Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntusåpan inte över

Det är inte lätt att vara fredsduva. Nu är jag bannad för tid och evighet på ubuntu-se.org, om jag förstått saken rätt. Det är tacken för att jag försökt medla, lösa problem, sansa ner tonen i debatten och se till att alla kommer till tals.

Ja, jag är förstås inte ensam om att bli bannad. Om jag förstått rätt är vi elva stycken som drabbats av detta öde. Motivering har jag inte fått någon, men mellan raderna anar jag att vårt hemska brott är att vi träffats och snackat på IRC. I normala demokratier råder mötesfrihet, men ledningen på det där stället har sina egna definitioner på demokrati.

Tro nu inte att jag tappat tron på Ubuntu och tankarna bakom. Tvärt om, det är en fin dist och fina tankar. Den svenska ubuntucommunityn består också av en massa trevliga och duktiga människor, eller bestod, kanske man borde säga. Nu är de utkörda och hemlösa.

Ja, några är förstås kvar, men att kasta ut ett tiotal av de aktivaste kommer förstås att kosta i försämrad hjälp till nya användare. Sorgligt, men tydligen nödvändigt för att ledningen ska få utlopp för sitt dåliga humör, och så har de mage att tala om ubuntu (=medmänsklighet).

Tack och lov att det finns fler linuxsajter. Jag hälsar alla utkörda välkomna till Linuxportalen. Vår bevakning av Ubuntu och vår hjälp till nya ubuntuanvändare kan bli bättre. Kom hit och hjälp till.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Det är verkligen för jävligt, ursäkta språket.

Känns som ett gäng fyraåringar som kastar sand på varandra.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

mantonos bild

Suck, synd att det skulle bli så, jag tyckte det verkade som eran insats gav ett väldigt bra resultat. Man får inte glömma att bakom dessa människor finns i alla fall ett trevligt operativsystem, som förhoppningsvis kommer vara lika bra för användarna trots detta missöde.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

kimjohanssons bild

När jag såg att de bannat dig så raderade jag mitt konto där utan omsvep eller krusiduller. Linux är bra, Ubuntu är bra, Människor är trevliga istort sett men i bland kan det bli för mycket av det asociala...

martinos bild

Jag känner starkt för Urban och alla andra som blivit bannade från ubuntu-se.

Jag skall erkänna att jag var mycket skeptisk till "räddningsstyrkan" på ubuntu-se. Jag kände väl till "ledningens" manipulivativa förmåga och kände att allt inte stog rätt till. Nu i efterhand visade sig tyvärr att jag hade rätt.

Den primära anledningen som jag kan se, är att dessa medlemmar som kritiserat ledningen på ubuntu-se och blivit bannade inte skall få rösträtt den på mötet den 10/2, i sann demokratisk anda.

I stort sett alla bannade medlemmar är nu samlade på fria-ubuntu-se, så kunskapsbanken är trots allt inte förlorad.

Som jag ser det, måste vi tillsammans (fria-ubuntu-se och LP) agera kraftfullt för att riva Berlinmuren ännu en gång. Nu gäller det att rädda anseendet för Linux och Ubuntu i Sverige.

Nu ber JAG om ER hjälp för att rädda Ubuntu.

//Martin O

http://www.fria-ubuntu-se.org

Oscars bild

ubuntu-se är ett sjunkande skepp, om detta råder ingen tvekan. Allt har gått så långt över styr att ingen av de bråkande parterna med hedern i behåll kan lägga ner stridsyxan (jag vet att det låter lite barbariskt, men det är tyvärr så det är) och starta på ny kula.

Ibland önskar jag att folk kunde inse när man ska slåss för sin sak och när man inte ska göra det!
Tyvärr så händer något när man sätter ett gäng personer på att argumentera över etern...

Anpassningsförmågan (som faktiskt är fundamental för ens överlevnad) hos många i FOSS-världen är obefintlig, vilket bara leder till mer och mer problem.

danielhedbloms bild

Som jag har sagt tidigare, släpp ubuntu-se och skapa en ny mötesplats för ubuntofolk istället. Vill nuvarande ledning vara asocial och omöjlig så låt dom vara det, ensamma. Finns ingen anledning att ge människor som beter sig sådär någon uppmärksamhet.

iveqys bild

Såpan kan vara över. Ansvarige för ubuntus lokala grupper har kallat till möte.

Jonos kallelse:

Hi all,

I have had a number of emails recently about problems with ubuntu-se,
and it is time for this madness to stop. I am keen to resolve these
problems as soon as possible.

