Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

IT-branchen skriker efter folk

I min lokaltidning läser jag att svenska IT-bolag formligen skriker efter folk. Branschen gör allt för att få unga att våga satsa på IT-utbildningar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mauths bild

Jag tycker det verkar som om de flesta teknikbrancher har svårt att rekrytera.
Jag tror att det beror på att de söker civilingenjörer/tek. doktorer med minst 10-års erfarenhet som är yngre än 25 år samt kan tänka sig jobba dyngnet runt för nästan ingen lön.
Jag har inte svårt att förstå att man har svårt att hitta lämpliga kandidater att anställa.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

danielhedbloms bild

När man söker personal med kompetens i väldigt smala områden är det svårt att hitta någon som passar. Vill man dessutom att denna person ska ha lång erfarenhet blir det ännu svårare.

När man vägrar att ta in nyutbildad personal känns det främmande att man då skriker om att få fler att utbilda sig. Man anställer ju inte nyutbildad personal.

Jag tror faktiskt företagen i sverige får göra som utomlands, att man internt utbildar folk med grundkompetens i den specifika spetskompetens just det företaget behöver. Skattepengar ska inte gå till att låta företag spara pengar på att inte utbilda sin egen personal.

ekirs bild

Jag tror det kommer bli lite med IT som alla andra lite äldre och beprövade teknikbrancher som elektronik, mekanik, byggnadsteknik, m.m. IT har varit väldigt "hippt" bland många unga dom senaste 10-15 åren just därför att det har varit nytt -eller åtminstonde nu kommit igång på alvar. Samma gäller bioteknik.

När det inte längre är nytt så är det inte lika populärt längre. T.ex. om man ska jämföra med elektronik -som jag läste på gymmnasiet- så kommer hälften av alla Sveriges elektroingengörer gå att i pansion inom 10 år. Alla använder elektronik i sin vardag. Ändå är det inte så populärt att läsa. Vi var 18 personer i min årskurs som läste elektroteknisk på gymmnasiet i hela Uppsala. Det går rätt många tusen gymmnasieelever i uppsala. gymmnasieelever t.ex. Ingengörsklasserna i elektronik på Uppsala Universitet är inte mycket större.

mernils bild

Jag håller helt med. Platsannonsernas kravspecar är idiotiska! Var det inte Eriksson som nyligen erbjöd sina anställda som passerat 35 år, ett fett avgångsvederlag om dom slutade, för dom ville bereda plats för att anställa yngre personal? Så jävla korkat så jag inte har ord!
________
Molon labe

mikehers bild

Förstår inte alls vad du menar med underbetalda!???

Läser själv datorsystemteknik andra året på högskolan och räknar med att få minst 25.000 när jag kommer ut i arbetslivet igen tycker du det är dåligt??

Nej felet ligger i andra saker... branchen lockar inte och ungdomar idag läser hellre ren flummutbildning på högskolorna som definitivt INTE leder till jobb efter utbildningen.

Folk är livrädda för matten t.ex. och alla hävdar att "matte är inte min grej" vilket ofta är ren bullshit eftersom man inte vågat/orkat anstränga sig för att komma över den där förbaskade tröskeln till att förstå hur mycket matte det finns och hur mycket det faktiskt används
i vetenskap, samhället etc...

Saken gör ju inte det bättre att det finns idag alldeles för många rent av skräputbildningar eller utbildningar där man tar in alldeles för många elever mot vad det finns jobb inom området.

Man hör ofta om "arbetslösa akademiker" men frågar man vad de läst visar det sig att de läst flummvetenskap, filmvetenskap etc.. eller nåt annat som inte leder till jobb just därför att ALLA läser samma utbildningar.

Vi hade högskolan i Halmstad i år FYRA som valde datorsystemteknik medans ekonomi, pyskologi, multimeda etc.. lockade minst 50 tal per program på utbildningarna.

Halsmstad , liksom många andra högskolior, riskerar att få lägga ner datorutbildningarna just därför ingen söker in på det och det ser jag som en skrämmande utveckling för sverige...

HH har exempelvis infört möjlighet för studenter att läsa upp gymnasiet mattebetygen på högskolan (för det krävs trots allt en del matte om man vill bli IT-ingenjör/programmerare) men inte ens det lockar!?

