Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Projekt undersöka Vista

Sådära, nu har jag installerat Vista Ultimate edition. Nu ska jag undersöka om det håller måttet.
Enligt M$ så skulle det vara världens säkraste OS, så jag tänkte köra med det ett tag och verkligen fulsurfa och göra allt man inte ska. Dock ska jag inte skriva i mitt lösenord en enda gång om dom frågar efter det. Jag har gjort ungefär samma sak i Ubuntu ett år nu, så en vecka av liknande användande med Vista borde väl "världens säkraste OS" klara?
Jag rapporterar om jag får ett virus, eller om nåt annat händer som kraschar operativet.

EDIT:
Jag ger Vista en ärlig chans och kör med M$ egna virusprogram installerat, även fast det kan räknas som fusk.

EDIT:
När installationen av deras eget virusprogram hängde sig så får dom skylla sig själv. Nu är jag utan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kryckans bild

--DUBBELPOST--

kryckans bild

Jag har kört Vista Business sedan November. Här kommer några +/-

Vista fungerar prima på lite äldre hårdvara. Kör på en 2 år gammal bärbar med 1 gig minne/60 gigs hdd (4200 rpm)/1.8 Ghz Pentium M/ATI 9200 Mobility Radeon 64 meg.

Kraven man sett tidigare på diverse ställen har varit kraftigt överdrivna. Visst drar det lite mer RAM (ungefär 100 meg mer än Ubuntu) men det resulterar också i bättre prestanda på min dator om man jämför med både XP och Ubuntu. Ibland kör jag Netbeans IDE + Suns applikationsserver + Visual Studio 2005 + FF + IE7 samtidigt. Då används 90-95 % av minnet. Dessa applikationer är inte kända för att dra lite RAM men det fungerar bra ändå med 1 gig utan att det swappas.

Äntligen är det lite mer unix-style på katalogstrukturen och säkerheten. Nu har jag som vanlig användare bara rättigheter att pilla i min egen mapp som ligger i C:\Users\ricny046 inte c:\bla bla bla\mer bla bla\ricny046 eller vad det var i XP.

Startmenyn har en sökfunktion där man kan skriva in vad man söker efter istället för att jiddra runt i programs som bara växer med tiden.

En mycket bra Resource Manager så man kan se exakt vad som händer med processor, minne, nätverket och disken och vilken process som gör vad. Finns även statistik så man kan se vilka processer som terroriserar min otroligt slöa disk.

Användarvänligheten har blivit bättre på många fronter. Kan ta upp två som jag har mest nytta av. Ett klick på batteriikonen och jag kan ställa in om jag vill köra Power Save/Full Performance/Balanced. Ett klick på nätverksikonen och jag kan välja vilket nät jag vill ansluta till. Jag rör mycket på mig och kopplar upp mig till många olika nät och byter mellan att köra med strömkabel och batteri flera gånger om dagen. Nätverksikonen har även tre olika lägen: Ett kryss - ingen koppling till ett nätverk, Två datorer - koppling till nätverket, Två datorer med en jordglob - koppling till nätverk och internet. Perfekt vid felsökning. Nu vet jag direkt utan att röra ett finger om det är nätverket eller internet som strular.

Finns även en funktion som heter Readyboost som är riktigt cool. Hoppas det kommer till Linux snart. Funktionen använder sig av ett flashminne för att lägga saker på det för att starta upp Windows och program fortare. Min dator startar upp 10 sek snabbare med den och de program jag använder ofta startas på under en sekund. Utan funktionen tar det betydligt länge tid för vissa program.

All hårdvara fungerade från början förutom min inbyggda kortläsare. Gick dock alldeles utmärkt att ladda hem drivrutinerna till XP så var den igång. Har aldrig fått den att fungera i Ubuntu tyvärr så nu kan jag använda min digitalkamera utan en massa kablar igen Smile

De flesta mjukvaror jag använder fungerade också direkt. Jag använder främst Dreamweaver 8, Netbeans IDE (fungerade bara med JDK 6), MySQL administrator, MySQl Query Browser, MySQL 5, Ruby on Rails, Firefox, VLC player, Visual C#, Visual Web Developer, MSSQL 2005 och Office 2007. Vmware fungerade inte utan jag fick ladda hem deras beta. Betan var slö på grund av att den körs i debug-mode också.

