nerladdningsbar media via internet. De vanliga (film-)företagens lösningar har hittills varit riktigt usla.

----
Linux växer snabbast!

ein.anderssons bild

Sony defingerar Bluray som HD-DVD Bluray. konkurerande format är HD-DVD utan blueray. Tog och kollade upp det och var anledningen till min förvirring innan.
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

lundatoks bild

Det spelar liksom ingen roll vad Sony kallar det om ingen annan gör det och då skapar det bara en lätt begreppsförvirring. Men vill du hellre vara korrekt än förstådd är då på god väg... Wink

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar