Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vad är open source för dig ?

Jag får dagligen frågor från olika människor i yrkeslivet om vad open source är och vad det kan göra för dem och deras företag...

Oftast brukar jag svara :

För mig betyder open source 3 saker -

* Frihet
* Kostnadsbesparingar
* Trygghet

Frihet - genom att jag kan anpassa allt i systemet efter mina behov - ner till minsta källkods rad om jag kan och har behov av det - jag är inte låst till ett specifikt företag.

Kostnadsbesparingar - just nu har jag sparat enorma summor i mjukvaru kostnader genom att använda Opensuse 10.2 - vill jag dessutom ha bra och kvalitativ support så kan jag gå erhålla det från många företag.

Trygghet - Jag känner mig enormt säker i min arbets miljö - inga virus - inga bakdörrar - inga extra program som tar resurser för att skydda mig i min it miljö - jag anser att det skall ingå i os.

Sen brukar jag tillägga - sen att jag har fått många nya vänner och bekanta genom att aktivt delta i denna communityn - är en fördel som heter duga.

Vad tycker ni på LP - vad betyder open source för er ?

Mvh
Patrik

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mernils bild

Jag håller med dig i dina punkter. Med risk att kanske dra ner argumentationsnivån en smula så tror jag att många, främst hemanvändare, som använder fri mjukvara gör det helt enkelt för glädjen att lära sig nya saker. Det var för övrigt en grej jag funderade på när jag var hemma hos föräldrarna under julen: Vad är intelligens? Jag kom fram till att det är vad man är intresserad av som avgör hur smart man är. Så ta åt er linuxvänner Smile
________
Molon labe

iaidokas bild

* Ergonomi - Den generella inställningsbarheten, tillsammans med tillgången till källkod gör att jag kan ställa in saker precis som jag vill ha dem. Jag har faktiskt varit inne och lagat några få trasiga program som har betett sig sällsynt dumt.

* Användbarhet - Det är enklare när mjukvaran inte är hemlig. Bara att välja i menyn så rasslar den in i datorn. Har åkt på en Windows-dator på jobbet, och blivit påmind om varför jag inte kör Windows själv längre.

* Pris - Gratis är gott, visst är det så.

Nu är mina svar kanske inte precis Open Source-anledningar. Men de är orsaken till att det finns ett Open Source-OS på min dator.
---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

mauths bild

Jag har också funderat på vad intelligens är och detta är vad jag kom fram till:
Intelligens definieras genom hur snabbt en person kan lösa ett abstrakt problem. Det är med andra ord en tidberoende funktion. Men vad är tiden?
Jo tiden är fundamentalt för vår förståelse av omvärlden men inte nödvändigtvis en del av densamma. (Kant)
Jag tror med andra ord inte på konceptet intelligens. Att naturlagarna i min hjärna på något sätt skulle skilja sig på ett markant sätt från naturlagarna i andras hjärnor känns orealistiskt.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

ekirs bild

Jag tror också det har med vilka intressen man har att göra. Det man intresserar sig för spenderar man tid på och blir bra på. Intresserar man sig för "att lösa abstrakta saker på tid" så blir man bra på det, hehe Tongue

mernils bild

Min vän! Tiden har bara korrelation med "The big bang". Universums expansion .. and all that skit Wink
________
Molon labe

mauths bild

Oh, du tror på tiden som ett mått av entropi?
EDIT: eller tvärtom

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mernils bild

Jo, jag har en förkärlek till termodynamiska tillståndsfunktioner.. eller tvärtom.. Wink (Var tvungen att googla på det svåra ordet måste jag erkänna.. )
________
Molon labe

mauths bild

Det finns en del fysiker som ser tiden som ett mått på ökad oordning d.v.s. graden av entropi. Käner du hur förvirringen tilltar är det bara för att bildnng är en högre grad av förvirring.
EDIT: eller var det tvärtom?
Det är alltså graden av oordning i universum som de pratar om.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

Entropin ökar hela tiden det är sant, det krävs arbete för att skapa ordning och naturen är lat.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mauths bild

Ordning är för amatörer, genier behärskar även kaos.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill