Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gränssnitt för Linux får Vista att blekna

3d-effekter, roterande skrivbordsytor och gnistrande fönster. Beryl är gränssnittet som får Vistas Aero att blekna, och det finns bara för Linux.

http://mikrodatorn.idg.se/2.1030/1.92710

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

robinrs bild

Jag blir sjösjuk...

gothenburgs bild

Det är roligt i typ 15 minuter sen så blir det nog bara störande
men det är mycket snyggare en vista och drar nog mindre resurser med.

#kde.se @ FreeNode

antoniks bild

Testade Vista igår och körde med beryl i några veckor för några veckor sedan.

Beryl var mest ögongodis men riktigt bra på att sortera fönster och därmed underlätta när man har mycket öppet på en gång.

Vista är lite sämre på att organisera fönster, för den har inte kuben och flip 3d är ganska svåråtkomlig, men dess ögongodis är lite mer finare eftersom allt är väl integrerat. Hela Vista går ut på att sälja med hjälp av WOW-effekten. Imponera med coolhet och häftighet, det är det folk kommer vilja ha inte "oj vilken säkerhet" eller "oj vad stabilt" för att Gadget krashade flera ggr, oförklarligt...
Beryl krashade också men bara när jag testade den och gjorde lite allt möjligt.

mauths bild

Har svårt att se nyttan med att snurra runt ikoner på det sättet.
Jag såg xgl på en pekskärm för ett tag sen på you tube och det känns mer som att man kan ha nytta av det. Den transparanta kuben gillar jag med beryl.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

hoths bild

Som Gert Fylking sa!

 

Linux har inte bara gått ifatt Windows utan nu även om den. Detta TROTS att VISTA knappt har släppts.

 

Det har ju alltid hållits emot Linux att: Näääe, det har ju bara en textterminal och inget grafiskt godis. Det är ju så fult, ju.

 

Har inte testat än men det ser ju lovande ut. Att det sedan (just nu) är måttligt stabilt är en annan sak. Det blir nog snart bättre.

 

För några år sedan när SUN presenterade sina nya Ultra, jättefräcka, super-duper arbetstationer för endast några 100kkr/st så visade de något liknande. Inte lika flimsiga fönster och flygande ikoner men 6 fulla sidor på kuben med full aktivitet. Åtminstonne en film visades på en av kubens sidor. Nu sker detta på vanlig PC-hårdvara. Med krav lägre än VISTA. Imponerande!

 

Vi får inte glömma imponator-faktorn. Fräckast vinner! Wink

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Jag har testat Vista i omgångar men fortsätter köra XP (Jepp, jobbar med Microsoftprodukter) och hemma köra självklart XP och Ubuntu (med Beryl).

Min åsikt så här långt är solklart att när det gäller integration och interaktion meoperativsystemet så leder Mac OSX med ljusår...det är mer logiskt på något sätt hur operativ och "grafisk" lullull funkar där...sen kommer Vista...mörkt och trist men ett lyft för ögonen...
sist kommer Beryl....
Inte p g a Beryl etc är är dåligt utan p g a den ovisshet runt Linux och 3D-drivare som råder.
Visst finns det drivare men de kan ofta vara struliga att få på plats, Beryl är inte direkt stabilt (det finns en anledning att man i Beryl konfar om det ska startas om automagiskt om Beryl kraschar och att man kan välja Metacity som default ist) då det är alphakod och skumma saker brukar hända om du råkar köra remote med rdesktop eller kanske kör igång en OpenGL-skärmsläckare...
Jag säger inte att Beryl är skit...jag säger bara att det är alphakod och det kommer ta ett år eller två innan det är en naturlig del av Linux och känns så.

Största fördelen med Beryl och andra Open source-projekt (t ex Mozilla Firefox är ett lysande exempel), som jag ser, är att det fungerar som en blåslampa i rumpan på Microsoft m fl som sysslar med closed source.
PostgreSQL, MySQL, Firefox, Apache, Php... listan kan göras lång på projekt inom Open Source som gett konsumenter och kunder nya laternativ och bättre alternativ bland de gamla.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fsns bild

Varför skulle Beryl dra mindre resurser än Vista/Aero? Har du sett Aero? Har du koll på hur mycket som avlastas till GPUn i de olika fallen? Insatserna från CPUn är som jag förstår det ganska små, det mesta görs av GPUn. Får jag gissa så är Beryl MER resurskrävande, eftersom Berylutvecklarna inte haft en armé med utvecklare som gjort allt det tråkiga handoptimeringsjobbet som jag gissar att MS har gjort. Och vi skall inte heller glömma bort, det jobbar ruskigt smarta programmerare på MS också.

 

Missförstå mig rätt, visst skall vi uttrycka åsikter, men sådana här spekulationer som man ganska lätt kan substantiera och motbevisa skall vi inte ge oss på, det blir bara pinsamt när man blir överbevisad.

fsns bild

Det är ok, jag ha svårt att se nyttan med emacs nu när det finns vi åt ena hållet och eclipse åt andra hållet. Men jag jobbar inte för att emacs skall läggas ner för det, jag inser att det finns olika användningsmönster hos olika användare. Och mönstrena ändras, förut använde jag virtuella skrivbordsytor mycket mer än vad jag gör nuförtiden.

fsns bild

Fast då är det väl lite pinsamt att flera av de applikationer de demar i videon är just terminaler... Man kunde ha slängt upp Rosegarden, Gimp, Kino, Cinelerra, OpenOffice osv osv.

antoniks bild

Det är inte beryl utan nån KDE-applikation som snurrar ikoner.

robinrs bild

När gick Linux om Windows?

Det har alltid funnit häftigare fönsterhanterare för Unix/Linux.

elwiss bild

Hmm.. personligen kör jag Beryl utan lagg på PC burkar som verkligen inte fungerade smidigt med Vista så min erfarenhet säger att det nog är så att Vista kräver mycket mer.

Det jobbar säkert smarta programmerare på microsoft också men skall man tro löpsedlarna smiter de flesta till konkurrenter.. Wink

I övrigt har du rätt, ingen vinner av FUD - åt något håll.

mauths bild

Sch, skriv inte så om emacs Kristian kan få se det. Då måste han snacka med emacs's psykolog-funktion igen.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

hoths bild

Fast nu var det så mycket som fladdrade runt och annat som hände att det nästan var svårt att identifiera vilka applikationer som fanns i fönstren! Nu är den ju väldigt tidig, version ca. 0.2 så allt kanske inte fungerar smärtfritt, än.

----
Linux växer snabbast!

mauths bild

Med Afterstep.
twm, fwwm, olwm och allt vad de hette vär sämmre på fönsterhantering än win95. Kanske till och med sämre än win 3.11.
Snackar vi motiff tror jag att vista gick förbi men motiff kördes väl i slutet på 80-talet så det kan man ta.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

Hehe Smile Grattis i efterskott förresten!

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mauths bild

Tack. Önskade mig en bildskärm till men fick en omgång bromsbelägg och en reparations handbok till en VW passat.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill