Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

VIRT2007: AnyKey - Skräddarsydd xen

Johan Bernhardsson från AnyKey Solutions.

AnyKey har byggt en XEN-lösning som gör att kunderna kan köpa en virtuellmaskin hos dem.

Kostnaden för XEN är låg, prestandan är hög. Kunden upplever sin server som en billigare rackmonterad server trots att den är virtualiserad.

De kör fyra IBM "budget" servrar som frontend. 4GiB RAM. Mellan 5 och 10 kunder på varje maskin. En filserver med RAID5 som backend. De använder inte SAN eller iSCSI. RAID5-lösningen är det Anykey har lagt mest pengar på.

Anykey valde Fedora som distribution för lösningen, eftersom Fedora var tidigt ute med XEN-stöd i kärnan. De ville slippa att kompilera och underhålla kärnan själva. Fedora har fungerat bra. Utöver Fedora och XEN använder de Red Hat Cluster och egna skript. Kör XEN på LVM-volymer. Red Hat Cluster ger dem failover mellan frontends och ett "budget SAN" med gnbd.

Konfigurationen av XEN är enkel, säger till XEN vilken diskimage, kärna och hur mycket minne den virtuella maskinen skall använda. De kan uppgradera minnet under drift. Ingen ombotning behövs för att utöka minnet i den virtuella maskinen.

Skript för att skapa nya klienter. Urmpi för att installera Mandriva, Debootstrap för att installera Debian och Yum för att installera Fedora och CentOS. Har inga färdiga templates eller images, allt installeras från början och uppdateringar läggs på under installationen.

Skriptens funktion: lvcreate skapar en disk, monterar disken, kör skriptet för att installera OS, kopierar in relevanta xenmoduler i den virtuella maskinen, avmonterar disken, skapar konfigurationen och startar xen klienten.

Det tog en vecka att skapa miljön, och efter ett halvårs testande gick man i produktion.

Största kunden kör med 1GiB RAM, MySQL och content management.