Visst utbildningen är jobbig som bara den och man får ofta lägga 7 dagar i veckan på studierna men det vill folk inte idag för folk i sverige tycks tro att allting är gratis. Man vill ha hög lön men vill helst ligga på soffan typ. Men dessvärre är verkligheten inte så enkel :-/

Med den flumminställning vi allt mer fått i sverige/västvärlden är risken stor att vi blir utkonkurerrade av forna öststaterna i längden och då är det vi som blir de fattiga och kommer gnälla utav bara sjutton över hur dåligt vi har det trots att vi har oss själva att skylla eftersom vi inte orkat utbilda oss eller anstränga oss det minsta för att förbättra exempelvis IT-sverige.

och det där med att du måste ha tio års erfarenhet har du ens FÖRSÖKT söka där de där de krävt fem Smile För jag kan med all säkerhet hävda att finns har man inte fem års arbetslivserfarenhet och det inte finns folk då är de nog beredda anställa folk som kanske har andra meriter istället Smile

Och att ericsson säger upp folk över trettiofem kan ju tyckas fel för de som drabbas men samtidigt strategiskt rätt för ett företag som ericsson. För vem tror du köper deras multimedamobiler etc?? Ja inte tror jag det är folk över trettiofem. Nej det är i regel ungdomar och därmed anställer de yngtre just därför att många gånger vet de yngre vad ungdomarna vill ha för mobiler.

Men tror nog att de som blev arbetslösa har stora möjligheter att komma tillbaka på andra ställen med tanke på deras arbetslivserfarenhet.

/Micke

34 år btw men ser ändå en möjlighet till job trots jag e gammal Wink

uffe_nordholms bild

På den positiva sidan blir det ju så att för den som faktiskt passar företagens kravspecar så kan man berätta för chefen vilken lön och vilka förmåner man vill ha....

Å andra sidan tror jag att kravspecarna är framtagna för att vara ett idealfall, jag tror inte de väntar sig att hitta någon som fyller specen helt och hållet.

putte30s bild

Håller med ovanstående resonemang. Är själv snart färdig med min utbildning(systemutvecklare). Har varit på ett antal intervjuer där man kallt konstaterar att jag har för lite arbetslivserfarenhet och därmed vågar de ej anställa mig. Sad

iaidokas bild

Öhh, det var ett genialt drag.

Du cyklar.
---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

mauths bild

Är lite osäker på om du svarar på mitt inlägg men jag kör ett svar i allafall.( Jonas, det är ibland lite svårt att se vilka som svara på vad, nåt att tänka på till LPv3 ).
25000 dålig lön?
Ja, jag tycker att det är en dålig lön om man tänker på att en industrielektriker tjänar i snitt 26 000 idag. Nu går man tre år på gymnasiet men de flesta aktiva gick två-årig yrkeskola för att få den lönen.
Matte är inte min grej:
Jag ser grundskolan som problemet med matten. Mina ungar har jag lärt hur man löser andra grads polynom det är inte skolan som ger ungarna den där förtjusningen med matematiken som krävs för att ta sig an matte över de elementära nivåerna.
Skräputbildningar:
Håller med. Det finns någon attityd bland ungdomar att man kan göra vad man känner för och resten av världen ska anpassa sig till just mig.
Erfarenhet:
Jag var väl lite raljant men andemeningen är nog rätt det verkar som att man inte anställer om man inte hittar idealkandidaten. Jag tror att det beror på två saker.
Först så är det vanligt att man använder sig av HR och rekryteringföretag att sålla bland ansökningarna. Det är alltså beteendevetare som i hög utsträckning ska bedöma om jag kan utnyttja mina kunskaper i xml då jag sökt ett jobb där php programmering ingår.
Jag tror att de sorterar bort en sån grej då de inte ser att det ofta går att utnyttja teknikkunskaper i närbesläktade områden.
Det andra är att företagen är bortskämda av att hitta sina dröm-kandidater då det varit hög arbetslöshet bland tekniker de senaste åren men nu är det i det närmaste brist på tekniker. Företagen har inte anpassat sig till verkligheten än.
Ericsson:
Det finns inte ord för en så dum grej som Ericsson gjorde med den kampanjen. De flesta i den kampanjen har nog fått jobb för länge sedan. Det är mera med telefonsystem än design.
Går du andra året nu ser det nog bra ut för dig.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

När jag läser ditt inlägg känns det som att det enda du kan avsluta det med är "Det var bättre förr"... och lite lustigt blir det när du först pratar om att arbetslösheten bland akademiker ofta beror på att de läst flummvetenskap och filmvetenska... Sen fortsätter du med att understryka dina påståenden om arbetslösa akademiker genom att berätta en anekdot från din tid i halmstad... och hör och häpna... flummvetenskap ska tydligen jämställas med ekonomi, pyskologi, multimeda...
Visst kan kanske multimedia klassas som något-man-inte-får-jobb-efter-plugget... men ekonomi och psykologi?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Tror inte det är någon idealprofil, jag har hört om flera fall då företagen förlängt rekryteringsprocessen eller avstått från att anställa om den anställde inte uppfyller kravspecen. Om en nyanställd behöver lite internutbildning och lite ställtid struntar man helt enkelt i att anställa. Korkat och kortsiktigt men vanligt verkar det som.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

Ja, jag är seriös.
Inte för att sätta åt någon utan för att fråga om reglerna runt provanställning och vad som gäller.

