Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Miljoner stulna ur Nordea - nya attacker varje dag!

Läs på idg.se

Jag ser det som ett ganska intressant intrång då det kan vara historiens första virus som skapats för ekonomisk vinning och som lyckats!
Det "roliga" är också att det (självklart) bara är windows användare som blivit drabbade och det har inte ens hjälpt med det extra antivirus program man investerat i.
Det är också anmärkningsvärt att viruset varit känt sen i somras och det inte förens nu kunderna och allmänheten får reda på det.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Scary!

8 miljoner kronor är dock inte mycket pengar för en bank (som tur är). Det är självklart inte kul att förlora, men dom flesta bankers budgetar ligger på flera miljarder vad jag förstått.

Jag misstänker att Nordeas säkerhetssystem är otillräckligt.

turbokapitalists bild

Och det går inte att fixa, lappa eller bedja bort utan att häva hela Windows-idelogin. I ovriga bransj byter man leverantör helt enkelt.
Vad då är så ovanlig med IKT att man försätter med samma fiaskot om och om?

Tidningarna bör komma med bättre råd än sitt snällt och lydigt.

Bruk inte Windows och så slippa mestparten av besväret. Tidningarna och andra nyheter har låtit orden "MS Windows" trilla ur dessa virus-, trojan- och maska-beteckningar. I andra ord det går utan att säga att bara MS grunkarna drabbas och tidningarna kan väl upplysa om system som klara på nätverket.

Det finns inte ett enda teknisk skäl att förtsätta med dålig teknik. Hr Gates spex kostar oss dyrt även om vi själv har vuxit ifrån hans dålig teknik. Ni som är kvar på denna 90-talets teknik (NT, 2000, XP, 2003, och Vista) är skyldig oss pengar.

battras bild

Jag hittade faktiskt ett par Nordea-phishing-mejl när jag kollade i skräpmejlmappen idag!
Image Hosted by ImageShack.us
(Länken går till domänen bestpe.biz.)

danielhedbloms bild

Jag håller med dig. Man borde iallafall i mer tekniska medier specificera att dessa virus, attacker och hack bara fungerar på Windows. Många tror idag att alla datorer är känsliga för virus och att te.x Linux är dåligt eftersom ingen kör antivirus på det. Man är så van att säkerheten ska vara dålig på ett OS att man förutsätter att det behövs en massa tredjepartsprogram för att man ska våga använda det.

mauths bild

Jag tyckte att jag såg någonstans att själva mailet bara var ett sätt att lägga in en trojan.
Det är lite frestande att försöka ge igen.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

"krav på datorkörkort för att få använda en dator"
Jag tycker det är viktigare att vi kräver att alla som köper en hammare eller yxa ska läsa en juridisk översikts kurs så att man förstår de juridiska följderna om någon går och blir ihjälslagen av det nyinköpta verktyget.
För att lyckas att göra världen till en bättre plats att leva på måste vi fokusera på det viktiga här i livet.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

uffe_nordholms bild

Jag är inte främmande för tanken på ett obligatoriskt datakörkort, men jag tror att det aldrig lär införas. Anledningen är hur enkel som helst: datorindustrin skulle gå under om det plötsligt infördes kunskapskrav för att få köpa/använda datorer.

Min syn på datorindustrin idag är att den vänder sig främst (jag pratar om industrin i allmänhet, självklart finns det undantag) till gemene man, som vet långt mindre om vad som händer inanför skalet på datorn än vad som händer under motorhuven på bilen. Gemene man har inget intresse av att lära sig något mer än att _använda_ datorn till vissa ganska enkla saker. All kunskap utöver det upplever gemene man som en onödig börda, och skiter i den.

Det betyder att den säkerhet som behövs måste finnas i systemet, och får inte vara beroende av att användaren kan/vet vissa saker eller beter sig på ett visst, säkert, sätt.

När det gäller de aktuella atackerna mot Nordea måste det finnas en anledning till att just den banken valts ut som mål. Dålig säkerhet är en vettig gissning, men jag tror att det mycket väl kan finnas andra anledningar, kanske till och med så enkla som att någon har kastat en tärning och Nordea 'vann'...

Att ta hand om atackerna mot Nordea är dock inte helt enkelt.

De datorer som smittats med trojaner/maskar/virus som vidarbefordrar inloggningsuppgifter till tredje part måste rensas, gärna ominstalleras. Frågan är bara hur man skall se till att gemene man (som får antas vara tämligen korkad i sammanhanget) inser att något måste göras innan det har försvunnit pengar från något konto. Idealfallet vore nästan att skriva ett virus som kan sprida sig obehindrat genom alla befintliga skydd och rensa datorerna som smittas...

De som blir av med pengar genom phishing är lite svårare att ta hand om på ett vettigt sätt tycker jag. På sätt och vis borde de skylla sig själva: jämför med någon som blir lurad ute på gatan, skulle banken ta ansvar för det? Samtidigt kan jag inte helt låta banken slippa ansvar.

jonasbjorks bild

Jag har flera gånger mailat alla ISP:er och bett dem skicka ut RFC1855 ("Netiquette Guidelines") med abbonemangspapper vid nytecknande av abbonemang. Tror det inte finns någon ISP som gör det än Sad

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

turbokapitalists bild
Många av dom Nordeakunder som blivit av med pengar har klickat på en fil dom fått via epost.

Det är ju vad man har en dator till nuförtiden. Problemmet ligger inte hos människan utom hos program och system som har utsökte förmögan att sprida MS-maskar, MS-trojan och MS-virus. Den enda synden där var att ha kört Microsoft på nätet.

Dator och program klarar sig inte på nätet, inte ens med hjälp en hel zoologiska park av A-V hjälpmedel, får inte vistas på nätet. Vartenda MS-Outlook, MS-Exchange, MS-Explorer, MS-Windows som anslutas till nätet blir som en miniatyr elektronisk tjernobyl som kostar milljarder om året att rensa.

Ni som förtsätter att köra föråldrade teknik som samtliga Microsoft-partiets bud kostar även oss andra dyrt:

  • MS Mydoom ~ 4 000 000 000
  • MS SoBig ~ 37 000 000 000
  • MS Klez ~ 19 800 000 000
  • MS Mimail ~ 11 500 000 000
  • MS Yaha ~ 11 500 000 000
  • MS Swen ~ 10 400 000 000
  • MS LoveBug ~ 8 800 000 000
  • MS BugBear ~ 3 900 000 000
  • MS Dumaru ~ 3 800 000 000
  • MS SirCam ~ 3 000 000 000

Bara i 2005, bara i ett land (UK), kostade MS problemet motsvarande 5 900 000 000 . Siffrorna ovan är i dollar. Det hjälper inte att skälla på töntarna bakom tangentbordet. Felet ligger hos leverantören. Bli kvitt med MS grunkarna i år och så spara alla besvär.

ekirs bild

"krav på datorkörkort för att få använda en dator"

Jag är också emot. Om en person inte kan något om datorer kan den inte heller lära sig något om den inte får använda en dator. Dessutom är det inte samhällets ansvar att hindra någon att använda en dator - på sin höjd att informera om eventuella risker. Tongue

fedors bild

Datorkörkort är nog omöjligt men helt klart måste Sverige befolkning bli bättre på hur man hanterar en dator.

lundatoks bild

Du menar så att kunden kan slänga dom tillsammans med all annan abonnemangsrelaterad info?

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

mauths bild

Tack och jag vill tacka min tränare och fru för deras stöd och....

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill