Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Partitionera Ubuntu !?

Har försökt en tid att få klarhet i hur man partitionerar Ubuntu.
Jag har windows xp installerad på 2 diskar, varav en är partionerade
så jag har tillgång till C,D,F samt E som är min DVD.

Nu har jag ytterligare 1 disk på 120 GB där Ubuntu skall installeras. Jag har
gjort en vanlig installation av hela HD och det har funkat, men nu
vill jag göra en installation med partionering.

Vet inte vad systemet kräver i Ubuntu, men 10 GB borde väl räcka. Jag vet
vid tidigare installationer att man kommer fram till en punkt där man kan välja
manuell partionering. Det är från den punkten jag blir osäker.
Hur exakt går man vidare steg-för-steg!?

Läste detta men det raderade inte ut några frågetecken:

"Installationen

Under installationen så kommer man till avsnittet partitionering (screenshot). Där ska man välja manually edit partition table. Välj sedan den nyskapade partitionen och skapa en logisk partition, ändra sedan use as till ext3 och som mount point ska det vara root filesystem, det betecknas med ett /. Den partitionen som är 800 Mb ska stå som Växlingsutrymme. Välj också att de ska formateras.

Nästa avsnitt som kan vara lite bökigt är Network configuration, om det krånglar så välj att den inte ska configurera nätverket, det kan man göra enkelt när installationen är klar."

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Jag skulle nog tycka att 10 GB är lite snålt. Särskilt om du inte har en separat home. Jag har installerat "lagom" mycket applikationer och jag är uppe i 12 GB (iof en del vad gäller utveckling och ett antal skrivbordsmiljöer, men jag tror att varje typ av användare kan fylla en sådan mängd HD oberoende av vad datorn används till). Så kan du avvara 15-20 GB så är det nog att rekommandera.

Jag brottas lite med qemu och xvidcap då jag tänkt göra en liten flash/theora-film som visar precis det du vill göra och en del andra småknepiga saker. Håll ögonen öppna....

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

grimwags bild

Tack Kristian! Jag väntar med spänning!

snabelsvens bild

Om du har en disk på 120 gb så vore det ju inget problem att , om den nu sitter i datorn välja detta : Skapa en "primär partition" på 10 gb sedan en utökad på resten .

I den primära partitionen använder du allt, dvs 10 gb till "/" formaterar detta som antingen ext3 eller reiserfs (jag föredrar det senare) sedan skapar du i den utökade partitionen en Swap som motsvarar ditt ram minne efter det använder du resterande till "home" formatera i samma format som "/".

Sedan har du alltid möjlighet att radera din "dist" och prova något annat om du så önskar utan att behöva radera "/home" där allt ditt sparade material ligger! .

Och du behöver inte heller oroa dig för ditt Win, för när du startar om datorn så får du frågan vad du vill starta.

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Kristians bild

Jag hade problem med att processer dog i det virtuella ubuntu under qemu, sen upptäckte jag att qemu bara får råda över 128 mb RAM för den virtuella maskinen som default, stackaren. När jag ökade till -m 256 försvann problemen. Vissa delar av installationen går toksegt både i verkligheten och särskilt i en virtuell maskin, det vill ingen kolla på - därmed behöver jag ett vertyg för att klippa film under gnu/linux. avidemux verkar klara jobbet (hyfsad motsvarighet till Windows Movie Maker). Det finns även cinelerra, men varför ska man skjuta myggor med kanoner? Ungefär på samma sätt som att jag alltmer kör vi vid enklare textredigering istället för att slänga upp hela emacs.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

grimwags bild

Tack! Gör ett försök i morgon!

Kristians bild

För att nu lösa ditt problem istället för att flumma om qemu...

Du har alltså en befintlig 100 GB ext3-partition? Vill du behålla ditt system eller vill du radera den befintliga installationen? Hur som helst bör du göra backup på dina personliga filer.

Vi antar att du gjort backup på allt viktigt, då högerklickar du på din stora 100 GB disk och på den ext3-partition som finns där, välj Delete. Därefter högerklickar du på det nya uttrymmet och välj New, Ext3, storlek 20 GB (ev. ja till att den ska formateras). Tryck OK och fullfölj operationen. Kom ihåg vad den nya partitionen döptes till (förmodligen /dev/sda1 eller något sådant, men var noggrann på den punkten!!!) - det är den som du ska välja i ett efterföljande steg som systemets huvudpartition /. Jag tror det kommer klarna därefter. Kika lite på http://www.psychocats.net/ubuntu/separatehome vad gäller gparteds menyer.

Vill du vara helt på den säkra sidan, så skulle jag koppla ur de andra diskarna tillfälligt. Då kan du leka hur mycket du vill med din USB-disk utan att vara rädd att något går fel. För att ubuntu efter installationen ska "upptäcka" de andra diskarna (vilket vanligtvis görs automatiskt under installationen) måste de i det fallet monteras manuellt, men det är ett senare problem som vi kan ta då.

Nu kommer < 80 GB av din disk vara oanvänt tills vidare, men det kan vi också fixa med senare när systemet är installerat och fungerar.

*EDIT* Kolla in den första filmen på
http://doc.ubuntu.com/screencasts/

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------