Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

VIRT2007: Stadium - Kapacitet vid behov

Magnus Nilsson, systemingenjör på Stadium AB, jobbar med virtualisering med VMware.

Använder IBMs Power, x86 och x86_64. Windows, SUSE, VMware och AIX. IT-avdelningen består av 9 medarbetare, totalt på Stadium arbetar 3000 personer. På senare tid har de börjat bygga ett SAN. 54 fysiska servrar, strax över 100 servrar totalt med de virtuella, 20TiB SAN, redundant LAN och dubbla datorhallar. Driften är centraliserad.

Utmaningarna har varit strömförsörjning och kyla. Med virtualisering har de gått från 3-5% till 70-80% användande av varje servers fysiska hårdvara.

I stort sett är det IBM-hårdvara med 2 och 4 CPU med 12GiB+ RAM Stadium använder. Nätet är byggt med HP ProCurve switchar.

Virtualiseringen gör att Stadium sparar runt 100 000 SEK/år i minskad strömförbrukning. 80GHz CPU med 116GB RAM totalt, av CPU-kapaciteten används ungefär 40%. Det är minnet som är ett problem.

Stadium bygger en e-handelslösning baserad på Enfinity Suite 6 från Intershop. Bygger en testmiljö med virtuella maskiner. De har byggt ett virtuellt Oracle kluster, Enfinity kluster och webbkluster.

Oracle 10g klustret körs på SUSE Linux 10. ES6 klustret körs på SUSE Linux 10. De kör intranet, DMZ och publika maskiner på samma fysiska maskiner.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

archies bild

Ville bara säga tack för grym rapportering från Virt 2007. Roligt att följa vad som händer, och framförallt vad som sägs av experterna. Speciellt intressant att läsa om hur de kan spara på resurser genom virtualisering då "sustainable environment" är något vi går över just nu på jobbet.

Bra jobbat Jonas! Ser fram emot mer spännande rapportering.

paraxelssons bild

Ja, jag får instämma. Trevligt med snabb och bra rapportering! Tack.