Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

VIRT2007: Feelgood - Applikationsvirtualisering

Johan Möller, it-ansvarig Feelgood Svenska AB. fg kör nästan allt virtualiserat i en terminalserver miljö. Börsnoterat bolag med 600 användare.

Pratar lite om servervirtualisering och hur de byggs upp.

Applikationsvirtualering skapar en on-demand-miljö. Där applikationerna körs på olika servrar i den virtualiserade miljön. Skapar en användarmiljö som är virtuell. Detta genomförs med hjälp av Microsoft Softgrid, klienten kan köra vilken applikation från vilken server som helst. Det blir enkelt att konsolidera applikationer. Olika versioner av samma program kan köras i den virtuella miljön. Central hantering av programvaran.

Snabba uppdateringar och utrullningar. paketering och införande. Applikationen installeras aldrig på operativssystemet. Softgrid har inbyggt skydd mot smittor (spyware, virus med mera). En eventuell smitta kommer bara åt den skyddade applikationen. Rensa ut genom att starta om applikationen.

De flesta applikationer går att virtualisera, men IE7 misslyckades igår.

Johan visar ett demo på Softgrid på en VMware Workstation. Visar hur han startar olika versioner av Word och Excel på samma maskin. Han visar hur de olika virtuella miljöerna har olika filer på c:-disken. Upplevelsen är precis som om programmen körs på klienten. Demo på Internet Explorer utan och med JAVA-stöd.

Allting körs på en tre år gammal laptop med "väldigt mycket minne".

Johan visar hur man packeterar ett nytt program. Programmet är Firefox. Han berättar att Internet Explorer inte fungerar alltid för deras webbsystem, så Firefox vill han ha. Han skapar ett paket för Firefox genom att fylla i lite inställningar, vilken version och vart skall den hamna på servern? Vilka OS skall få köra applikationen? Han startar en övervakare och påbörjar installationen av Firefox, installationen sker som vanligt. Efter installationen konfigurerar han Firefox så han får en annan startsida. Stannar övervakningen. Han skapar en genväg och testkör applikationen så SOftgrid vet vilka delar av programmet som är viktigast. Detta gör att applikationen startar snabbare. När allt är klart sparas applikationen i Softgrid. Man kan paketera Firefox med vilka komponenter som helst innan man slutför paketeringen och man kan ha flera uppsättningar av paket i samma miljö. Han publicerar applikationen på servern. Policies kan appliceras i den virtuella miljön.

Han uppdaterar klienten genom ett Refresh-val på skrivbordet och Firefox kommer upp på skrivbordet. Han uppgraderar Firefox till 2.0 genom en paketering och kör refresh på klienten. Nu kör han 1.5 och 2.0 på samma windowsklient. Tar bort 1.5 och refreshar klienten. 1.5 försvinner.

Man kan genomföra en uppgradering av programvara successivt genom att publicera den gamla och nya versionen på skrivbordet samtidigt.

En helt ny Windows XP med alla uppdateringar startas. Softgridklienten installeras. Efter en refresh kommer applikationerna upp. Alla maskiner i Feelgoods miljö är unattendedinstallerade och det är enbart Softgridklienten som behöver installeras.

Du behöver inte starta om servrarna för att installera nya program. Man kan koppla registry-inställningar per användare/grupp/server och skicka ut med programvaror. Applikationerna körs lokalt på klienten och klipp-och-klista fungerar mellan applikationerna.

Softgrid stödjer off-line läge så applikationerna kan köras även när användaren inte har kontakt med nätet.