Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kluster

Idag började vi med klustringskursen på KY-utbildningen. Deltagarna fick själva komma fram till vad de ville lastbalansera/klustra/fail-over lösa. Valet föll på Apache, MySQL och openMOSIX/Beowulf.

Lastbalansering med Apache har de lyckats med redan och försöker nu reda ut vad som skall göras egentligen. MySQL-kluster fungerar, men vissa saker är stora frågetecken just nu. En grupp har fått igång MySQL-kluster och jobbar just nu med Heartbeat mot detta. Det är många frågetecken och dokumentationen på nätet är dålig, så vi har kommit överens om att publicera lösningarna de kommer fram till på nätet. openMOSIX gänget stack iväg till annan plats för att läsa dokumentation, så status på dem vet jag inte just nu.

Allt detta görs i SUSE Linux Enterprise Server 10.

Imorgon får klassen besök av Mikael Sundmark från Novell som kommer berätta om Novells linuxlösningar för dem. De kommer få ställa vilka frågor de vill till Novell, och de kommer få Microsoft-Novell avtalet förklarat för sig. Blir en spännande dag imorgon också, på Linux Systemspecialist, EC Helsingborg (PDF).