Det finns också funktioner inbyggda nu som gör att datorn inte blir segare och segare ju längre tiden går som jag tyckte var ett stort problem med XP och som var den främsta anledningen till att jag valde Ubuntu tills Vista kom.

Det som är mindre bra är vissa stabilitetsproblem som jag har. Går datorn ner i viloläge och sedan använder den igen så kraschar vissa program ibland. Väldigt störande. Det är främst IE7 jag har haft problem med.

cmd.exe är lika kass som tidigare. Terminalen i Linux saknar jag.

Det flashiga gränssnittet fungerar inte. Det ser dock mycket snyggare ut än både XP och Ubuntu så jag är nöjd. Kan inte kräva att det ska fungera heller med mitt kassa grafikkort.

En annat minus är att kontrollpanelen kluddats ner med en del text vilket bara stör den som är en van användare. För inte så vana användare kan det nog vara en fördel med hjälptext. Det kanske går att slå av någonstans men lyckligtvis sitter jag inte i kontrollpanelen varje dag Smile

Problem med virus och adware? Har inte fått påhälsning än i varje fall trots att jag använder IE7 iställer för Firefox nu.

Banna mig inte från linuxportalen nu Smile Jag gillar och ogillar både Linux och Windows. De är helt enkelt bra på olika saker enligt min mening. Min server kommer fortfarande puttra med Linux i botten. Har 80 dagars uptime på den nu trots att jag misshandlar den en hel del.

Microsoft har gjort ett stort steg i rätt riktning enligt min mening i och med Vista och Office 2007. Office 2007 är det bästa på mycket länge. Trodde aldrig jag skulle sitta och njuta och le när jag jobbar i en ordbehandlare men nu gör jag faktiskt det. Microsoft har dock gjort något otroligt störande. De har något

slags patent eller nåt på hur gränssnittet ser ut så OpenOffice kommer aldrig kunna få samma trevliga gränssnitt. De försökte tona ner det hela genom att säga att det är fritt fram för alla att använda samma stil på gränssnittet om man föjde vissa riktlinjer men det stod också att konkurrerande mjukvara inte fick använda det.

Oj vad text det blev. Säkert en massa stavfel och långa meningar. Hoppas ni hänger med ändå.

tufftuffs bild

Något som är intressant är vad som händer om ett par år eller så, när mer än 4GByte minne krävs för vanliga användare. Här är en artikel om 64-bitars Vista http://www.winsupersite.com/showcase/winvista_ff_x64.asp , visserligen är den från 2006-05 men det kan väl inte ha hänt några revolutioner sedan dess. Vad sägs tex syntetiska begränsningar av minnesstorleken, slopat stöd för 16-bitarsprogram (många 32-bitarprogram har faktiskt 16-bitars installationsprogram), borttaget "shimming" gör att många 32-bitarprogram inte fungerar, alla drivrutiner måste vara signerade av Microsoft, inget stöd för äldre drivrutiner.
Ej exekverbar stack (NX) används dock, medan 32-bitars vistaanvändare får klara sig utan det.

Om hälften av detta är sant och man inte åtgärdar det kommer det svåra tider för Microsoft när "vanliga" användare behöver mer än 4GByte minne.

//TuffTuff

iveqys bild

ready boost låter intressant...

abergmans bild

Instämmer, ReadyBoost verkar intressant, får man inte samma sak om man sätter ett USB 2,0 minne i sin dator? eller menar han typ RAM-minnena?
--------------


 

 

kryckans bild

Home Basic ska klara 8 gig RAM och de mer avancerade versionerna över 128 gig RAM. Det räcker för mig.

Att man inte kan köra 16-bitars versioner av programvara ser jag inte som något större problem. Någon gång måste man gå vidare och måste man verkligen köra ett 16-bitars program ska man inte uppgradera. Alternativet är att köra programmet i en virtuell maskin.

Om 32-bitarsprogram inte fungerar så är det värre. Men detta är specfikt för x64-versionen antar jag? Har inte haft några sådana problem med min 32-bitarsversion.

kryckans bild

Jo det fungerar lika bra med USB 2.0-minne