I have received a number of details about good and bad behaviour going
on in the team, and some of this information is conflicting in different
ways. I am keen to understand the problems, and thankyou to everyone who
has kept me updated.

So, I would like to call an IRC meeting to discuss these problems. I am
expecting everyone involved to attend this meeting, and I will be there
to discuss what is going on. I am also expecting everyone in the
ubuntu-se to accept my guidance and advice to resolve these issues.

I would like to hold the meeting in #ubuntu-se on Monday 5th Feb at 8pm
UTC. Can everyone make it along? I would also like you to post a message
to the ubuntu-se list to invite others.

Thanks,

Jono

jontes bild

-mina mer eller mindre välbetänkta kommentarer kan spela någon roll. Synd att du Urban(med många flera från LP) försökt att.. Jag är inte förvånad. Tappa inte sugen utan flina istället Smile
-------------------------------------
Skriver alltid med glimten i ögat Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

urbans bild

Tack för visad solidaritet!

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

kimjohanssons bild

urbans bild

Framför allt vill man nog slå ihjäl alla möjligheter till "valdebatt". Som jag sa innan, när argumenten tryter tar man till maktspråk, och nu har den auktoritära ledningen uttömt sina argument.

Nu vill de styra nomineringsprocessen ännu hårdare och se till att det bara finns ett alternativ att rösta på, och ingen som ifrågasätter det alternativet, eller att processen skulle ha gått rätt till.

Jag kan dra historiska paralleller, men jag avstår.

Men som sagt, alla som ännu inte blivit bannade kan registrera sig, lyssna, ställa frågor, nominera och rösta. Än är inte allt hopp ute, även om det ser väldigt mörkt ut.

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

martinos bild

Oscar:
Jag har ett flertal gånger inviterat till dialog med ledningen för ubuntu-se. Varenda gång har jag mötts med total ignorans.
Intresset från ubuntu-se:s sida är noll. Låt skeppet sjunka, men vi måste rädda anseendet för Linux och Ubuntu

delhages bild

Varför inte uppvakta Canonical eller ubunto.org eller vem som nu är lämpligast med en skrivelse om vad som hänt och att kanske fria-ubuntu (eller nån annan sammanslagning) skall bli den officiella ubuntu sverige?
 
Jag är inte själv så insatt, men har hängt med en del på sista tiden och en rekommendation från mig innan ni skickar den (om ni gör det) är att skapa en riktig förening, med stadgar och allt. Jag vet att det var det S. ville/gjorde, men det går att göra på bättre sätt, fan vet om det går att göra sämre...
 
Jag tro det skulle ge mer tyngd åt "övertagandet", för att använda ett annat otäckt ord.
 
Mvh
/Lasse

RHC{E,X,A,SS} CL{P,E} CNI LPIC-2
GnuPG ID: 569492FE

RHC{E,X,A,SS} CL{P,E} CNI LPIC-2 GnuPG ID: 569492FE

jelhs bild

Behövs det verkligen en ny mötesplats? Varför inte nyttja de som finns t.ex. www.ubuntulinux.se (mig veterligt den äldsta, snart 2 år) eller LP, m.fl.

mantonos bild

Jaha, knepigt bara att dem bannat så många från kanalen och mailinglistan.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

Kristians bild

Ska det vara tacken för allt jobb som du och många andra har lagt ner senaste veckorna på ubuntu-se? Man tappar sugen...på Ubuntu.se's ledning

Det finns som tur är oerhört mycket aktiv, positiv och främjande andra i andra delar av FOSS-rörelsen (och givetvis också utanför datorvärlden i våra dagliga liv såklart) som vi kan glädja oss åt och delta i - ge och ta av, tex. linuxportalen.

Givetvis är alla Ubuntunissar välkomna hit Smile

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Jag raderade mitt konto där för någon vecka sedan då de började ge sig på mig som person. Tröttnade rejält och tänkte att jag kan lägga min tid på annat än försöka vara dagisfröken i sandlådan.

Jag tar avstånd från allt vad ubuntu-se heter och vill aldrig mer veta av den sidan. Jo förresten, när vi tar upp lyckade exempel på hur man förstör en fungerande samlingsplats för linuxanvändare.

Naturligvis är alla ubuntuanvändare som blivit bannade där välkomna här. Vi har inga problem med dem. Låt ledaren och administationen sitta där borta med en förening utan medlemar, en sida utan liv och vara nöjda för sig själva.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

urbans bild

Och när argumenten tryter tar man till maktdemonstrationer och bannar ett gäng. Söt medmänsklighet det där!

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

vulfgars bild

Jag tillhör dom som blivit bannade på ubuntu-se. Precis som Martin O så har också försökt invitera till diskussion med ledningen via mail och PM.

Detta är tredje omgången av massavstängning, ingen varning, inget meddelande. Vi är avstängda från samtliga kommunikationsmetoder som ubuntu-se använder, dvs förutom forumet så är det irc och e-postlistan. Jag har haft synpunkter på ledningen i forumet, men varit tyst både på irc och på e-postlistan så jag förstår inte hur dom kan motivera detta.

Ursäkta om jag upptar tid och utrymme här för att gnälla, men man behöver "prata" av sej när man är upprörd. Jag uppmanar alla som använder ubuntu att skriva till Jono Bacon och klaga över hur det svenska LoCot sköts, eller snarare missköts.
http://www.jonobacon.org/?page_id=704

På internet vet ingen att du är en hund

battras bild

En nackdel med www.ubuntulinux.se är väl att det inte drivs ideellt som jag förstår det, utan av ett konsultföretag som inte är knutet till internationella ubuntu och canonical.

urbans bild

Fast DEN kanalen är mig veterligen ingen bannad på. Den styrs nämligen inte av den nuvarande ledningen Wink
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

lundatoks bild

Jag vill härmed framföra mina ödmjukaste ursäkter till alla världens fyraåringar.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

lundatoks bild

Jag föreslår nog Delhages väg, att presentera ett sansat och trovärdigt alternativ till stridisarna i en gemensam skrivelse.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

jonasbjorks bild

Skulle det vara en nackdel? LP drivs inte heller helt ideellt. Jag, genom mitt företag TriNix AB, driver Linuxportalen, läs mer på http://www.linuxportalen.se/om . Det har aldrig varit ett problem att ett företag driver LP, mer än i folks vilda fantasi att det ligger en ond baktanke bakom att vi driver LP.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mantonos bild

Ar det inte #ubuntu-se som ar den officiella kanalen? Fast det kanske ar sa att dem inte har kontroll over den langre.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

aws bild

Vi (ubuntulinux.se) har tillstånd av canonical att driva webbplatsen som när vi startade var den Svenska locon. Sedan startades en ny loco på ubuntu.com-wikin som valde att starta en till webbplats.

Orsaken var/är nog samma som idag att det är svårt att hålla sams. Beslut togs på irc med fem deltagare och 200 ubuntulinux.se:are fick inget att säga till om. "våra" projekt var inget värda eftersom de fem irc:arna inte kommit med idén.

Ubuntulinux.se drivs ideelt så till motto att ingen får betalt. Däremot är det många ubuntulinux.se:are som konsultar kring Ubuntu, säljer Ubuntu-relaterade produkter eller använder Ubuntu i professionell drift. Kontroversiellt för vissa men inga problem att kombinera med villkoren för Ubuntu-användningen.

mantonos bild

En nackdel är det nog inte, men jag kan tänka mig att Cacnnonical ser det som ett hinder då dem inte äger sidan.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

battras bild

Jag kände till kopplingen mellan LP och trinix, men det har jag inte upplevt som ett problem. (Om varannan nyhet plötsligt skulle handla om Trinix däremot skulle jag dra.)

(Det som jag ser som ett problem med ubuntulinux.se är att sidan (och namnet på sidan) ger intryck att det är den officialla svenska ubuntusidan, och att de ger intryck av att deras support är officiell ubuntu-support. Deras support kan mycket väl vara utmärkt, men jag tycker att det är lite falsk marknadsföring.)

Edit: Kursiverade text, eftersom det kanske inte stämde. Se nedan.

iveqys bild

nej #ubuntusverige är den officiella kanalen än sålänge vad jag vet.

Jag har dock mailat honom och bett att mötet ska flyttas till en oberoende kanal för att undvika tjaffs...

battras bild

Minsann! Förlåt i så fall!

Jag blev konfunderad när jag upptäckte att det fanns två svenska ubuntusajter, och läste på ubuntu-se att ubuntulinux.se inte var en officiell sajt, och att de bland annat försökte få distrowatch att sluta länka till ubuntulinux.se

Två saker som jag tyckte stödde att det var sant är:
*I listan över lokala sajter på engelska sajten listas bara ubuntu-se (åtminstone senast jag kollade).
*Beskrivningen av supporterbjudanden http://www.ubuntulinux.se/info/support verkar lite väl företagsam.

(Själv är jag inte aktiv på någon av de svenska ubuntusajterna.)