Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kubuntu och RAID0 från Dell

Förrförra helgen fick jag ett bryt på Microsoft och Windows som fick bägaren att rinna över. "Nu är det fasiken dags att ladda hem en Linux-distribution!", tänkte jag som direkt följd av detta. Sagt(/tänkt?) och gjort! Jag laddade hem Kubuntu 6.10 Edgy Eft förra veckan med min långsamma 0.5mbps-lina och kunde knappt bärga mig att få testa det.

Det var först efter hemladdningen jag förstod att det dessutom var en Live-disk så att jag kunde testa det i förväg. Vad jag såg och kände kan inte beskrivas annat än med ordet "kärlek" och efter ett litet tag kände jag att jag ville kunna komma åt mina partitioner också. Här började dock problemen. Jag körde "sudo fdisk -l" i konsolen och fick följande utskrift

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Warning: ignoring extra data in partition table 5
Warning: ignoring extra data in partition table 5
Warning: ignoring extra data in partition table 5
Warning: invalid flag 0xffffd0d7 of partition table 5 will be corrected by w(re)

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19452 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

 Device Boot   Start    End    Blocks  Id System
/dev/sda1       1     8    64228+ de Dell Utility
/dev/sda2  *     9   6383   51207187+  7 HPFS/NTFS
/dev/sda3     38546   38904   2883667+ db CP/M / CTOS / ...
/dev/sda4      6384   38545  258341265  f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5  ?   213571  182089  1894609433+ 32 Unknown

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19452 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Disk /dev/sdb doesn't contain a valid partition table
ubuntu@ubuntu:~$

"Nåväl, jag vet inte om jag skall kunna få tag i NTFS-partitioner överhuvudtaget när jag kör i 'Live-läge' (eller vad man nu kallar det), men sådär skall det väl ändå inte se ut?", tänkte jag. Jag tog således och, av ren nyfikenhet, kollade hur det såg ut om man försökte installera Kubuntu. Väl framme vid partitioneringssteget fick jag ett felmeddelande och sedan visades det två diskar och inga partitioner. Jag gissar att detta beror på att min dator kom med RAID0 installerat från Dell, men ni kanske vet bättre.

Enligt PartitionMagic (som visar hur det ser ut med min verklighetsbild) har jag en FAT32-partition (DELLUTILITY), 3 stycken NTFS-partitioner (varav en boot) och 30GB oallokerat/oformaterat utrymme. Detta på en disk på 320 GB (2 st 160GB ihopkopplade i RAID0). Enligt Windows enhetshanterare har jag "Intel(R) 82801FR SATA RAID Controller". Datorn är en, i maj månad, två år gammal Dell Dimension 8400. Om jag ger fel sorts information eller om det krävs mer information för att kunna hjälpa mig så ber jag om ursäkt och hoppas att folk ger följdfrågor.

Att tillägga är att jag är väldigt mån om att datan på mina diskar hålls intakt och jag har inte för avsikt att avinstallera Windows XP på något vis, då det är familjens dator. Således vill jag ha så idiotsäkra tips som möjligt. Hmm, nu när jag tänker efter har jag nog aldrig ställt en konkret fråga. — Skall jag kunna komma åt mina (NTFS-)partitioner i "Live-läget"? Går det att få en korrekt partitionstabell och installera Kubuntu utan (relativt små) risker att förlora data/inte kunna boota Windows?

Jag har förövrigt inte lyckats hitta någon sökfunktion på forumet, ifall jag nu kunde fått informationen på sådant vis. Är jag blind, eller existerar ingen sådan?

Tack på förhand!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

herr js bild

Visst finns det en sökfunktion.Den syns bara inte.

hoths bild

finns här http://www.linuxportalen.se/search
den försvann (tillfälligt) då siten är under ombyggnad.

 

Har du bara defragmenterat dina windows-diskar så är det inget problem för Linux-installationsprogram att skapa plats/diskar för sin installation utan att skada dina windows-diskar. Backup är som alltid, emellertid, en bra idee.

