Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Server

Hej, jag har nu bestämt mig för att köpa en server och skulle behöva lite hjälp.

Först skulle jag höra med er om ni kan rekommendera någon server eller butik?

Jag skulle även vilja ha lite hjälp med vad för linux distribution som passar bäst?

INFO:
Användning:
Servern skall fungera som en webbserver för en liten webbplats och lagrings plats med ftp osv...

Kunskaper (linux):
Har kört ubuntu och lärt mig grundläggande kommandon och shell vill lära mig mer.

Budget:
max ca 6000 kr

Hoppas någon orkar hjälpa mig.
Tack på förhand!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sebastian dahlgrens bild

Hej trax!
Kul med ny server =). Jag vill med ha!

Ang. dist så håller jag med Mikael, det spelar inte så stor roll. Till din användning hade jag rekommenderat Debian (www.debian.org). Speciellt som du tydligen har Ubuntu-vana så är Debian ett bra alternativ.

Jag vet inte någon hårdvara på rak arm som kan lämpa sig. Men leta gärna fram lite alternativ så kan vi se vad som är bra och vad som är bättre!

--
Sebastian Dahlgren
http://www.medveten.nu

-- Sebastian Dahlgren

iaidokas bild

Vad har du för krav på pålitlighet?

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

iaidokas bild

Dubbelpost

Test.

traxs bild

Hej, de kraven jag har på datorn är att den skall klara att köra en webbserver med apache, php, mysql, perl osv... Skall även lagra lite filer och möjligen köra en ventrilo server. En stor anledning är även att jag vill lära mej mer om linux så möjlighet att koppla in skärm är ju en fördel.

Funderar på denna:
http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=542804&MB2_SectionId=2...
eller:
http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=545972&MB2_SectionId=2...

Dator 1 (dual core) gillar jag dock mer än celeron. Gillar inte budget produkter som celeron sempron osv... Dock är det ju pris skillnad och celeron datorn lär ju funka rätt bra den med.

Är det någon som har någon erfarenhet av hp servrar? Har läst diverse tester där dom verkar hålla hög standard, men hur är dom att uppgradera med typ ram och hd osv?

uffe_nordholms bild

Personligen hade jag köpt en begagnad dator för mindre än 6000. Anledningen är någorlunda enkel: en site med lite trafik behöver inte en 'riktig' server, utan det går bra med en 'vanlig' PC med rätt mjukvara. Det förutsätter ju dock att siten inte har mycket trafik eller sköter andra tunga saker.

Sedan finns det dock ett perspektiv till: vill du lägga ner 6000 och köpa en 'riktig' server för att lära dig? I så fall har jag inget att säga.

Som jämförelse kan jag påpeka att den site jag driver åt en kompis ligger på en 133-MHzare som jag köpte begagnad för 500. Det enda jag ändrat är att den fått större HD. Det kommer, när det är mycket trafik, 10-20 besökare om dagen, och ibland ingen på flera dagar. Utöver webbserver agerar samma hårdvara nätserver åt mig. Jag tycker dock inte jag har anledning att klaga över prestandan på det hela. Kompisen tycker dock att det går lite sakta, men falskhalsen i det läget är mitt ADSL, som inte kan skicka data särskilt fort.

traxs bild

Tack för alla svar! Får fundera lite och se vad jag hittar. Skriver här vad det blev när jag har bestämt mig Smile. Har dock inte speciellt bra erfarenheter från beg köp. Köpte en dator som höll i en månad för 5k :/

Tack igen

abergmans bild

utan att titta på förslagen så kan jag säga att Intels chipset är att föredra, då de funkar nästan _alla_ distar har bra stöd för det.
Om du ör van vid ubuntu så lira ubuntu, Det är okcså rätt nedlåst i iptables från början så det är bara installera och köra i princip.
------------


 

 

Kristians bild

Jag fick en 1.7 Ghz Celeron för 1300 :- för 1.5 år sedan, du bör nog komma undan ännu bättre idag.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------