Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ua: Ubuntu är fantastiskt i alla fall

Efter allt tjafs, efter allt ni hört om autkoritära ledare, banningar och annat elände på ubuntu-se måste ni väl tro att Ubuntu är någon slags otäck djävulssekt.

Inget kan vara mer fel. Ubuntu är inte bara en av de bästa linuxdistributionerna, det är också fina tankar om hur människor ska uppträda mot varandra och en fantastisk organisation.

Jag tänkte strö några länkar och citat, för dig som vill fatta vad Ubuntu går ut på:

Ubuntu is an African concept of "humanity towards others". It's "the belief in a universal bond of sharing that connects all humanity".

Det finns en Code of Conduct https://launchpad.net/codeofconduct/1.0.1 som beskriver hur man ska uppföra sig, och den innehåller inget konstigt - läs själv.

Tankarna om ledarskap är också klara och och vettiga:

There are two meanings of the term leader. One is tell others what to do, the other is others follow you because you set a good example. The first concept does not work well in any volunteer organization, and Ubuntu Local Teams are no exception.

https://wiki.ubuntu.com/LoCoTeamLeader

https://wiki.ubuntu.com/LeadershipCodeofConduct

Som avslutning vill jag visa en liten film med Jono Bacon som jag nämde i min förra blog

How To Herd Cats And Influence People

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

idéalists bild

Det jag tror gör mig mest förundrad i den här soppan, är ledarens brist på självinsikt och hur situationen påverkar omgivningens syn på honom. Det kan så vara att hans närmaste vänner tycker han är tuff, cool eller något annat, men den bild alla andra fått av honom kommer att hänga kvar och förmodligen vara till förfång för honom länge.

abergmans bild

Ledarskap i en ideell förening är något av det svåraste som finns, framför allt då vem som helst kan säga "nej jag vill inte" om man då tar dem på fel sätt så är det skit samma hur många som röstat fram en, man får skit ändå, faktum är att man som ledare och ansvarig alltid kommer få skit för allt otrevligt som händer även om det är medlemmarna som misssköter sig. Och för att citera en svenskt idrottstidning, "Föreningen är till för medlemmarna och aktiviteten, inte tvärt om".
---------


 

 

urbans bild

Ja, det är skitsvårt. Jag minns ännu, en gång för 35 år sedan, vi höll på med något som jag och flera uppfattade som JÄTTEVIKTIGT, typ rädda jorden från undergång eller så, medan några andra tramsade och tog det lugnt. Ung och dum blev jag högröd i ansiktet och skällde ut mina kompisar efter noter.

Naturligtvis borde jag lugnt ha förklarat varför det var viktigt och varför deras medverkan var nödvändig. De hade antagligen inte riktigt fattat vad vi höll på med och varför. En sak gjorde jag som var rätt i alla fall. Kastade mig själv huvudstupa in i det som behövde göras, några fick jag med mig på det sättet...

Ubuntu centralt verkar ha fattat rätt mycket av det här och sammanfattar det rätt bra. Läser man det, förstår det och klarar av att leva efter det, borde man inte kunna misslyckas fullständigt i alla fall.

En sak man måste lära sig leva med är att folk är olika. Pedantiska eller slarviga, entusiastiska eller skeptiska, unga eller gamla, erfarna eller oerfarna, blyga eller utåtriktade, röda eller blå osv osv. Ser man det som en tillgång i stället för ett hinder, så kan man hjälpa alla att hitta sin nisch.
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/