 

Att skriva till NTFS-diskar är fortfarande lite experimentell och kanske inte att rekommendera för viktiga diskar. Läsa går dock alltid bra.

----
Linux växer snabbast!

mauths bild

Kan inte svara dig på annat än sökfunktionen då jag inte använder den afrikanska disten.
Sökfunktionen försvann med något haveri i sammband med en uppgradering vid juletid och vi väntar alla på dess återkomst.
Vi fick då det här temat som någon sorts nödlösning och strax därefter tog de bort vårt älskade gröna geléhallon som prydde sidan någon vecka efter haveriet.
Hoppas att JB kan ge dig, och oss, närmare information om sökfunktionens djup efterlängtade återkomst.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

fredentofts bild

SATA raid på moderkort brukar vara mjukvaru-baserad och fungerar därför sällan likadant i windows som linux. Därför skulle jag inte bli förvånad om du tyvärr inte kan utnyttja diskarna kopplade till den controlern i båda operativsystemen. Jag hade i första hand, med tanke på omständigheterna (om möjligt) satt in en annnan disk i datorn och installerat linux på den.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jonasbjorks bild

Tidsbrist gör att vi är sena. Vi jobbar med att få igång LP3 så snart som möjligt. Sökfunktionen är ganska dålig iaf, så vi vill inte visa den Wink

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

_0d_0as bild

Jag har ju fortfarande problemet att Kubuntu inte tycks kunna hitta partitionerna korrekt. Jag får ju felmeddelande vid installation och så hittar den inte var den skall kunna skapa en ny partition. Den förstår att det finns två diskar, men tycks inte förstå att de är kopplade i RAID0 och får därför knappast korrekt för sig hur stora partitionerna är eller hur den skall läsa och skriva till disken. Ser inte det "sudo fdisk -l" visar aningen suspekt ut?

_0d_0as bild

Okej, jag förstår. Ptja, huruvida det är mjukvarobaserad RAID på min dator eller ej vet jag faktiskt inte. Jag var dock rädd att det skulle vara på ett sådant vis som du beskriver, BoW. Faktum är att jag funderar på att köpa en extern hårddisk (att koppla in via USB (2.Innocent). Skulle det fungera att installera Kubuntu på en sådan disk? Något speciellt jag bör tänka på?

anonymusbastarduss bild

Jag hade samma problem med att få igång mitt ubuntu jag hade två 160GB hårddiskar i ett RAID0 system. Alltid något error som grusade mina multibootplaner. Jag fick inte heller Ubuntu att hitta min sammansmälta ~300GB hårddisk. När jag sedan skaffade en extra hårddisk på vilken jag installerade Ubuntu, kunde jag inte få grub att hitta ubuntupartitionen.

hoths bild

Du bör nog alltid ha OS-partitioner på IDE/intern montering. Köpa ny disk och montera i datorn är nog att rekommendera.

----
Linux växer snabbast!

_0d_0as bild

Ptja, eftersom, den nu ganska gamla, tråden dragits upp igen kan jag hälsa att jag lyckades övertala familjen att en helformatering krävdes av datorn. Jag avinstallerade RAID och fick Windows och Kubuntu att dual-boota fint efter lite krångel. Således är jag en glad och hittills väldigt tillfredsställd GNU/Linux-/Kubuntu-användare sedan drygt två veckor tillbaka.

Just nu är jag tyvärr inne i Windows dock (jag drar mig lika mycket för att boota Windows varje gång), eftersom jag måste få klart mitt gymnasieprojektarbete. Jag har goda anledningar att använda Windows till detta, ja, men för fortsatt arbete efter kursens slut kommer jag att ordna så att jag kan arbeta med det i Kubuntu.

_0d_0as bild

Okej, då får det väl antagligen vänta, eftersom jag tänkt skaffa en egen bärbar dator till hösten. Det är väl antagligen det bästa alternativet.