Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Starta NFS vid boot

Jag har installerat Suse 10,2 på min laptop, och det funkar bra.

Bortsett från att NFS inte startar när jag bootar datorn. Innan någon frågar så har jag ställt in att det skall startas. För att komma åt min NFS-server (som kör Suse 8,1) måste jag starta YaST. Sedan väljer jag NFS-klient. Väl där räcker det med att klicka på "Slutför", jag behöver inte ändra något.

Är det någon som har några tips vad jag kan göra för att få det här att funka automatiskt?

PS: jag hade tidigare en annan laptop, med Suse 9,1 och det funkade klockrent: boota datorn så kom jag åt servern.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Personligen hade jag lagt till nfs-diskarna i /etc/fstab, hur man nu gör det i Yast.

Då borde dom monteras när nätverket går igång, Ubuntu kör jobbet netboot eller liknande vid uppstart, efter nätverketsstart.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

sundmarks bild

När du går in i YaST och konfigureringen för NFS-klienten, finns din NFS-volym med i listan?
Har du öppnat brandväggen?
Jag antar att du följt instruktionen i dokumentationen avsnitt 29.2 Importing File Systems with YaST (sid 468 och framåt).

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

uffe_nordholms bild

NFS-servern finns med i /etc/fstab, och jag tycker jag följer instruktionerna enligt avsnitt 29.2 Importing File Systems with YaST. Jag börjar undra om det kan bero på fel rättigheter på boot-skripten.

Nåja, jag har hittat en tillfällig lösning i alla fall: stäng inte av arbetsdatorn...

lundatoks bild

Nåja, jag har hittat en tillfällig lösning i alla fall: stäng inte av arbetsdatorn...

Shock

Jag fattar inte hur det går till. Tar Yast bort raden vid omboot?

Denna raden har jag i min /etc/fstab:

biglebowski:/var/www-molug /home/magnus/sites/molug nfs auto 0 0

Detta räcker för att få en exporterad mapp monterad varje gång.

Namnet biglebowski finns även med i /etc/hosts-filen eftersom jag inte orkar ratta en dns här hemma. Smile

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

uffe_nordholms bild

Jag har den här raden i /etc/fstab:

192.168.1.3:/home/uffe /home/uffe/server nfs rw 0 0

Det är IP-adressen till servern, mappen på servern som skall delas ut, mappen på arbetsdatorn där servern skall monteras, och resten av raden vet jag inte precis vad det är.

lundatoks bild

Testa att byta rw med rw,auto och boota om.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

uffe_nordholms bild

Det hjälper inte. Nåja, jag kan låta arbetsdatorn vara på hela tiden. Och e få gånger jag stänger av den finns det ju ett snabbt sätt att komma runt det.