Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dual-boot problem

Hej!

Jag har Ubuntu och XP installerat på en och samma hårddisk och ännu en lite större hårddisk som det inte finns något OS på (bara musik, film osv...).

När jag just hade installerat båda systemen fungerade allt perfekt. GRUB startade och jag kunde välja att starta vilket OS jag ville. Nu, efter att ha satt i ännu en CD/DVD-spelare och formaterat om min större disk så kommer inte "GRUB-menyn" upp.
Det är bara ett understreck som blinkar i hörnet och det bara står där och blinkar hur länge som helst. Jag vet inte, men borde det inte stå något om att det inte går att boota? Nåt i stil med grub-error, eller nåt? Jag har startat från live-cd och kollat så att filerna finns kvar på disken och försökt att installera om GRUB därifrån men utan något resultat överhuvudtaget.Vad kan felet vara?
Det är första gången som jag kör med dual-boot och jag är ingen hejare på Linux, så jag tackar för inte så komplicerade svar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredentofts bild

Ser ut som den försöker boota från din nya disk. Testa att byta bootordning i bios så att din gamla kommer först, eller byt plats på dem fysiskt inne in burken.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mauths bild

Jag råkade ut för att en cd-spelare var fel-strappad kan det inte vara något sånt?

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

swapper3ds bild

Hmm... Nja, jag vet inte om det kan vara det för den hårddisken som jag har mina OS på är en SATA-disk och den har jag varken ändrat några strappar på eller bytt port på. Jag har inte gjort någonting i konfigurationen förutom att sätta i spelaren. Jag formaterade med återställningskonsollen från XP:s installationsskiva. Kan den ha ändrat i MBR? Jag har kollat BIOS också så att den bootar från den rätta disken (det gjorde jag innan jag posta).
Om man sätter i en till enhet i datorn. Ställer det till det för GRUB då?

FoHs bild

Om det blir en nästa gång så ska du veta att du inte behöver formatera diskar/partitioner (om du inte väljer den krångliga vägen för att radera innehållet på den förstås).

Ställer mig tveksam till att återställningskonsollens format-program (om det nu var format du använde?) ändrar mbr på en annan fysisk disk än den du formaterar. Väldigt tveksamt. Säkert att du inte gjorde något annat där?

Antar att du installerade XP först och sedan Linux, och att GRUB fungerade efter det (så du inte testade med Linux installerat först och du antog att GRUB fungerade, och därefter installerade XP som då skriver över GRUB i MBR).

Om diskarna sitter på rätt SATA-kanaler så borde inget ändras, tycker jag. Och vore det så att BIOS försöker boota den disk som inte har något OS så borde den säga att det är en ogiltig bootdisk. Tror helt enkelt det saknas bootladdare, eller bios hittar inget att lämna över kontrollen till. Nackdelen med grub är att den läser sina inställningar från den partition den är installerad ifrån (dvs Linux), och om det ändrats på något vis (partitionsordning etc) så hittas inte inställningarna och då kan det bli det symtom du beskriver, tror jag.

Hur som helst. Utan att veta vad som orsakat problemet och hur det står till med MBR:en just nu... om jag antar att GRUB inte hittar sina inställningar så ser jag det som att du har tre alternativ:
1. Reparera MBR med XP-skivan (bara XP bootas)
2. Återinstallera GRUB med SystemRescueCD (rätt komplicerat)
3. Kör GParted LiveCDn och se hur partitionerna och fysiska diskarna är ordnade. Sätt Linuxpartitionen till boot-partition och se om du kommer in i Linux, reparera grub därifrån (något lättare och säkrare).

Jag skulle nog köra steg 1, och sedan installera grub till linux-partitionen och sätta den till boot-partition medelst GParted Smile

Annars är det ju en fördel att ha grub och dess inställningar på en separat partition... många partitioner blir det Smile

hooloovoos bild

Ett nära på supertips! https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

swapper3ds bild

Tack, FoH, för att du tagit så mkt dig tid att hjälpa mig! Jag tror att jag kan ha hittat felet.
Jag startade upp datorn från en installationsskiva för CRUX 2.2 (vilket jag har på min andra, äldre burk), startade cfdisk och då, till min lättnad (i hopp om att problemet nu skall vara lättfixat) såg jag att ingen av partitionerna hade någon boot-flagga! Shock
Så nu är min fråga: vågar jag sätta en av partitionerna som boot-partition med cfdsik eller bör jag använda något annat program, med tanke på risken att förstöra data?

FoHs bild

Nu kan jag inte i huvudet hur cfdisk fungerar. Personligen gillar jag GParted och det grafiska. Det blir enkelt så. Men att sätta bootflaggor hit och dit är enligt mina erfarenheter inte farligt. Det är väl om du lyckas ändra något annat i cfdisk och hela partitionstabellen skrivs om och förstörs eller något. Vet som sagt inte hur avancerat det är. Om det är den mer användarvänliga varianten av fdisk-"klonerna" så kan du säkert göra det där också Smile

swapper3ds bild

Det gick bra och Ubuntu startade upp men kom inte längre än tills det skulle mounta root filsystemet, där stannade det. Nu har jag installerat om det och nu vet jag vad jag ska göra om samma sak händer igen Smile

Ha de gött!

FoHs bild

Just ja, kom att tänka på en sak. Det där du sa om felmeddelande. Det brukar man ju få om grub inte hittar sina inställningar, har jag för mig. Om du orkar så skulle jag även rekommendera att återställa datorn till den hårdvaru-setup du hade när det fungerade, dvs ta ut de enheter som inte var inkopplade då. Om GRUB laddas som vanligt så... vet jag inte var som kan tänkas vara felet. Enheter och sådant kastas väl om kanske.