Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skövdeskola tvingas skrota Macar efter 20 år

IDG rapporterar att en skola i Skövde som haft Mac:ar i undervisningen nu tvingas skaffa MS Windows till datorsalarna. Man har inte tittat på om Mac är ett kostnadseffektivt alternativ då IT-chefen inte anser att Mac är ett hållbart alternativ på lång sikt.

Läs mer

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sixdayss bild

Just nu jobbar jag på Infos dator donation som är en ideell organisation vars mål är att distribuera ut maskiner till skolor, allt till en väldigt låg kostnad då det mesta ska vara donerat från företag och stat.
Självklart rullar allt linux, och vi tittar idag på en helhetslösning för nätverk+server+tunna klienter (ltsp).

Att läsa den här nyheten känns verkligen skittrist samtidigt som det visar hur extremt inkompetenta folk är och då särskilt It-chefer som inte har ett uns koll på IT utan oftast har nåt slags ekonomisk utbildning som är helt värdelöst när det kommer till kritan.

ekirs bild

Kan du inte berätta mer om det där projektet med donerade datorer och tunna klienter. Det verkar intressent, men jag känner inte till något om det. Har ni en webadress kanske? Tongue

mindlights bild

"Att läsa den här nyheten känns verkligen skittrist samtidigt som det visar hur extremt inkompetenta folk är och då särskilt It-chefer som inte har ett uns koll på IT utan oftast har nåt slags ekonomisk utbildning som är helt värdelöst när det kommer till kritan."

Eh... korkade mig som trodde att företagen drevs av ekonomiska intressen... Smile

Saxat från IDGs artikel:
"Lärarna ställer sig dessutom avvisande till att koppla upp sig mot den centrala servern. Genom att ha större kontroll på den egna datorutrustningen tror de sig kunna ge eleverna en bättre datormiljö. I synnerhet som den gemensamma IT-supporten anses vara långsam."

Ja... för alla vet ju att stordrift automatiskt är dyrare.
Hittills har jag sett få lärare på låg-, mellan- och högstadieskolor som är kompetenta nog att sköta driften av datorer och nätverk på en professionell nivå.
Betvivlar att gymnasieskolor skulle ha lärare som är bättre lämpade än ovan nämda.
Självklart är det billigaste alternativet att samordna datordrift så att den är likadan som övriga i organisationen.

Argumentet att supporten från kommunen suger kan jag sympatisera med.
Men frågan är om det blir bättre och billigare med något annat än det som man har kompetens inom hos moderorganisationen.

Det kan ju vara så att de protesterande kan vara inbitna mac-talibaner Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

sixdayss bild

http://www.infos.se

Sprid ordet, all PR är bra PR.

Notera att jag inte har rätt att uttala mig om Infos på något sätt. Jag talar enbart om det ur mitt eget personliga perspektiv och min åsikter är inte nödvändigtvis Infos åsikter.

Säger det bara för att folk inte ska få för sig att jag ligger bakom det eller att jag har en framträdande position för så är inte fallet.

fedors bild

intressant! men de flesta skolor kör väl inte linux ger ni också gratis support då eller?

sixdayss bild

Tanken är att det inte ska behövas så mycket support, iom att det handlar om tunna klienter som är väldigt låsta så behöver man inte springa och bråka med klienter hela tiden. Klienterna i sig kör mot en server som handhar en ldap databas som reglerar konton och rättigheter samt tillhandahåller hemkataloger för användarna, utöver det så finns det dedikerade servrar som bara är till för att "trycka ut bilden" till de tunna klienterna, man kan köra runt 20 klienter per sådan server. Det största kravet är att servrarna i sig har ram nog för det.

Infos kommer vad jag vet att tillhanda hålla viss support, men det mesta kommer att ske via krypterade tunnlar och inte på plats.

fedors bild

kul detta är alltså något som sker redan nu?
och ltsps servarana behöver ju administreras är det infos som sköter i det också ideellt?

mindlights bild

Låter mycket intressant.

Hur ser administrationsgränssnittet ut för användarkonton, datorkonton och grupper?
Något hemmabyggt?

Lastbalansering / fail over mellan flera servrar, vilken lösning använder ni för det?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

sixdayss bild

Det sker nu ja.
Vet inte hur det kommer att se ut när det är färdigt dock.

sixdayss bild

Kul att se att det finns ett stort intresse.
Som det ser ut just nu så finns det inget användargränssnitt, det vi bygger allt på är Skolelinux/DebianEdu, den gamla versionen av disten är OOOOLD riktigt gammal, i den nya versionen som jag arbetar med har man bytt ut vissa saker, webmin är utbytt mot cipux, eller det är tanken i varje fall för de har inte kommit så långt med det senare, så i nuläget finns det inget webgränssnitt, det finns heller inget vanligt program för att administrera användare, men det borde ju komma.

I värsta fall får man snickra ihop nån lösning.

Har inte kollat på lastbalansering alls men det finns garanterat planer för det då det faller sig naturligt. Men för närvarande är labbmiljön lite begränsad, sen är vi just nu bara två tekniker som arbetar med det.