Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lysande inlägg

I bloggen Moderskeppet skriver Per Bylund lysande om att FRA föreslagits få möjlighet att "signalspana" även på Internet.

"Om Odenberg hade ett minne som sträcker sig längre än ett par veckor borde han inse att varje lag med villkor snart blir en lag utan villkor. Både i teori och praktik kommer man att ta genvägar för att bli mer effektiv i övervakningen. Med tiden kommer villkoren som ställs i lagtexten att vittra bort och förr eller senare kommer man även formellt att ta bort dessa.

"Nej då, det kommer inte att hända", kan man nästan höra Odenberg svara. För Odenberg, likt Bodström, är uppenbarligen en människa som är totalt okunnig och oförstående om historien - men som har förmåga att se in i framtiden. Det är nämligen vad som förutsätts: att ingen kommer att kränka någons integritet trots att en lag nu föreslås som ger långt större befogenheter att göra just detta."

Det man slås av är just den sista meningen ovan. Det nya lagförslaget går ju de facto ut på att kränka folks integritet - Att inte få prata om vad som helst utan att staten upptäcker det och börjar övervaka ens datatrafik.

Rekommenderas varmt.

Mervärde:

Registernämnden svar på utkastet till lagrådsremissen: ”Om förslaget genomförs skulle Sverige vid en internationell jämförelse komma att framstå som ett skräckexempel vad gäller rättssäkerhet och skyddet för den personliga integriteten”.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sebastian dahlgrens bild

Det var faktiskt ett väldigt bra inlägg. Även om jag personligen inte delar tron på hans argumentation kring skattetryck och jag tror heller inte att han har läst lagen som han diskuterar. Men det är ju heller inte den övergripande poängen. För den poängen är väldigt viktig att vi får fram i debatten idag!

Jag gillade biten i slutet om när Hitler kommer till Sverige. Där sätter han klacken på en öm tå! Det kanske till och med är något som gemeneman kan oroa sig för?

Tack för en bra länk!
--
Sebastian Dahlgren
http://www.medveten.nu

-- Sebastian Dahlgren

vtvs bild

Tack för länken. Mycket intressant läsning.

Jag har själv inte läst förslaget utan bara hört på nyheter och debatter. Det mest intressanta med detta tycker jag nog har varit behandligen av det.

Politikerna har hittat på en ny "fantastisk" sak men eftersom man kan noll och inget om detta skickar man ut det till en uppsättning experter.

Experterna, bland andra Säpo och justitsiedepartementet, säger såklart nej. Men ändå är alla (enligt ekot för en kort tid sedan) partiledare för detta förslag. Man undrar ju lite.

Jag kan förstå att partiledare och andra människor som saknar kunnande inom teknik och historia tycker att detta är ett bra förslag, men det jag missar helt hur dessa människor kan tro att de kan ta svåra beslut på egen hand.

Synd bara att man inte kan rösta bort denna inkompetens eftersom den verkar vara hyllad av alla partier. Hmm. Kanske spårade ut lite, sorry.

---------------------------------
Redlight - Home of the nasty shit

[FONT=Verdana][SIZE=4][COLOR=red][B]Redlight[/B][/COLOR] [COLOR=SlateGray]- Home of the nasty shit[/COLOR][/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=red]Supported by: [URL=http://www.sissos.se][B][COLOR=black]Sissos[/COLOR][/B][/url] , [URL=http://www.reball.se][B][COLOR

fedors bild

Moderskeppet är verklige inte någon blogg i min smak alldeles för "liberal anarkistisk" och ensidig ser bara saker i svart eller vitt.

Hur som helst det det hela handlar om är att politikerna är alldeles för okunniga precis som vtv konstaterat. De sitter några snubbar i fösvaret som tycker de skulle vara bra om kan lässas alla e-post de skulle man ju kunna upptäcka mycket fler brott. Sedan går de till teknisk okunniga politiker som bodström eller Odenberg som sedan kan mygla igenom förslaget eftersom de har så bra inflytande.
Det är verkligen synd att det inte finns några politiker i regeringen som kan sätta stopp emot sådana här fasoner!

IngeSvs bild

Någon som vet hur stor del av "marknaden" för e-post som Thunderbird har? Det kanske snart är dags att börja kryptera. Eller så kan alla lägga in en massa för FRA suspekta ord i sina mail-signaturer.
http://www.ingesvensson.mine.nu

mernils bild

Tack för ditt svar. Jag tycker ochså att det om skattetrycket var lite långsökt.
_ _ _ _ _ _ _
Molon labe

lundatoks bild

Du har helt rätt, politikerna framför egentligen bara sina sakkunnigas åsikter? Är de sakkunniga utbytta på de olika departementen efter valet eller är det the usual suspects?

Att man blandar in militären i spaning på civil signaltrafik, oavsett om den är trådlös, trådburen eller digital är väl inget som förvånar. Men att man vill systematiserat införa en Swechelon känns ju en smula osmakligt.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

magnusbergs bild

Är min nuvarande "slit-och-släng" mejladress. Vald just med tanke på att avlyssningsdatorerna ska gå varma. Eller är det kanske så att jag i själva verket in charge för Al Quada's lokalkontor? I vilket fall som helst är det bra att spä på sina mejl med lite trams om olika terroristorganisationer och andra ord som kan tänkas ge onödigt arbete åt våra spionorganisationer.

jonasbjorks bild

Du kan använda vilken e-postklient som helst och kryptera dina mail med GnuPG (PGP). Till Linux finns det GnuPG-plugins för de flesta program.

Själv har jag användt PGP/GnuPG i många år för mail och filer som används i mitt arbete.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mauths bild

Även om det där med skattetrycket är långsökt är det sant. Svergie hade lågt skattetryck fram till 60-talet. Under 50- och 60-talet kom reformerna som man inte hade råd med men var politiskt mycket svåra att ta bort och sedan kom skatterna på 60- och 70-talet, för att finansiera reformerna.
På 60-talet knäckes i Svergie värdens högsta ekonomiska tillväxt genom tiderna. 2,5% i genomsnitt i över 100 år.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

IngeSvs bild