Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hjälp sökes, förslag på skript!

Jag har tänkt att mina elever på KY-utbildningen skall få skriva skript på fredag som kan hjälpa en normal användare i Linux att få igång olika saker. Jag har en del ideer själv, men kom att tänka på att det finns många smarta människor på LP.

Tanken är att det skall skrivas skript som hjälper till att installera NVidia-drivarna, lägga till paketkällor, med mera.. Om mina elever inte totalvägrar så vill jag publicera skripten på LP så de hjälper communitien med något som kan göra nytta.

De lär sig Bash just nu och vi har gått igenom grunderna och lite till. De har rätt bra koll på Dialog så de kan skapa riktigt fina skript.

Kom med förslag på skript att göra!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Script som (ev. lägger till källa/källor och) installerar MP3-stöd, libdvdcss och tar bort den begränsade xine samt lägger in den fullständiga xine. Kort sagt, allt vad det nu heter och krävs för att få igång MP3 och DVD-spelande på en Linux-burk.

Detta är drömmen/målet: ge ETT kommando/script och allt 'bara funkar'!

***drömmer***

----
Linux växer snabbast!

hooloovoos bild

Ett skript för att få in MythTV på en dator skulle inte vara fel Smile
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

paraxelssons bild

Ett bash-script som modifierar användarens bookmarks.xml eller vad nu firefox bokmärkesfil heter, så att man automatiskt kan lägga till bokmärken. Önskvärt för Scibuntuprojektet, scibuntu.sourceforge.net.

iaidokas bild

En ersättare till rm som istället för att ta bort filer lägger dem i en papperskorg, så man kan göra undo senare om man dabbar sig.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

robinrs bild

Nåt som kollar upp vad man har installerat och jämför med en "måste"-ha lista, i vissa fall baserat på ens aktuella desktop. T.ex. Ev i form av tip-of-the-day. Om man inte har ett visst paket så får man ett tips.

"Med kdeaddons installerat kan du filtrera på filtyp i konqueror, t.ex. bara openoffice-dokument"
"Med aspell-sv får du stavningskontroll på svenska i KDE"
"bash-completions-paketet är ett måste. Det ger komplettering av, inte bara filnamn, utan också andra typer av argument och flaggor"

Lägg skripten i ett CVS-arkiv så folk kan skapa patchar och förbättra skripten.

Kristians bild

Ett kanonprojekt vore ett skript som konfar wlan som kräver ndiswrapper per automatik. tex. genom att grepa lspci och därifrån ta hem och konfigurera rätt firmware

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mauths bild

Det räcker ju med ett alias i .bashrc för att lösa det, kan väl inte räknas som ett skript.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

fsns bild

Det beror ju på hur fiffig man vill vara. Ett sådant script skulle kunna implementera mer avancerad hantering av skräpkorgen, som till exempel:

- Automtaisk återställning till det ställe man tog bort filen från. Kräver att man sparar meta-data om filen man tar bort. Och man får lägga till en check så att det inte finns en ny fil med samma namn på platsen man vill återställa filen till, isåfall kan scriptet vägra lägga tillbaka filen, eller ge den ett nytt namn.

- Delete/undelete av filer med olika generationer.

- Delete av filer med samma namn från olika ställen. Ställer ytterligare krav på metadatat, och hur filerna lagras/namnas i papperskorgen.

- Olika vinkling på hur man begär att göra undelete, ex.vis "lista papperskorgen och ge mig den filen" kontra "ge mig filen som fanns här med det namnet".

- Rekursivt ta bort/lägg tillbaka många filer.

 

Om man inte funderar över sin datamodell för metadatat så riskerar ett sådant här script att bli väldigt långsamt, så jag tror att det kan vara en tuff uppgift.