Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

VIRT2007: Paneldebatten

Panelen bestod av representanter för IBM, Fujitsu-Siemens, Dell, HP, Novell, Red Hat, VMware, XEN Source, Microsoft med flera. En sammanfattning:

För hårdvaruleverantörerna är virtualisering en katastrof, de säljer färre servrar. Förhoppningen är att kunderna köper kraftfullare servrar. En jämförelse gjordes med blyad bensin. Om det inte hade kommit blyfri bensin hade det nog lagstiftats mot bensin (miljön). Idag är hårdvara så billig så istället för att använda mer än 5% av kapaciteten i en server köper vi en till.. och en till.. Vi distribuerar datacentret. Virtualiseringen hjälper oss att effektivisera utnyttjandet av hårdvaran så vi slipper förbruka massor av el (flera servrar).

En branschstandard kommer första halvåret 2007 som heter vmmark, som kommer användas för att benchmarka virtualiseringsmiljöer så kunderna kommer kunna jämföra virtualiseringen med ett och samma värde. Jämför med 3D-mark och liknande.

Applikationstillverkarna ligger efter med virtualiseringen. De måste anpassa sina applikationer för en virtualiserad miljö - och licensieringen. Novell berättade att man betalar för en SLES10 och får köra så många SLES10 man vill virtualiserat på samma maskin (upp till 32 cpuer). I Microsofts licensiering betalar man extra för varje server som körs, förutom i Datacenter versionen av 2003 Server. Han försökte vara smart och påpekade att man numera får installera flera servrar och lägga på hyllan, men man måste betala för varje server som är igång samtidigt. En fysisk server med 8 virtuella innebär alltså 9 licenser hos Microsoft, hos Novell betalar man $349 totalt för allihopa (och fler).

På frågan om Intel/AMD/Power som plattform för virtualisering var svaret att det är applikationen som skall köras (funktionen) som styr valet av hårdvaran.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fedors bild

intressant virtualisering kan inte vara drömmen för Microsoft.
Rent juridks bör det räcka med en licens per dator oavsett hur många virtuella man har eftersom enligt lag så är en licens bunden till den fysiska datorn Smile

fsns bild

Jaså? Har du en jur. kand. och kan peka ut vilken paragraf du refererar till?

 

Jag skulle gissa att man mellan två juridiska personer (exempelvis mellan två företag) kan upprätta i stort sett vilka avtal du vill. Med andra ord, en säljare kan välja vilken licensieringsmodell han vill. Om Microsoft skriver i sina licensavtal att du skall betala för en licens per cpu och virtuell maskin så är det det som gäller, annars bryter du licensavtalet. Jag skulle inte köpa ett program licensierad för en CPU, installer 100 kopior i min VMWareserver och sedan hävda att det är jag som följer lagen, den dan BSA kommer knackande på dörren.

 

Disclaimer: Jag är inte heller jurist. Men jag tror att mjukvaruföretagen har kollat upp det här med sina jurister.

fedors bild

Nej jag är inte jurist och kan inte garantera att det jag skriver är rätt däremot har jag läst mycket om upphovsrätt det senaste åren.

Dit påstående om att man kan binda upp sig på vilket avtal som helst stämmer kanske men nu handlar det om licenser som följer med copyright skyddat material och är inget du accepterar skriftligt eller liknande.
Även om en copyright skyddad produkt saknar licens så är den ändå copyright skyddad licensen är bara ett sätt att berätta vad det är för copyright som gäller för produkten och som regleras av upphovsrättslagstiftningen.
Te.x skulle du ju inte kunna sätta ett papper (licens) på en banan som påstår att om du köpt den här bananen så får du bara äta den som det är och inte blanda i den i fruktsallad eller liknande.

mauths bild

Jag tror inte det är ett stort problem för MS. När vi jobbade i Visual Studio så hade vi "flytande licenser". Ett begränsat antal personer fick använda programvaran samtidigt. När en användare avslutade sitt jobb blev licensen fri och det gick att starta programmet av en ny användare på en annan dator.
Tror det var samma på Autocad.
Skulle väl gå att använda något liknande här.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill