Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Försökte Installera Ubuntu!

Fick lite råd och har nu försökt installera Ubuntu med partitioner.
Det jag noterade när jag loggade ut efter mitt försök var att
jag fick ett fel meddelande: Failed stopping Raid......
Börjar fundera på att testa openSUSE-10.2-GM-DVD-i386. Det är kanske bättre för min dator!?
När jag testade skapa partioner blev det så här enligt mina screenshots:

Bild:Ububunt 1
Här är starten för mitt äventyr. Tryckte på den oranga pilen som flyttade mig framåt där jag manuellt kunde justera storleken genom med musen dra från höger till vänster för att skapa en ny storlek på c.a 20MB

Bild: Ubuntu 2.
Det blev så här! Men nu var resten av disken
unallockaed. Så ja antar jag skall göra nått mer. Eftersom jag inte kom på det så trycket jag forward.

Bild:Ubuntu 3.
Då kom jag hit. Eftersom jag nu var helt förvirrad sluta jag att logga ut!

BilagaStorlek
Ubuntu 1.jpg238.55 kB
Ubuntu 2.jpg255.42 kB
Ubunt 3.jpg268.93 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

battras bild

Hur hade du t'nkt partitioner hårddisken - vill du spara en partition med något annat, eller är du beredd att ge hela hårddisken till ubuntu så att den får göra vad den vill med det? Eller vill du partitionera på något speciellt sätt, t.ex. en speciell boot-partition eller en home-partition?

snabelsvens bild

Om du har en disk på 120 gb så vore det ju inget problem att , om den nu sitter i datorn välja detta : Skapa en "primär partition" på 10 gb sedan en utökad på resten .

I den primära partitionen använder du allt, dvs 10 gb till "/" formaterar detta som antingen ext3 eller reiserfs (jag föredrar det senare) sedan skapar du i den utökade partitionen en Swap som motsvarar ditt ram minne efter det använder du resterande till "home" formatera i samma format som "/".

Sedan har du alltid möjlighet att radera din "dist" och prova något annat om du så önskar utan att behöva radera "/home" där allt ditt sparade material ligger! .

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Kristians bild

En av de enklaste partitioneringarna man kan göra vid installation av GNU/Linux är en stor partition som monteras som / och ytterligare en partition av storleksordningen 512 MB - 1 GB som swap (används då RAM inte räcker till). Ubuntu väljer att göra detta som default och det är vad du ser i första bilden. Jag kör själv en liknande konfiguration men har en extra partition för media.

I andra bilden har du raderat / -partitionen, skapat en ny / i det gamla uttrymmet på 20 GB men behållt swappen. Därför har du fått ett "hål" mitt i. Det du ska göra är att radera både / och swap och därefter skapa en 20 GB partition och direkt efter denna skapa en swap på cirka 1 GB, så försvinner "hålet". Sen trycker du på nästa och väljer / och /swap efter vad du skapat i det förra steget.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------