Kort och gott så snackar de som intervjuat dig goja.
De kan provanställa dig i upp till 6 månader utan några som helst förpliktelser att fortsätta anställningen efter provanställningens slut.
Det är just för att de ska kunna PROVA dig som anställd och vice versa.

Att de säger att du som systemutvecklare har för lite arbetslivserfarenhet för att du ska passa in på bolaget är ett typiskt egoistiskt och oseriöst sätt att se på arbetskraft.
Självklart är det så att ett företag med blandade erfarenheter och personlighetstyper är ett företag med stor dynamik.

Mitt tips är att du på anställningsintervjun (om det här med bristande arbetslivserfarenhet kommer på tal) påpekar att du är medveten om din ringa erfarenhet MEN att de självklart kommer att kunna lära känna dig närmare, både positiva och negativa egenskaper, under en eventuell provanställning.
...och då du är medveten om att du har lite arbetslivserfarenhet lägger dig en tusenlapp eller två under standard ingångslön (förutsatt att du inte svälter!) med med förbihållet att en utvärdering och ett personutvecklingssamtal ska hållas med medföljande omförhandling av lön vid eventuell fast anställning.

De tar ingen risk och du får visa vad du går för.
Fördelen är att du under provanställningen kan fortsätta söka jobb med trygghet i ryggen och därigenom bättre självförtroende inför andra arbetsgivare.

Det är alltid svårt att komma in på arbetsmarknaden som färsking och mina 10 första år i branschen kantas av urusla personutvecklingsplaner och löneförhandlingar... men med tiden lär man sig Smile

Ps. Anledningen till att du ska snacka med facket är att dels får du info om dina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter men facket för även statistik över olika yrkeskategoriers och ansvarsområdens snittlöner. Detta har du nytta av när du söker jobb för då vet du hur du gör dig attraktiv.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Kolla in:
http://www.arachnoid.com/psychology/index.html
Jag vet inte hur det förhåller sig men psykologi och ekonomi är definitivt "black box science" om man jänmför med den "rena vetenskapen", alltså matematik.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

Men då har det förmodligen inte varit så att de verkligen behövt nyanställa om kostnaden för diverse internutbildningar är högre än förlorade intäkter p g a att de tackar nej till ordrar.

För det är ju ifrån vinsten kostnaderna tas och vinsten är ett slutresultat av kostnader och intäkter... sen hur du tog dig till din vinst, genom att antingen låta bli att anställa och därigenom minska kostnader eller att nyanställa och höja kostnader MEN också höja intäktsflödet, kan verka irrellevant... men nog är det så att det senare är att föredra om man vill bli snuskigt rik?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Nja, håller inte med dig. Det du pratar om är kvartalkapitalism. Om du driver ett företag och förväntar dig en långsiktig tillväxt måste planeringshorisonten vara längre än nästa projekt.En nyanställning i ett kunskapsintensivt företag är ett långsiktigt projekt. I ett löpande band liknande produktion kan man se det på ditt sätt då all personal är utbytbar men om företaget lever på sina medarbetares kompetens tar det ett flertal projekt innan den nya medarbetarens kompetens är konkurentkraftig.
De flesta ekonomer ansluter sig till maximet "växa eller dö" och då kan man inte se en anställning annat än som livsviktig och inget man kan ta eller avstå ifrån på grund av vilka man träffar idag.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

"kvartalkapitalism"... Jag och resten av aktiebolagsmarknaden...

Har du någonsin funderat på varför aktiebolag har kvartalsrapporter och hur det påverkar den ekonomiska strukturen i ett företag?

Har du budgetansvar så lever du i kvartal. Punkt.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Mmm... och det har negativa följder för den långsiktiga tillväxten, tyvärr. Några som inte är kvartalkapitalister är t.ex. Wallenberg och Bennet. Så hela aktiemarknaden håller inte med dig.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill