Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Svenska Linuxföreningen ber Standardiseringen i Norge att bestrida Microsoft-specifikation

Svenska Linuxföreningen har idag skickat ett öppet brev till Standardiseringen i Norge med kopia till SIS angående Microsofts dokumentformat och ISO-standardisering av detta.

Svenska Linuxföreningen vill förhindra att ärendet snabb-behandlas hos ISO eftersom förslaget från Microsoft är komplext, istället vill Svenska Linuxföreningen att Microsofts standard granskas under längre tid.

Läs mer på Svenska Linuxföreningens hemsida.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

turbokapitalists bild

Hej

Det finns fel i överskriften. Än så länge är OOXML bara en specifikation och inte hedrat med betekningen standard Alltså:

Svenska Linuxföreningen ber Standardiseringen i Norge att bestrida Microsoft-specifikation

OOXML är ingen standard ännu. Förutsättning för att bli standard (åtminstone i EU-sammanhanget) är att det måste först gödkännas av en standards organ där länder står som medlemmer inte bara företagare och sina kompisar som köper sig in. Inget fel med det i och för sig dock sådana klubbar kan inte kallas för standardsorgan.

jonasbjorks bild

Miguel de Icaza har skrivit om ODF/OOXML och jag tycker han har vissa poäng i det han skriver.

Långt, tung och på engelska - men för den intresserade är det nog nyttig läsning.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

rejass bild

Det verkar som om vi som protesterade (vilket var många fler än Svenska Linuxföreningen) verkar ha lyckats ha förhindrat snabb-behandlingen.

Läs mer Här

jonasbjorks bild

Tack för din synpunkt. Ändrade rubriken nu.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

rejass bild

Det är riktigt att OOXML inte är en standard. Men det är det som Microsoft och ECMA vill att den skall bli. Skall man vara petnoga så är det i första hand att den snabb-behandlas som vi vill att Norge (och även SIS) skall bestrida så att det finns tid att studera standarden. Vem vet, kanske det finns något bra i den, jag vet inte, även om hag hade rätt kompetens så skulle jag inte hinna läsa den.

Eftersom det har skrivits om detta i bland annat Computersweden så vill jag även tillägga detta:

Jag är positiv till standarder. Standarder är viktiga (även om de kommer från Microsoft). Men en standard som kanske bara ett företag kan implementera är mycket värre än ingen standard alls. Användarna kan luras in i en falsk trygghet om de väljer en standard som bara ett företag kan implementera. De tror att de köper en framtidssäker lösning med möjlighet att byta ut ingående komponenter, men så kanske inte är fallet.

I och med detta skulle jag vilja föreslå att man i första hand litar enbart på standarder som har en fri referensimplementation så att man vet att andra kan implementera standarden.

/Marcus

mcnilss bild

Han har väldigt få poänger men så jobbar han med mono projektet och för Novell... Novell är svikare med sitt avtal med microsoft.

Eftersom du har läst hela artikeln läs även denna för att få lite distans. http://www.robweir.com/blog/2007/01/more-matter-with-less-art.html

turbokapitalists bild

... kanske det finns något bra i den ... en standard som kanske bara ett företag kan implementera är mycket värre än ingen standard alls...

Det finns redan en standard på plats. Så en standard som kanske bara ett företag kan implementera som försvaga en etablerade standard i samma området är betydligt värre än ingen standard alls.

Ett stort problem är att Ecma 376 siktar mot samma området där det finns redan en godkänd, publicerade standard : ISO/IEC 23600 (även kallad för OpenDocument) Den blev både godkänd och publicerad ifjöl.

Att klubba genom en konkurrerande specifikation skulle köra tvärs emot ISOs mål att ha en enda standard i var sin område. ISO/IEC 23600 konstruerades så att kunna stödja funktionalitet i samtliga existerande arbetsdokument -- t o m MS Office-varianterna. Dessutom det skulle hindra interoperabilitet: antingen kör folk en eller den andra.

MS egna utvecklar har påpekat att det börde vara triviellt enkelt att köra ISO 23600 i MS Office. Och om det är sant att MS brukar kan ladda valfria XML-skema in i MS Office så kan de likaväl ladda in ISO 23600.

turbokapitalists bild

Tack för det. Förresten, vad sker inom riksgränserna? Det är svårt att tänka sig att SIS slipper hemsökas av MS-rörelsens företrädare, medlemmar och anhängare.

lundatoks bild

Of course, hypocrisy is not a crime.
# posted by Rob : Fri Feb 02, 07:23:00 PM EST

Han fick lite pisk på fingrarna. Laughing out loud

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar