Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Flimmer

Jag kom att tänka på gamla tider. Då "alla" sa att vid 72Hz bildrekvens är det flimmerfritt (i motsats till 70Hz). Pyttsan, jag provade en top-of-the-line trinitronskärm, jag körde den med 120Hz bildfrekvens och den flimrade iallafall. Den var faktiskt värre än min gamla standardskärm som inte klarade mer än 85Hz. Det måste ha något med efterrlysningen hos fosforn att göra, nyare skärmar = kortare efterlysning.
 
För en massa år sedan var det en forskare, (Roger Wibom tror jag) som mätte störningar på hjärnaktiviteten (med EEG eller något sådant) hos en grupp "elallergiker" + några normala. Alla elallergiker samt några normala uppvisade störningar när de utsattes för 100Hz lysrörsljus. Men däremot inte när lysrören matades med HF-don.
Tyvärr har jag inte sett några mer liknande undersökningar. Det skrevs att han planerade att undersöka flimmer från bildskärmar. Det kanske inte gick att få pengar för sådant, "alla visste" att elallergikerna bara simulerade. För bildskärmar är det överspelat, flimret från bakgrundsbelysningen i en vanlig LCD-skärm är ganska litet, och ligger omkring 100KHz i frekvens (jo jag har mätt!).
 
//TuffTuff