Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

IDG: Microsoft vill patentera modulära operativsystem

http://www.idg.se/2.1085/1.93737

Tydligen har MS sökt patent på en teknik som används flitigt i Linux-världen. IDG jämför lite med apt.
Ytterligare information och scenarion:
http://www.groklaw.net/article.php?story=2007012808444146

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

trappskis bild

Inte bara i Linuxvärlden man har haft ett modulariserat OS..
http://www.microsoft.com/windows/embedded/eval/xpe/default.mspx
Windows® XP Embedded with Service Pack 2 is the operating system and development platform that delivers the power of Windows XP Professional in a componentized form.

Jag ställer mig ytterst tveksam till att patente går igenom av samma anledning som artikelförfattaren. Likheter med sådant som redan finns.

magnusbergs bild

Hittade två bra kommentarer under IDG's artikel.

"Men vad fan! Kan inte nån skjuta det jävla företaget i sank snart!"

"Lite ironiskt är det väl att företaget som i domstol förklarade att en webbläsare absolut inte går att koppla loss från deras OS ska göra business av att sälja saker i delar?"

Hade jag haft råd hade jag ansökt om patent på syret vi andas. (Det måste väl gå lika väl att patentera det som olika växter.) Sen skulle jag vägra sälja rätten att använda ""mitt"" syre till Bill Gates. Och i alla försäljningsavtal förbjuda vidareförsäljning till honom. Sen... skulle datorvärlden kunna andas ut. (Men inte in såvida de inte betalar mig.)

polters bild

Vad innebär det om det går genom? Kommer det innebära förändringar för Linux-världen? Jag har ingen större koll på vad som gäller för patent, så det vore trevligt att veta.

mantonos bild

Än så länge så gäller inte mjukvarupatent i så värst många länder, så effekten av detta skulle inte bli allt för stor. Skulle dock EU bestämma sig för att vi skalll ha mjukvarupatent så är det en helt annan sak.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

Du kan alltid få ett patent ogiltigförklarat med "prior art" vilket är aktuellt om det är som det förklaras här. (har dock inte läst länkarna)
Så detta borde nog inte påverka någonting.

Men antagligen så lägger MS in någon speciell funktion och hävdar att det är helt nytt och patenterbart och sedan skriver en bred patentansökan.
Det brukar vara så med mjukvarupatent.
Sedan hävdas det att andra bryter mot deras patent som faller under den breda beskrivningen.
Men då sådant inte håller rättsligt och risk att patentet upplösts så blir det aldrig rättsliga stämningar utan bara massa FUD.
Men att det blir så är bara spekulationer från mig.

mindlights bild

Problemet är att det kostar att driva processer.
Det är det som är största problemet med patentsystemet.
OM ett patent går igenom och du anser att det inkräktar på ett av dina patent eller din produkt som du producerat i 10 år innan ansökan ens lämnade in så är det inte bara att skriva en postit och sätta upp på dörrent till Patent och Registreringsverket och se glad ut...

Det är inte konstigt att t ex IBM ligger i täten med antal registrerade patent var år... De har pengarna och heltidsanställda specialister som bara jobbar med det här...
Problemet för dig i detta är när du snickrar ihop en dator i garaget eller skapar ett revolutionerande operativsystem i källaren...

Vad säger du när IBMs advokater knackar på dörren?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...